STV sa mení, šou Legendy popu je výnimočná

0
1441

Na Slovenskú televíziu sme nemali často dôvody na chválu. Program skrátka mladú generáciu príliš nezaujal, ale pri konkurenčných staniciach získavali pozornosť vlastne všetky ostatné. Túto mienku však musíme poopraviť najmä pre posledný mesiac, ktorý sa začína meniť. Jaro Žídek začal variť pre STV a čo je dôvodom dnešného článku, piatkové večery na STV patria zaujímavej hudobnej šou, ktorá nepodlieha žiadnemu formátu zo zahraničia a je originálna, ako len originálna môže byť. Legendy popu nás vracajú do osemdesiatych rokov, skôr, aj neskôr, k veľkým hviezdam slovenskej hudby a naozaj pekným, zároveň dôstojným spôsobom.

Legendy popu
Legendy popu si v každom vydaní berú pod drobnohľad niektorú z legiend slovenskej hudby. Hity tejto legendy zaznejú z úst menej známych či známych speváckych aj nespeváckych hviezd, zatiaľ čo pôvodný interpret je pri všetkom prítomný a spomína na začiatky, ale tiež tie slávne roky, kedy tvoril. K tomu sa vyjadrujú aj traja umelci, ktorých všetci dobre poznáme. Párik moderátorov vyzerá nie príliš ostrieľane, no napríklad úlohu moderátorky v tejto dvojici počas večerného naživo vysielaného programu zvláda Kristína Farkašová v skutku dobre. Výborne pôsobí aj scéna, ktorá je dobre vytvorená technicky, graficky aj svetelne. Dobre hodnotia celé pódium a hľadisko aj ľudia, ktorí mali možnosť sa posadiť do obecenstva. Dosť však zamrzí, že medzi divákmi sú zaplatení komparzisti, ktorí dostávajú zaplatené za potlesk a úsmev. Pri programe, v ktorom vystupuje Pavol Hammel, či takmer aj Richard Muller, by sa predsa vôbec nemusela televízia báť o účasť a vôbec by nemusela platiť. Problém je však niekde celkom inde. Pre veľký záujem verejnosti by určite vítali účasť obecenstva, avšak vzniká veľké riziko, že aj napriek lístkoch v rukách sa ľudia na program nedostavia. Pri nakrúcaní a pod kamerou to vyzerá rôzne, len nie pekne. Ako klasický konzumný divák si v mysli zalovíte na akékoľvek zábery kamier do hľadiska a čo i len jedna voľná stolička už nepôsobí dobre. Ale dosť bolo obecenstva, vrátime sa k šou…

Chvála smerom k STV, hoci program nebude lacný
Šou je dobre vzládnutá aj hudobne. Medzi spevákmi, ktorí prespievavajú skladby známych hudobných legiend sa objavujú aj superstáristi, u ktorých je počuteľný výrazný postup v čistote hlasu. Nahráva fakt, že všetko je na živo, rovnako ako v závere aj samotná legenda, spievajúca niektorú zo skladieb z tohto večera. Len tak ďalej, STV.