Breathariáni – blázni alebo skutoční hrdinovia?

0
2784

terramitica.cz

Nebývajú hladní, nepijú vodu a dokonca sa im nechce ani spávať. Breathariáni vraj dokážu prijímať energiu dýchaním.

 Viete si predstaviť, že by ste sa už nikdy nepotrebovali najesť? Breathariáni v tom vraj majú úplne jasno, pretože všetky potrebné živiny dokážu načerpať zo vzduchu. Kým jedni ich považujú za bláznivých klamárov, iní v nich hľadajú inšpiráciu sily a odolnosti ľudskej psychiky. Pevná vôľa vraj dokáže riadiť telo tak inteligentne, že sa zbavíme potreby jesť, piť a spať.

 

Zabudnite na základné životné potreby

 Podstata filozofie založenej na princípoch breathariánstva spočíva v možnosti žiť bez jedla, vody a spánku. Stručne a jasne, breatharián načerpá energiu zo vzduchu a jeho telo nebude vyžadovať energiu tvorenú konzumovaním a spánkom. Aj keď to popiera všetky vedomosti o fungovaní ľudskej fyziológie, na svete žijú skupiny ľudí, ktorí sa k tomuto životnému štýlu dopracovali. Dobré meno im však kazia tí, ktorí buď zomreli dôsledkom neuváženej zmeny vo výžive, alebo boli usvedčení z klamstva.

vitalia.cz

Najznámejší priekopníci breathariánstva

Za prvú priekopníčku breathariánstva v modernej dobe je považovaná nemecká rehoľná sestra Terezie Neumannová. Tá údajne do svojich 38 rokov prijímala iba hostie počas omší, čo bola jej jediná potrava. Príbehov o ľuďoch žijúcich takýmto životným štýlom je viac a najznámejšími menami sú Ellen Greveová z Austrálie, Henri Monfort, prednášajúci v Česku a na Slovensku, alebo vietnamský poľnohospodár Phan Tan Lôc, ktorý prestal s jedlom pre častú únavu počas tráviaceho procesu.

 

V USA dokonca vedú Breathariánsky inštitút

Známym menom medzi vyznávačmi breathariánstva je aj Wiley Brooks, ktorého osoba sa spája s vedením špeciálneho Breathariánskeho inštitútu založeného v USA. Ten pôsobí ako ústav určený na výskum a vydávanie knižných publikácií, pričom sa venuje rozvoju komunity amerických breathariánov. Práve Wiley prišiel so zaujímavým argumentom, ktorý spochybnil mnoho vedeckých teórií o význame jedla, keď položil otázku: Pokiaľ je potrava tak dôležitá, prečo sa jej telo chce vždy zbaviť?

 

Ak sa s nedôverou a nepochopením pozerá na vegetariánov a vegánov, čo potom čaká človeka žijúceho životným štýlom breathariána? Výsmech, opovrhnutie a hlavne spochybňovanie je v ich životoch určite denným chlebíčkom. Nám ľuďom je akosi prirodzené neveriť tým, čo dokázali „nemožné“ a miesto obdivu sme schopní zaútočiť na ich osobu. Bez ohľadu na to, či je schopnosť žiť bez jedla a spánku pravdivá, alebo ide len o vymyslené príbehy spirituálnych fanatikov, ku každému človeku sa treba správať s úctou a breathariáni nie sú výnimkou.