Malý tapír v Nashville ZOO: pri pôrode ho zachránilo umelé dýchanie

0
3582

Zoologická záhrada v americkom meste Nashville v štáte Tennesee má už niekoľko týždňov dôvod na radosť. Komplikovaný pôrod malého tapíra potrápil jeho ošetrovateľov. Tí však boli na všetko pripravení a počítali so všetkým. Bez pomoci by malý bojovník prehral, no nestalo sa tak. Dokonca mu záchranári museli dávať umelé dýchanie na naštartovanie dýchania a srdiečka. Nádherný cicavec obývajúci kedysi celú strednú a sever južnej Ameriky pochádza zo spojenia americko-čínskeho páru tapírov a momentálne je jedným z najväčších ťahúňov do spomínanej ZOO. Mláďa tapíra po narodení pripomína sfarbením srnku a púta pozornosť fotografov viac, ako v ktoromkoľvek inom štádiu vývoja… ostatne ako pri každom cicavcovi.

Tapír v ZOO Nashville

Tapír kedysi obýval širokú oblasť Strednej a Južnej Ameriky. V súčasnosti obýva len určité oblasti v Mexiku, v Ekvádore a severnej Kolumbii. Vzhľadom na časté infekcie, nízku pôrodnosť aj ich lov na mäso, sa ich počet výrazne znížil. Každý mladý jedinec, ktorý sa narodí v zajatí, je preto výnimočnou udalosťou a je dôvodom na radosť. Ide o plaché a samotárske zviera, aj napriek nemotornému výzoru má výborne vyvinutý čuch s ohybným ňufákom s nesmiernou citlivosťou a je tiež výborným plavcom schopným pod vodou zotrvať aj niekoľko minút, len aby sa vyhol predátorom. Ide o bylinožravca, ktorý si rád pochutí aj na ovocí, vetvičkách, sušenej tráve a iné.

Niekoľko zaujímavostí:

  • je výborný plavec
  • tapír má krátky chobot s ohybným ňufákom
  • je veľmi plachý
  • nie je známe koľko sa dožíva v prírode rokov, v zajatí je to 30.
  • dokážu chobot nasmerovať ako potrebujú a tým zacítiť nepriateľa s výbornou orientáciou jeho polohy, a to aj bez toho, aby pohli inou časťou tela.

Foto by © Amiee Stubbs Photography www.amieestubbs.com, Nashville ZOO