Videá Superstar 2013 v poriadnej a večnej verzii na Youtube nenájdete

0
2224

Aktuálne prebiehajúca spevácka súťaž Superstar 2013 opäť spojila Česko a Slovensko. Sledovanosť programu, jeho obľúbenosť a to všetko okolo toho sa orientuje na najmä mladých ľudí a mladí ľudia = internetová generácia. Mladí hľadajú videá a často ich aj nachádzajú, no nefunkčné, už zmazané a vypnuté. V čom je problém?

Zmazané / nedostupné / porušenie autorských práv
Pokiaľ hľadáte videá, ktoré občas hľadáme aj my, len aby ste si pozreli trapasy, skvelé výkony, či nebodaj spolužiakov, musíte na oficiálne stránky. Tam si vytrpieť reklamu, neustále opakujúcu sa aj napriek tomu, že si chcete pozrieť 20 videí a vždy vás čaká rovnaké trápenie. Nahratím videa z televízie priamo na server Youtube riskujete zmazanie, alebo sankciovanie vášho účtu. Okrem toho si môže televízia nárokovať svoje práva aj inak. Záleží od rozsahu vášho kroku, pokiaľ ste niečo naozaj na Youtube zavesili. To je krátke a stručné vysvetlenie, prečo sa videá Superstar 2013 neobjavujú v plnej verzii na Youtube, prípadne len niektoré a prečo ich je toľko zmazaných a na rôznych stránkach nedostupných. Predsa nemôžeme čakať, že si televízia nechá ujsť návštevníka zo svojich stránok na Youtube. Youtube predsa používa vlastný reklamný systém.

Obe televízie však motivujú k opaku
Pravdou však je, že obe televízie, ako televízia Markíza, tak aj Nova, motivujú mladých a počítačovo zdatných, aby nahrávali a šírili videá zo Superstar viac a viac. Práve ignorácia médií ako je Youtube, napríklad s reklamou, núti iných vytvoriť nové video, aby bolo prístupné pre blogy, na zdieľanie na Facebooku a podobne. Práve tým, že televízie ani na svojich účtoch neponúkajú celé videá, prípadne aspoň lepšie kúsky, doslova nútia ľudí, aby si našli svoj spôsob. Pritom by stačilo, aby prejavili záujem byť videní aj tam, kde je množstvo ľudí – na Youtube. Televízie si totiž doteraz nevšimli, že pokiaľ majú svoj vlastný obsah na Youtube, môžu na ňom zarábať aj spôsobom, že zisk ide priamo do ich vreciek. Ak by konečne začali vydávať poriadne videá súťaže na Youtube, veríme, že by klesli rôzne pokusy nahrávať neautorizované kópie a kleslo by aj priživovanie sa na ich obsahu.

Možno sa mýlime, no za tvrdením, že vynechávanie Youtube a prehnaná reklama na oficiálnych stránkach sú dôvodom, prečo niektorí celkom ignorujú súťaž na webe, alebo riešia alternatívy cez Facebook spôsobom, ktorý je dočasný a kedykoľvek môže video zmiznúť.

Len video ochutnávka
Tu je niekoľko videí, ktoré na Youtube naozaj pod účtami televízií sú. Ide však o malé ochutnávky s aj tak veľkou reklamou na oficiálne stránky.

SuperStar – Miroslava Sprušanská spieva hit samotnej Ewy Farnej

SuperStar – Jan Zamec

SuperStar – Alžběta Teleková

SuperStar – Miloš Cambel

SuperStar – Pavel Malina

SuperStar – Natálie Kubištová a jej Alanis Morisette

SuperStar – Marián Skácel

SuperStar – Thanakrit Srisuwan

Test
Tereza Hradilova a jej Sweet Dreams od Marilyna Mansona
Na otestovanie – tu sme našli video, ktoré nepatrí pod oficiálny účet. Kedy asi dôjde k jeho zmazaniu? Posledné články mali video zmazané do jedného mesiaca. V tomto prípade to bude?

A ďalší test v účte na Youtube s menom KanalPlnyZabavy

Ilustračné foto v článku: video z prvých ukážok šou v TV z decembra 2012