Veľký prehľad: Ako často kŕmiť najobľúbenejšie, no aj netradičné domáce zvieratá

0
5239

Redakcia Zaujímavosti pre svojich čitateľov pripravila veľký prehľad informácií, ako často kŕmiť najobľúbenejšie domáce zvieratá, ktoré Slováci milujú. Nie je to až tak neobvyklé, keď vidíme, že susedova mačka má obezitu alebo kamarátke umreli rybičky od hladu. Pripravili sme pre to pre vás prehľad zvierat, ktoré majú Slováci najčastejšie doma s informáciou a tipmi ako často ich kŕmiť. Prehľad kŕmenia najobľúbenejších domácich zvierat.


Tip redakcie: Americká novinárka vo Washington Poste: Prehliadané Slovensko stojí za to


Ako často kŕmiť psa? Vypočítate to vzorcom na obale krmiva

28038450 - dog and owner under bed sheet relaxing

Nuž, v tomto prípade ťažko povedať. Všetko závisí od veľkosti a druhu psa, ktorého máte. Logicky však rozum napovie, že čím je pes väčší, tým viac toho zje. Komerčné krmivá často informujú majiteľov psov, ako často ich treba kŕmiť, preto si vždy nezabudnite pozrieť obal krmiva, kde často nájdete vzorec na výpočet toho, ako často kŕmiť psa. Vzorec je kombinácia veku a váhy psa. Ak neviete napríklad ako často kŕmiť čivavu, na obale krmiva nájdete kompletný návod.

Extra tip: Nezabudnite psovi dopriať dostatok mäsa, nakoľko to je prioritne mäsožravec. Avšak, mäso mu dávajte uvarené alebo surové. Nikdy nie vyprážané na tukoch.

Ako často kŕmiť mačku? Opatrne, mačky rady zvracajú 

47723571 - cat, resting cat on a sofa in colorful blur background

Áno, ak sa vaša mačka povracia, nerobte si z toho ťažú hlavu. Jeden by povedal, že ide o obľúbenú činnosť mačiek 🙂 každá dospelá mačka zvracia minimálne jeden krát za týždeň a ide najčastejšie o chlpy, ktoré sa nahromadili v jej žalúdku. Problém nastáva vtedy, keď mačka zvracia skoro každý deň a najmä krmivo.

Preto dospelú mačku neprekrmujte a kŕmte ju maximálne dva krát denne rozumným množstvom krmiva, ktoré si vypočítate podľa váhy a veku mačky na obale krmiva. Ak sa mačka preje, jedlo vyvracia.

Extra tip: Mladé mačky staré do piatich mesiacov kŕmte tri krát denne. Dospelým mačkám nedávajte mlieko, bude ich nadúvať.

Ako často kŕmiť vodné korytnačky? Tak, aby ste nemuseli akvárium čistiť každý deň

10039415 - sea turtles in nursery, thailand

Vodné korytnačky vydržia bez jedla pomerne dlho, to však neznamená, že ich necháme vyhladovať. Dospelé vodné korytnačky stačí kŕmiť raz denne tak, aby skonzumovali všetko jedlo do pár minút. Nikdy vo vode nesmú ostať zvyšky jedla, nakoľko sa voda hneď pokazí.

Extra tip: Aj vodná korytnačka je mäsožravec, preto jej raz a týždeň doprajte aj surové alebo varené mäso. Skúsiť môžete aj lovecké schopnosti korytnačky a sem tam jej do akvária hodiť živú dažďovku alebo malú rybičku (napríklad Neonku). Odporúčame však v deň, keď sa budete chysta čistiť akvárium.

Ako často kŕmiť škrečka, potkana či morča? Tak aby sa neprejedli

12056063 - vaccine test on laboratory mouse, applied by injection

Hlodavce majú ten zlozvyk, že sa radi prejedajú. Dbajte pre to správnu a vyváženú stravu. Odporúčame taktiež do krmiva zahrnúť dostatok surovej zeleniny ako je mrkva, kaleráb a podobne. Potkany, škrečky či morčatá kŕmte dva krát denne tak, aby jedlo hneď skonzumovali.

Extra tip: Doprajte potkanovi, škrečkovi alebo morčaťu počas dňa malé a zdravé dezerty na obhrýzanie ako je napríklad mrkva.

Ako často kŕmiť rybky v akváriu? Tak, aby ste neznečistili akvárium

Skúsení majitelia akvárií vedia, čo to znamená prekŕmenie. Ak dávate vašim akváriovým rybičkám prebytok potravy, neskonzumované jedlo sa usadí na dne a akvárium sa začne zelenať. Vy sa budete následne červenať pred návštevou. Rybičky stačí kŕmiť raz denne tak, aby všetko hneď skonzumovali.

Extra tip: Ako správni akvaristi poznáte hierarchiu akvárií. Majte v akváriu všetky typy rybičiek – tie, čo zbierajú potravu z hladiny, tie čo jedia potravu, ktorá padá na dno a tie, ktoré jedia z dna.

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokAko šoférovať ekonomicky – tipy a triky, ako ušetriť
Ďalší článok3 príznaky, že trpíte syndrómom vyhorenia a ako to napraviť
Keď som mal 25, dal som výpoveď aby som sám cestoval po svete. Kancelária nikdy nebola pre mňa. Z cestovateľského blogu Bez Mapy som si spravil zamestnanie na plný úväzok a stal sa digitálnym nomádom. Všetko čo potrebujem k práci je môj laptop, WiFi a hlava plná nápadov. Dlhodobo cestujem po svete a svoje zážitky, rady a tipy ako žiť život na vlastnú päsť zdieľam s tebou na tomto blogu. Pridaj sa ku mne a zahoď svoj strach z nepoznaného.