Morské stonožky druhu Eurythoe sú jedovaté, čudesné, no naozaj skutočné

0
9127

Morské stonožky, ako môžeme nazvať živočíchy triedy Polychaeta a druhov Hermodice a Eurythoe, prežívajú v skalnatých útvaroch, v prasklinách, pod kameňmi a v morských trávach. Vyhľadávajú bahnité dno, ale aj tmavé úkryty. Objavujú sa na dne morí v západnom Atlantickom oceáne. Bežne sa im tiež hovorí ohňové červy, keďže pre svoju jedovatosť a pocity, ktoré vyvolávajú sa k nim toto prirovnanie hodí.

Eurythoe - morská stonožka

Koralové útesy v Karibiku sú bohaté na niektoré druhy, ktoré sa navzájom veľmi podobajú, prípadne sa odlišujú nádherným sfarbením, či len inými zvláštnosťami. Pri dotyku s ľudskou kožou môžu ich štetiny vyvolať dráždivý pocit. Sú síce primitívne, no vedia dorásť do niekoľko desiatok centimetrovej dĺžky. Väčšina z nich žije pod vodou. Dokážu plávať, obratne sa pohybovať na dne a pre sploštené ohybné telo sa často vyhnú rôznym prekážkam. (hlavná fotografia pochádza zo stránok: takedowncharters.com orientujúcej sa na neobvyklé rybačky)

Hermodice carunculata
Štetinkový druh Hermodice carunculata patrí medzi druhy Amphinomidae. Dosahuje veľkosť presahujúcu 35 centimetrov. Štetiny má duté, krásne sfarbené, no plné jedu. Živí sa mäkkými koralmi, sasankami a rôznymi kôrovcami. Koraly ohryzujú, alebo sa ich snažia poškodiť a poškodené ich neskôr vyhľadajú.

Hermodice Carunculata morská stonožka
zdroj foto: ultimatereef.net