Windows XP končí 8. apríla 2014 s podporou. Čo to znamená pre nás?

0
1936

Windows XP je už viac ako 10 rokov súčasťou života množstva obecných úradov, kancelárií, domácností, nemocníc, ambulancii, škôl a knižníc. Operačný systém Windows XP kraľoval obdobiu, keď sa masívne stávali počítače prístupné aj chudobnejším obyvateľom, dostávali sa na úrady a v najvyššej miere nahradzovali papierové spracovanie údajov. Práve vtedy som mal i ja, podobne, ako mmnoho iných technikov, najviac práce. Elektronizácia dokumentov, elektronický archív a množstvo ďalších nových pojmov s ktorými odrazu prišli do styku všetky generácie pracujúcich, sa spájajú najmä so systémom Windows XP. Dňa 8. apríla 2014 však končí spoločnosť Microsoft s podporou tohto systému. Na mnohých miestach zostáva Windows XP a nevedia, čo teraz. Naozaj nastáva kolaps, alebo si len ukončenie podpory tohto systému ľudia vykladajú nesprávne? Zopár článkov na webe obsahuje technické termíny a pre nepočítačovo človeka nepochopiteľné informácie. Čo toto ukončenie vlastne laicky znamená?

Windows XP končí

Microsoft sa orientuje na novšie systémy
Windows XP je z pohľadu nových technológií a potrieb súčasných počítačov, tabletov a ďalších zariadení (pridajme nároky ľudí, potreby vysokorýchlostného presunu, spojenia siete a bezpečnosti) veľmi zastaraný. V súčasnosti podporujú Windows 7 a vzhľadom na predaj nových notebookov a počítačov v najvyššej miere najnovší systémWindows 8. Microsoft, výrobca týchto systémov, musí pri každom systéme poskytovať služby zabezpečenia a ochrany systému v počítači neustálou údržbou. Vytvára záplaty, ktoré získavate aktualizáciami systému.

Čo sa zmení po 8. apríli?
Po 8. apríli, kedy má skončiť podpora systému Windows XP sa pre majiteľov počítačov s týmto systémom nič zásadne nemení, pokiaľ nemajú pripojenie k internetu a nevyužívajú aktualizácie. Microsoft prestane s dodávaním aktualizácií a technickou pomocou. Ak ste doteraz aktualizácie a technickú podporu nepotrebovali, dá sa povedať, že pre vás zmeny nenastanú. Systém XP bude naďalej fungovať bez zmien, software, aj dokumenty, všetko, čo v počítači máte, zostáva zachované. Obavy z nejakých obmedzených funkcií nie sú opodstatnené, pretože jediné, čo sa zmení je, že systém Windows XP nebude mať nové bezpečnostné záplaty a aktualizácie.

Systém XP zostáva naďalej bez zmeny plne funkčný so všetkým, čo obsahuje dnes, nijako sa nemení ovládanie, jazyk, ani farby. Správa na Facebooku, ktorá už zopár ľudí vystrašila, že XP končí a ľudia stratia svoje dokumenty je naozaj len veľmi zlým a úbohým vtipom, či pokusom o hoax nejakého dieťaťa. Jednou z najčastejších otázok menej počítačovo gramotných ľudí je obava, čo sa stane s dokumentmi a či pôjde počítač zapnúť. Všetko funguje ako doteraz, nemení sa po vzhľadovej stránke absolútne nič. Všetky dokumenty, hry, aplikácie a licencie sú naďalej platné. Obecné úrady a ďalšie úradné počítače si nahradia starý systém na nový systém z bezpečnostných dôvodov pre zachovanie stopercentnej bezpečnosti a pre stabilitu systému, keďže nechcú nič podceniť. Nie je nutné, v prípade záujmu o novší systém, aby táto zmena systému prebehla bezvýhradne pred 8. aprílom. Výmena môže prísť kedykoľvek podľa možnosti. Výmenu vykonáva technik, správca siete, alebo certifikovaný overený odborník v prípade úradov. Výmena si môže vyžiadať aj kompletnú výmenu zastaraného počítača za nový. Slabý starý počítač môže mať s novými systémami veľké problémy, prípadne medzi sebou nedokážu komunikovať (nekompatibilita starého hardware zariadenia s novým software).

Aké bezpečnostné problémy môžete očakávať?
Situáciu, kedy nebude Microsoft podporovať svoj zastaraný systém, môžu zneužiť hackeri. Veľmi hravo totiž môžu vydať vírus, ktorý využije zabudnuté bezpečnostné diery v systéme a od Microsoftu nemusia vôbec užívatelia očakávať pomoc a záplaty. Preto bude dobrým krokom nespoliehať sa na starom systéme na všeobecnú ochranu samotného systému, ale za nevyhnutnosť sa dá považovať dobrá antivírusová ochrana formou antivírusových programov. Práve tento fakt môžu čoskoro využiť výrobcovia antivírusových aplikácií, ktorí môžu prísť s edíciami s vylepšenou obranou systému XP. Dá sa totiž očakávať, že majiteľov XP zostane vzhľadom na cenu nového systému stále naozaj veľa.

Čo odporúčame?
Nasledovných zopár je odporúčaním pre akýkoľvek systém a mali by byť štandardom pre každého, čo sa nechce vystavovať riziku. Nejde teda o informáciu čisto k už nepodporovanému systému ale pre všetkých a vždy. Využívajte na svoju ochranu vždy, či máte nový, alebo zastaraný operačný systém, anvitírusový program. Nespoliehajte sa na drobné aplikácie typu „cleaner“ a niekoľko podozrivých aplikácií s názvom „Virus Remover“ ktoré sú zväčša sami vírusom a poriadnym škodcom v systéme. Stiahnete ich najčastejšie vďaka neznámym stránkam, zdrojom a vyhľadávaniu na pochybných stránkach. Pokiaľ potrebujete zostať na systéme XP z akéhokoľvek dôvodu, minimalizujte riziká chytenia nákazy. Myslite na ochranu renomovaným antivírusovým programom, nevystavujte sa zbytočne sliedeniu po pochybných stránkach najmä v zahraničí, a bezhlavému sťahovaniu a klikaniu na všetko okolo seba, neotvárajte neznáme prílohy a pochybné emailové správy s obrázkami. Vyhnete sa tak rizikám, ktoré sú otázkou času.

Foto: dnešné uvítanie systému XP na mojom vlastnom počítači