Waze – zatiaľ najlepšia hlasová GPS navigácia pre smartphone s Android a zadarmo

0
2422

waze navigáciaObčas narazíte na niečo, čo je na toľko výnimočné, až nechápete, že to vôbec niekto dáva zadarmo. Aplikácia, ktorá patrí medzi výnimočné nálezy a vynálezy, je GPS navigácia Waze, o tom nemožno pochybovať. Zatiaľ žiadna navigácia nefungovala tak spoločensky, priateľsky, milo a prehľadne. Možno nájdeme zopár príkladov, ktoré majú jednu z týchto vlastností, no všetky pohromade nájdete na Waze. Ako čerstvý používateľ a nadšenec pre jej funkcie, rýchlosť a spoľahlivosť, si ju dovolím predstaviť aj v dnešnom článku.

Navigácia, ktorá neobmedzuje
Pri skúsenostiach s bežnými navigáciami hodnotím na výbornú fakt, že táto konkrétna nájde, čo potrebujem, ponúka aj miesta v okolí, a ak ukazuje smer počas jazdy, potom je ľahko dostupný náhľad aj na iné miesta, ako tie na trase. Stačí prejsť prstom po mape a pretiahnuť ho niekam, kde chcete vidieť trasu vopred v diaľke, bežne miesta, ktoré by ste nevideli kým k nim neprídete.

Pokiaľ sa chcete vrátiť na navigovanie trasy, postačí kliknúť na terčík zamerania a ste späť. Možné je približovať, odďaľovať. Viditeľné sú aj menšie cesty, prejazdy a samozrejme všetky prekážky, ktoré niekto nahlásil.

Waze, navigáciaZákladom je spolupráca
Navigácia a jej mapy sú jedna vec. To, čo však bežné nebýva, je množstvo informácií okolo vás. Jednak sú to informácie o pohybe iných Wazistov, ich meno a prípadne vozidlo, ak popis zadali. Na druhej strane je to množstvo detailov o zápchach a rýchlosti vlečenia sa v zástupe. Viditeľné sú aj prekážky ako odstavené vozidlá, cudzie predmety na ceste, policajné hliadky a mnoho iného. Všetko je zobrazené pomocou ikon. Vo svojom okolí ak narazíte na iného vodiča Waze, je možné ho dokonca kontaktovať. Dokonca heslom Waze je „Waze. Spolu prekabátime premávku.“ A toto tvrdenie má čuduj sa svete pravdu. Aj tých pár vodičov v našich uliciach dokáže naozaj veľa.

Navigácia ako sa patrí
Bezplatná, plne funkčná slovenská navigácia je dôvodom, prečo nebolo nutné siahať po iných. Jednak preto, že poskytuje ďaleko viac, než bežné navigácie a nestojí nič. Nuž a druhý dôvod je určite zábavnosť, dobrý imidž a grafika, moderné prevedenie. Aj na slabších Android prístrojoch nemá problém s fungovaním, hoci mám pocit, že primárne bola vytvorená pre iPhone. Pokiaľ poznáte nástroj, ktorý prekonáva Waze, rád sa nechám podať.

Aplikácia pre APPLE: download 27 MB
Aplikácia pre ANDROID: download 22 MB