Čo možno robí televízia JOJ zle

6
2268

Napadlo mi spísať pár vecí, ktoré zástancov tejto televízie vyprovokujú k tvrdým slovám na moju/našu adresu. Napadlo mi ale spísať najmä veci laicky, amatérsky, neodborne, tak, ako ich vníma obyčajný neštudovaný a hlúpy človek ako som ja. Nemám pred menom žiadnu skratku, v rodine či medzi priateľmi nikoho významného a tak sa môžem za obyčajného človeka považovať. Preto názor obyčajného človeka si možno niekto rád prečíta, možno niekto nie.

Na JOJ reklama
Reklama je zložená zväčša z bežných reklám, no prevažuje TMR, lyžovanie v Jasnej a opäť nejaká ďalšia reklama TMR. Pochopili sme, celé naše krásne Veľhory niekomu zarábajú poriadny balík a chcú nás tiež vtiahnuť na kúpenie akcii. Nedávno sa u nás písalo, ako TMR skrylo reklamu na sex s mladými mamičkami nenápadne do animovanej reklamy. Ďakujeme za skvelé názory, len škoda, že pre ich vulgarizmy sa opäť nedali zverejniť. Mimochodom, úžasné je sledovať film, ktorý už takmer skončí, ale posledných 7 až 10 minút filmu rozdelí reklama na 10 minút.

Najlepší seriál, film
Televízia veľmi rada o sebe vyhlasuje, že má len to najlepšie. „Najlepšie vyšetrovacie tímy v najlepších kriminálnych seriáloch sú iba na JOJke. Kosti v stredu na JOJke.“ Mala najlepší seriál na svete a robí najlepšie seriály na Slovensku. Vo filme Vojak v nedeľu o dvadsiatej sa nám predstaví najlepší herec wrestler. Najlepší nový rok je bez reklamy. V sobotu večer po 22:55 hodine dokázala JOJ povedať asi v 7 rôznych reklamách 9 krát, že odvysiela niečo, čo bude najlepšie. Slov o tom, že majú všetko najlepšie, je priveľa. Skrátka snaží sa vyzerať ako najlepšia televízia na Slovensku. Nuž o tom sme ale už písali. Netreba sa k tomu vracať.

Televízne noviny
Okrem toho, že na začiatku hlavných správ sa vám ozve mužský hlas, ktorý vám oznámi čo sledujete (ak by ste to náhodou nevedeli) vyznieva, akoby sa niečo strašné stalo a teraz musíte sledovať čo. Reportáže neraz bývajú v štýle, že našli neuveriteľnú speváčku, ktorá spevom očarí všetkých a v skutočnosti ide o takmer storočnú ženu, ktorá nezrozumiteľne niečo zakvíli. Tým, že má televízia reportérov po celom Slovensku z nej akoby tvorilo nutnosť vytvárať reportáže o hlúpostiach po celej republike. Ak už robia reportáže o každej hlúposti, dokážu vytvoriť aj reportáž o malej nehode na strednom Slovensku, no že vo vedľajšej dedine sa stala oveľa horšia tragická vec, nespomenú, lebo asi náhodou vtedy nešli okolo. Trápne boli príbehy na konci správ, keď zvieratká akože rozprávali a riešili denné úlohy. Raz dorazil štáb k fenke, ktorá narodila 12 šteniatok. V tom istom meste o mesiac skôr mala nejaká fenka 15 šteniatok, no vedeli o tom priatelia a široké okolie. Na to televíziu netrebalo. Keď nie je čo dať do TV, vždy sa niečo nájde. Tak aj vyzerajú návštevy u babičiek, ktoré oslavujú sto rokov a podobne. No to, čo je na správach naozaj možno najväčším mínusom je keď východniar, Rusín, alebo niekto s neuveriteľne nezrozumiteľným nárečím hovorí. Nerozumiete ani slovo a nedočkáte sa jedinej titulky, prekladu, dabingu, ničoho. Priveľmi časté reportáže z Tatier aj o veciach, ktoré nikdy nemohli nikoho zaujímať, občas zaznamenali poľské príhovory. JOJ akoby verila, že každý si to preloží sám. Poľský vodič kamiónu raz dávnejšie hovoril, ako sa mu podarilo padnúť do priekopy a len náhodou som pochopil, ako sa mu to stalo. Jazykový zákon sa ignoruje. Keď melie v Profesionáloch (seriál) Michal Hudák, tak to sa naozaj nedá pozerať, nič proti východniarom, no takto určite nerozprávajú. O reportérkach v jednotlivých regiónoch si tiež ľudia myslia svoje. Aj keď možno ich prízvuk a vzhľad sú pre dané miesta autentické.

Farmárka Martina

Tu zostáva pri správnom zamyslení chvíľka na plač. Plač jedine nad ľudskou hlúposťou, že to obludárium dostalo skvelé vysielacie časy a dostalo sa na obrazovku aj na Štedrý deň. Ten Štedrý deň, ktorý je pre mnohých najvýznamnejší deň v roku, jediný deň kedy sa možno zastavia a chcú si odpočinúť. Dokonca sú aj takí, čo v jediný tento deň zapnú televízor a chcú sledovať nejakú rozprávku… teda pokiaľ sa človek pri zastavení na JOJke podvečer hneď aj nepovracal a mohol to rýchlo prepnúť niekam inam. Pridaním ďalšej hviezdy z celebrít trápnych idiotov slávneho Desperáda z Vyvolených tomu dodalo grády.

Dabovaný Borat
Pokiaľ mieni JOJ vysielať dabovaného Borata hlasom Michala Hudáka, je vopred jasné, že film budú podaktorí nenávidieť (už to nebude on). Jeho originalita je v pôvodnom anglickom znení. Možno tak ešte s titulkami, sám nenávidím čítanie tituliek. Pri angličtine Borata v jej pôvodnom znení je zážitok ho počúvať, jeho chyby vo výslovnosti, ktoré menia význam viet, jeho otázky. To všetko len ťažko dokáže vystihnúť dabing. Ten český bol katastrofálny. Borat je špeciálny film. Ale uvidíme, ako to dopadne. Možno to Hudák zvládne, uvidíme. Ale skôr by som ho uvítal v pôvodnej verzii. Napríklad Shrek mohol byť v slovenskom znení.

PS: neviem už ktorá televízia uviedla Vianoce bez reklám, no veľmi vtipné bolo po každej rozprávke a pred každým brakeom sledovať hlášku „Vianoce bez reklám Vám prináša LIDL…“. To je skvelý vtip ku koncu roka 🙂 Takže bez reklám.

Comments are closed.