Joj aj Markíza si konkurujú presne načasovanými kuchárskymi šou

12
10422

MasterChief na Markíze, Recept na bohatstvo na JOJke. Obe šou sú z kuchárskeho prostredia a obe sú o veľkom súperení o poriadny balík a o titul najlepšieho kuchára celej šou. Samozrejme, že je nie náhoda, že obe televízie prišli v rovnaký čas s rovnakou tematikou nového dovtedy nevysielaného formátu a samozrejme, že nie je náhoda, že obe televízie majú dokonca rovnaký vysielací čas. To aby sme náhodou nechceli pozerať obe relácie naraz. Ešte aj reklamy sú načasované takmer naraz, takže si skrátka musíte vybrať, ktorú šou sledovať, ak vôbec nejakú. Skrátka ak jeden nekopíroval od druhého, tak potom musí ísť o poriadnu náhodu. A keď kopíroval, tak jedine zo strachu pred konkurenčnou TV. Lenže kto od koho?

Obe relácie vyzerajú pokojne a zaujímavo. Reklamný upútavkový zostrih nám však ukazuje divokú atmosféru pot kvapkajúci do hrncov a veľký chaos pri varení. Porotcovia kričia a nadávajú… áno. Aj to v tejto šou naozaj je, no skôr v druhej časti programu, keď hotové jedlá čakajú na ohodnotenie a nechýbajú aj prehnané gestá, ktoré majú plniť televízny formát. Jednoduchý priebeh a zamietnutie postupu by za normálnych okolností prebiehalo pokojne a len nejakým mínusovým bodom. Sme však v televízií a tak je nutné dramatizovať a ukázať tvrdé správanie, nadávky, urážky a plač citlivejších súťažiacich. V oboch šou sa nakoniec naozaj nachádzajú chvíle, kedy pochybujete o normálnosti a slušnosti tejto šou. Najmä MasterChief je zameraný na poriadnu šou, kde ani tak nemusí ísť o reálne umenie gastronómie, ale skôr o to, ako sa kto popasuje s úlohami a akciou okolo toho. Pritom variť vedia mnohí, inokedy to nevyjde a aby sa rozmlátili taniere a jedlo hádzalo po zemi, to je už príliš. Ostatne zaujímalo by ma, čo sa s uvareným jedlom ďalej deje. Či má vôbec televízia, je jedno ktorá z nich, záujem si spraviť aj dobrú reklamu a nezaniesť celý ten náklad jedla na nejaké miesto, kde oň môžu prejaviť záujem ako organizácie, tak jednotlivci z ulice. Ak by jedlo putovalo do útulkov, radi o tom napíšeme a takúto reklamu televíziám spravíme.

Následné urážky od poroty sú len nechutným prehnaným gestom, ktoré má zaujať diváka a aj pre nepozorného diváka má v prvom rade separovať dobrý výkon od toho zlého. V každom prípade však je dobré, že televízie prišli s formátom, ktorý sa venuje vareniu a gastronómii. Podobné šou totiž vo svete zaznamenali zvýšený záujem o venovanie sa tejto oblasti, záujem o kurzy varenia, ktoré sú vhodné pre všetkých, aj tých, čo si myslia, že variť vedia. Kurzy varenia sú často koncipované tak, aby naučili niečo zvláštne, zaujímavé a moderné záujemcov o tieto prvky a inšpirácie. Podobné šou tiež inšpirujú manželky a to uvítajú najmä páni. Ak dokázal k vareniu dostať Jamie Olivier tisícky ľudí a iné šou taktiež, potom snáď aj tieto dva formáty prilákajú ďalších. Keď však vidím, aký tlak je v každej z týchto šou, som pomerne rád že sa JOJ ani len neozvala mojej manželke, ktorú som do šou prihlásil s jej vlastnou výbornou špecialitkou.

Na Slovensku máme mnohých šikovných kuchárov
Slovenskí čašníci a kuchári majú vo svete veľmi dobré meno, ale skôr vo svete ako doma, lebo doma nie sú pokladaní za odborníkov a nechápeme ich ako výnimočných ľudí tak ako si ich dokážu oceniť v zahraničí. Máme vývozný artikel, ktorý nám nezostáva doma. Ak mám 28 priateľov kuchárov a len 6 z nich sú na Slovensku, potom viem o čom hovorím. Ukážme Slovensku kuchárske umenie a možno bude gastronómia pokladaná za umenie tak, ako vo Francúzsku, Taliansku, či aj za oceánom.

foto: ilustračná foto

Comments are closed.