Televízny súboj Panelák vs. Búrlivé víno bol zámer a tvorí chaos

0
1448
Búrlivé víno Markíza
foto: Búrlivé víno, zdroj: TV Markíza www.markiza.sk

Populárny televízny seriál na TV JOJ Panelák, pre ktorý si tradične už vlastne dlhí čas rezervujú diváci miesto pred televízorom, mal donedávna ešte pokojné miesto kraľujúce v hlavnom vysielacom čase. Diváci, ktorí sledujú seriály a mali si tak z čoho vyberať, zostávali naladení práve na JOJke, za čo mohol z časti Panelák, ale aj napríklad CSI či Kosti. Po nasadení seriálu Búrlivé Víno hneď od začiatku roka 2013 Markíza pochopila, že sa jej podaril výnimočne úspešný seriál z vinárskeho prostredia, to aj napriek tomu, že v niektorých miestach obsahuje strašné hlúposti, nelogické myslenie niektorých ľudí a vyslúžil si aj kritiku skutočných vinárov. Seriál bol nasadený na podvečer, aby sa nebránilo v zisku popularity. Práve v čase, keď Búrlivé víno zdanlivo začalo získavať na čoraz väčšej popularite a slovenský národ spoločne s českým je už dostatočne namotaný, prišla podpásovka voči divákom. Zmena vysielacieho času z pred na po hlavných správach, čiže v rovnakom čase ako Panelák.

Súboj seriálov, aj keď len na chvíľu
TV Markíza sa rozhodla od Veľkej Noci vysielať Búrlivé víno zámerne v hlavnom vysielacom čase, kedy sa pobije s Panelákom. Mnohí diváci mali rozdelené sledovanie seriálov „pred správami Nelu, po správach Masláka a spol.“ Teraz televízia vyvolala chaos, v ktorom majú diváci diely buď rozkúskované, alebo začínajú strácať niť v miestami i tak prázdnych dejoch. Opäť sme si dovolili malý prieskum názorov medzi čitateľmi aj priateľmi a pokiaľ sme narazili na diváka oboch seriálov, mal problém s výberom, ktorý čiastočne zachraňuje dostupnosť Paneláka online. Búrlivé víno má mať celkom 109 dielov a mnohí očakávame, že v tomto počte bude vyriešené všetko podstatné bez potreby ďalších (pre úspech) ešte viac umelo vytvorených pokračovaní. Markíza po ôsmej hodine večer vysiela hneď dva diely, čím sa línia mesiacov v znamení Búrlivého vína skráti o polovicu. Onedlho uvidíme sedemdesiaty diel a zvyšných 40 sa rýchlo rozloží medzi 20 pracovných dní mimo stredy, ktorá patrí inej známej relácií. Potom sa zrejme Joj vráti k svojmu prime-time televíznemu trónu.

JOJ.sk môže ďakovať Markíze, VOYO nestačí
Podľa nášho malého prieskumu u divákov oboch seriálov prevažuje Búrlivé víno. Môže za to z časti aj dostupnosť jednotlivých seriálov na internete. Kým na JOJ.sk je bez problémov a trápenia možné pozrieť si Panelák už niekoľko hodín po odvysielaní, pozrieť si Búrlivé víno na webe je takmer nemožné bez platenia za službu VOYO, ktorú tak výrazne televízia s TV Nova propagujú. Dostupnosťou teda vyhráva JOJ a diváci Paneláku nie len že nestrácajú niť, no čoraz viac spoznávajú flexibilitu a výhody online dostupnosti.

Za ktorý tím kopete vy?
Ste divákmi spomínaných seriálov? Dajte nám vedieť, ako ste tento televízny súboj vyriešili u vás doma. Uprednostňujete len jeden seriál, alebo zvládate sledovať oba?

FOTO: ilustračné foto, televízia Markíza, markiza.sk. Pripravili Tibor