Tisíc a jedna noc používa pesničku zo Šmolkov

0
1455

Možno to bude znieť šialene, no je to tak. Seriál Tisíc a jedna noc používal na začiatku len asi tri skladby, ktoré v rôznych podobách hrali počas celého dielu štýlom zapnutej a rázne vypnutej hudby, ktorá nie vždy sedela do daného príbehu. Včera sa mi však podarilo cez pár miestností počuť, čo sleduje pani domu, ale skôr ako dej nejakých Onurových problémov, zaujala skladba, ktorá hrala podmaz dramatickejších scén.

Možno v polovici skladby mi trtklo, že mi to pripomína Šmolkov, v troch štvrtinách rozmýšľam, že nie je možné, aby niečo bolo tak podobné a po odohratí celej skladby si uvedomujem, že to je kompletne skopírovaná naozaj časť z úvodnej zvučky známeho animovaného seriálu pre deti. Nie však tá časť ktorú spievajú modrí mužíčkovia slovami „ľá-la-lalalala…“ ale časť dramatická, keď na scénu prichádza Gargamel s Azraelom a objavuje sa ich chatrč na okraji lesa. Presne tá časť zo zvučky a v Tisíc a jedna noc. Že legendárna animovaná civilizácia modrých Šmolkov inšpiruje k hudbe niečo také, znie neuveriteľne. Možno by si to nevšimli ani moje uši, ale Šmolkovia sú zvonením na mobil a tak je melódia stále živá, aj v častiach kedy dlho nedvíham.

Mimochodom, keď už sme pri inšpirácií pri hudbe, ešte je tu jeden príklad. O2 používa momentálne v reklame na prejdenie s číslom k nim zaujímavú klavírovú pokojnú hudbu. Až nápadne sa podobá na Coldplay, a ono to nakoniec je Coldplay, upravený tak aby ho nebolo možno poznať. Skoro.