V Laponsku striekajú sobie parožie rexlexným sprejom kvôli autám

0
2543

Sob v tme svietiV severofínskom Laponsku každoročne spôsobia zrážky áut so sobmi mnoho škôd a zranení na oboch stranách. Soby, ktoré sa pasú na rovinách, aj v terénnej oblasti plnej zákrut, najnovšie zviditeľňujú pomocou reflexnej farby, ktorá pri strete so svetlom vyžarujú výrazné svetlo. Ide o celoplošnú aktivitu asociácie správcov sobích stád, ktorá sa snaží minimalizovať škody. Vodiči tak majú oveľa lepšie možnosti spozorovať pasúcu sa zver a môžu tak skôr reagovať. Vozidlá v tejto oblasti sú vyzbrojené ďalšími prídavnými svetlami vpredu, alebo nad čelným sklom. Ich výrazné svetlo svieti do veľkej diaľky a tak aj spozorovanie sobov v i tak dosť šedo-bielom regióne je výhodou.

Zaujímavosťou pri soboch je, že parohy majú aj samice a ako jediný živý tvor s parohami má svoje parožie pokryté zamatovou kožou. Majú vyvinutú veľmi dobrú odolnosť voči chladu a majú výborný zrak aj v tme. Žijú v početných stádach a sú chované chovateľmi, ale sú aj divé. Parohy v tme nežiaria, ich svetelnosť sa prejavuje až pri skutočnom svetle, ktoré sa od parožia odráža.

Sprej Albedo100
Na svedomí to má sprej, ktorú prezentujú stránky ako sprej pre miláčikov, kone, psov a podobne. Má byť nezávadný a hoci sa osvedčil aj na srsti, lepší je v prípade sobov na paroží. Sprej pritom používajú na zvýraznenie bicyklov, turistických batohov a pod.

Zdroj foto: greenerideal a motorbiker
Niektoré zdroje uvádzajú meno autora: Anne Ollila