Recenzia: Digitálny fotoaparát NX2000 sa môže pýšiť s WIFI, NFC a 20,3 Mpx

0
2367

Samsung NX2000Samsung NX2000 je ďalším v novom rade NX digitálnych fotoaparátov. Je menší než NX300, oveľa divokejší a aj ľahší. Už prvé minúty používania sú rozdielne než pri predošlom NX v našej redakcii, vyhotovuje vynikajúce snímky, aj keď v prvých minútach som bol osobne mierne zaskočený zaostrovaním a pohyblivosťou objektívu. Spomínaná divokosť je práve v ňom a jeho automatickom zaostrovaní, ktoré je výrazné. Snímky sú ostré a veľmi pekné, chce to len získať miernu zručnosť v ovládaní. Už na prvý pohľad má málo tlačidiel. Nechýbajú, funkcie dopĺňa dotykový displej, v ktorom si už prstom vyberiete, čo potrebujete. Okrem automatických režimov ponúka aj manuálne nastavenia a tak je zaujímavým nástrojom aj pre tých, čo majú záber najradšej vo vlastnej réžii. Prístroj má veľmi pekný veľký displej s 3,7“, v sebe 20,3 Mpx a s WIFI. Ideálny je pre mladých, akčných ľudí a hodí sa na všetky druhy fotenia. Štandardne neobsahuje blesk, ten je riešený až externým bleskom, ktorý bol súčasťou nášho balenia.

Zopár predností a zaujímavostí:

  • Snímač: 20,3 Mpx snímač
  • Konektivita: cez USB, podporuje WIFI a NFC
  • Ukladacie možnosti: pozor, neobvykle karta MicroSD/MicroSDHC
  • Objektív: vymeniteľné objektívy s bajonetom NX
  • Video: Full HD so schopnosťou nakrúcať aj 3D (nutné mať na to objektív)
  • Balenie obsahuje software Adobe Photoshop Lightroom
  • Ďalšie čísla: ISO až 25600, sériové snímky až 8fps
  • model vychádza v bielej, ružovej a čiernej edícii

Vzhľad
Príjemný biely vzhľad vyhotovenia z tvrdého plastu tvorí celé telo. Hrubšie je v časti, ktorá drží rukoväť. Spredu je táto rukoväť zdrsnená a rovnaký materiál je použitý aj pre parkovisko na palec pravej ruky. Prednú ľavú polovicu (pri pohľade) z hora tvorí závit pre objektív bajonetu NX. Dokonca je možné pripojiť objektív pre snímanie videa a snímok v 3D. Ten samozrejme nie je v balení, štandardne máte v balení objektív 20-50mm. Hornú časť prístroja tvorí bajonet pre blesk. Na pravom okraji vrchu nájdete spúšť s prepínačom OFF/ON. V tesnej blízkosti je tlačidlo DIRECT LINK, ktoré označujem za čarovné, pretože pri WIFI pripojení zvláda divy. Jednak ním môžete zdieľať priamo niektoré zábery, posielať na konkrétne miesta celé kvantá fotografií, alebo len občas niečo postnúť na sociálne siete, čo sa vám mihlo pred objektívom. Možností tu je ešte viac ako pri NX300, a najskôr je potrebné nájsť WIFI sieť a až následne sa pripojiť. Zoznam sietí a celkovo obsluha tejto funkcie je prehľadná a jasná. Viz ilustračný záber na niekoľko WIFI sietí.

