Nosorožec a chránený? Ak máte peniaze, môžete si v Afrike nejakého zastreliť

0
3432

Nechutné zabíjanie nosorožcovMysleli ste si, že nosorožec je vzácny živočíšny druh, ktorému sa venujú dokumentárne filmy s veľkou starostlivosťou, hoci veľkým rešpektom a že v súčasnosti má v prírode na ružiach ustlané? Kým na jednej strane sa môžu vedci a ochrancovia pretrhnúť, aby zachránili každého malého jedinca, na strane druhej existujú majetní pracháči, ktorí si zaplatia aj to, aby si mohli zastreliť svojho vlastného nosorožca.

Ak máš peniaze, tak strieľaj
Zvláštne „právo bohatých“ zaplatiť si a strieľať vlastne na čokoľvek, je v Afrike zdá sa stále živé. Na zastrelenie nosorožca je potrebná silná puška so slušným spätným nárazom, ale tiež poriadny balík a minimálne svedomie. Kto nemá poriadnu zbraň, potrebuje aj desať zásahov do rôznych častí tela, než zviera v ukrutných bolestiach zomrie. Nasledovné video zachytáva slušnú zbierku machrov s puškami, ktorí po zásahu cítia náramnú silu a nepremožiteľnosť. Otázne je, ako by súboj dopadol, pokiaľ by aj nosorožec získal možnosť zbrane a brániť sa. Video nie je dostupné mladistvým a bude nutné potvrdiť svoj vek. Toto obmedzenie je práve pre zákerný obsah.

Pocit moci nad obrneným zvieraťom len pre vlastné ego
Mäso nosorožca nie je využiteľné na nič. Spracovanie je veľmi komplikované. Dôležitá je jeho hlava. Hlava aj s vysoko ceneným rohom ako reálna trofej ľudí, ktorí sa vyžívajú v pocite moci. Pokiaľ ste bohatý Američan a zároveň trpíte chuťou po zabíjaní niečoho niekoľkonásobne silnejšieho a väčšieho, aj vy máte v súčasnosti možnosť zaplatiť si výlet do Afriky, stať sa členom špeciálneho klubu a ako v počítačovej hre, zastrieľať si a získať pritom bodové hodnotenie a umiestnenie v rebríčku lovcov. Každým rokom sa vydáva skupinka mužov s ostrými do Juhoafrickej republiky neraz aj s manželkami na úžasné „poznávanie divočiny“ pre pocit neopakovateľnej sily a umiestnenie v klubovom rebríčku. Naozaj sa nám však nepodarilo aj napriek veľkej snahe zistiť, do akej miery je toto fungovanie legálne, povolené, či len nejakým spôsobom tolerované úradmi.

Organizácia združujúca vyznávačov „slobodného lovu“ existuje
Základný tábor nadšencov pre zabíjanie je organizácia Safari Club International, ktorá na svojich stránkach hlása, že bojuje za slobodu lovu. Lov nosorožcov je pritom len zlomok z toho, čo ponúka, ako sa môžete dočítať zo stránok scifirstforhunters.org. Vtipne a absurdne zároveň znie aj fakt, že rovnaká organizácia bojuje aj za záchranu divých tvorov napríklad prostredníctvom stránok safariclubfoundation.org

Rozdiel medzi tými vyššie a pytliakmi?
Nosorožec zabitý lovcami vyššie je zabitý legálne, so smiechom, radosťou, oslavami a fotografovaním do fotoalbumu. Nosorožec zabitý pytliakmi pre jeden roh vysokej hodnoty však trpel rovnako tak. No vyšetrovanie a následky sú iné, než v prípade lovu pre zábavu.

Na prípad upozorňuje už niekoľko organizácií a aj prvé video v článku. Z našej strany ide o snahu upozorniť na túto skutočnosť v slovenskom jazyku.