Štefan Toth otvára tanečnú školu írskych tancov v Malackách aj v Bratislave

0
2359

Írske tance, Štefan TothReality show Farma vo svojom prvom vydaní mala niekoľko známych tvárí. Po skončení šou sa na verejnosti objavujú skôr len dve. Andrea Járová a Štefan Toth. Kým Andreu si pamätá najmä mužské publikum ako playmate, Štefana uviedli do šou ako írskeho tanečníka. A nie len tak obyčajného, keďže predsa len s tanečnou skupinou precestoval svet, pôsobil s rôznymi ľuďmi, mnohé sa naučil a dokonca sa nedávno rozhodol odovzdať svoje skúsenosti ďalej. Založil tanečnú školu v Bratislave aj Malackách, kde záujemcom predvádza a učí ich, čo to írsky tanec vlastne je. Pomerne rýchlo sa dá naučiť, ako to vyzerá, no naučiť ako sa to tancuje už je na dobrom učiteľovi. Či je Štefan dobrým učiteľom pritom bude môcť vyskúšať každý záujemca o tento druh tanca. Keďže sa mi podarilo so Štefanom stretnúť, prinášam vám krátky rozhovor.

Štefan, každý ťa pozná z reality show Farma. Keď si sa vrátil do reality, bolo ťažké začať opäť s tancom, ktorému si sa venoval a vlastne do šou si bol uvedený ako tanečník írskeho tanca…?
Áno v reality show ma uvádzali ako tanečníka írskych tancov. Po skončení som sa vrátil na dosky ktoré znamenajú svet a ľahké to po dlhej pauze veru nebolo.

Írsky tanec je poriadny záber na nohy. Dokáže sa to naučiť naozaj každý?
Dokážu to všetci! Ide len o to či ich to zaujme na toľko, že budú sa vedieť popasovať aj s boľavými nohami.

Ty sám si začal kedy? Nemal si občas chuť s tým skončiť, že na to nemáš?
Ja som začal až v 15tich rokoch a skoro po každom tréningu som mal chuť to vzdať, ale videl som že robím pokroky a to ma motivovalo isť ďalej.

Spĺňaš si práve sen, spúšťaš vlastnú tanečnú školu írskeho tanca, dokonca na slušnej doméne, ktorá hovorí sama za seba. Ideš do toho sám, alebo máš okolo seba ešte pomocníkov?
Nápad otvoriť školu írskeho tanca sa už zrodil dávno, ale nebol ten správny čas. Teraz mám zopár priateľov ktorý mi pomáhajú spustiť tento projekt. Čo ma veľmi teší a vážim si priazeň a podporu!

Pre koho sú tieto kurzy a ako sa môžu prihlásiť?
Je to určené pre každého! Ide hlavne o to aby sa ľudia zabavili a pri tom sa niečo naučili. A pre tých čo by chceli raz tancovať profesionálne, tak tu majú ten správny priestor na realizáciu, pretože moje dlhoročné účinkovanie a skúsenosti z tejto tanečnej oblasti rád odovzdám ďalším.

Nemáš obavy že sa ti prihlási nejaký novinár, aby vykonal malú špionáž a potom v nejakom článku zhodnotil, ako tvoja škola funguje? Obavy? Skôr by ma to potešilo, pretože som si istý že to zhodnotenie by nebolo zlé. Som kvalifikovaný a vyštudovaný učiteľ írskeho tanca a mám skúsenosti. Tak že vôbec sa tohto nebojím skôr naopak.

Čo tvoja profi kariéra tanečníka. Nečakajú ťa nejaké súťaže? Alebo až takto aktívne tancovanie si zavesil na klinec?
V roku 2006 so vyhral 1. miesto na majstrovstvách sveta a to bol môj vrchol súťažnej kariéry. Potom som účinkoval v írskej národnej tanečnej skupine a v ďalších profi show. Teraz ako kvalifikovaný učiteľ nemôžem aktívne súťažiť ale moji žiaci môžu.

To je škoda, nuž čo ťa najbližšie čaká, čo sa týka tanečnej oblasti?
Najbližšie ma čaká už len otvorenie školy. Mám síce ponuky odísť tancovať do zahraničia ale myslím si že 6 rokov mi stačilo. Videl som Ameriku, Rusko, Európu, Čínu a Austráliu a poviem vám, všade dobre ale doma najlepšie!

Doplnenie: tanečná škola Štefana Totha má informácie o kurzoch na stránkach www.irsketance.sk.