Wifi siete, na foťáku NX2000

V blízkosti je ďalej otáčanie koliesko s ktorým vyvoláte počas aktívneho režimu kedykoľvek možnosť výberu fotografovacích režimov. Displej tvorí azda 92 percent zadnej časti. Fyzické tlačidlá sú len tri. Nahrávanie videa, tlačidlo DOMOV a PLAY. Pravý bok disponuje malými pevnými dvierkami s portmi pre USB a HDMI kábel. Samozrejme v ich menších verziách. Používanie USB spojenia je pri týchto fotoaparátoch naozaj plusom, nabijete totiž jedinou USB nabíjačkou viacero mobilov, dnes už aj fotoaparáty a zároveň kábel tvorí dátový kábel na spojenie s PC a prenos súborov. Rovnako tak kábel funguje aj pre spojenie s televízorom s USB portom. Na spodku sa nachádza kovový závit, ktorý je umiestnený v časti pri objektíve pre správne vyváženie celej váhy. Kryt na batériu otvára aj priestor pre pamäťovú kartu. Batéria je krytá plastovým jazýčkom. Ide o typ batérie BP1130, ktorú je pod týmto označením možné nájsť v osobitnom predaji. Vedľa batérie sa vsúva spomínaná pamäťová karta. Lenže pozor, trochu neobvykle sa tu stretávame s nutnosťou karty typu MicroSD/MicroSDHC. Fotoaparát bol dôvodom, prečo som podľahol otravnému nechutnému ufónovi a objednal konečne poriadnu kartu microSD, ktorá bude slúžiť pre test NX2000 a človek nikdy nevie, čo si ešte Samsung do budúcna pripraví. Mimo telefóny a tablety sa čoskoro možno dočkáme postupného prechodu na microSD, v tom prípade sme u nás už pripravení.
Z hora sú na prístroji viditeľné a čitateľné tie nápisy, ktorými je hodné sa pýšiť. Je to už spomenuté rozlíšenie s celým označením 20,3M APS-C CMOS senzor, ďalej označenie WIFI a označenie DIRECT LINK. Veď prečo nie? Ide predsa o prednosti modelu.

Fotografovanie
Táto nezrkadlovka sa môže pýšiť snímačom APS-C s rozlíšením krásnych 20,3 Mpx. Všetko ovládanie je jednoduché a pri kvalite snímkov, ktoré produkuje, je až prekvapivé, s akou ľahkosťou je fotografovanie možné. Pri fotografovaní blízkych predmetov cez automatiku môže trochu haprovať. Ostrenie je živé a určite neskúšajte fotoaparát najskôr zapnúť, aktivovať objektív a až následne odobrať kryt objektívu. V snahe v tme zaostriť sa objektív môže pohybovať, čo môže byť mierne groteskné. Rovnako tak, ak chcete zakryť objektív ešte zapnutého fotoaparátu a nestačíte ho dobre uzavrieť. Utečie vám. V každom prípade je to len moment, ktorý pobaví a len dokazuje, že fotoaparát je neustále pripravený zaostrovať a vyhotoviť ten najlepší snímok. Pre nadšencov pre manuálne fotografovanie je pripravených niekoľko potrebných možností ako korekcia expozície, vyváženie bielej, merania a ďalšie úpravy. Pri automatickom režime môžete fotografovanie nechať na bežnom fotografovaní, alebo na inteligentnom, ktoré automaticky vyhodnocuje scénu a snaží sa ju určiť a následne nastaviť čo najlepšie. Z mnohých skúseností vieme, že ľudskému rozhodovaniu sa stále žiaden počítač ani systém nevyrovná.
ISO nie je nijako pokrokové, porovnateľné s bežnými fotoaparátmi, ktoré sa s touto vlastnosťou pýšia. Fotografie ISO 800 či ISO 1600 sú ešte pekné. Už pri 1600 badať známky šumu, a šum sa zvyšuje, čím zvyšujeme aj číslo. Je rok 2013 a čakali by sme možno niečo viac, no pre cieľovú skupinu, komu je fotoaparát určený je to stále vynikajúci prístroj a šum nebudú riešiť, prípadne na užívateľské fotenie aj hodnoty nad 1600 nebudú veľkým problémom.
Fotografuje sa ľahko. Plusom je nepochybne možnosť pripojiť blesk, pokiaľ plánujete, alebo máte k dispozícií niečo poriadne. Štandardný blesk v balení je doplnkom, aj keď je silnejší, než blesky na kompaktoch. Funkcia DIRECT LINK je nám už známa, žiaľ sa nám nepodarilo byť na voľnej dostupnej WIFI sieti pre otestovanie jej schopností pri tomto modeli. Snímky v prístroji sú prechádzateľné rýchlo, fotoaparát reaguje na požiadavky, citlivý dotykový displej s krásnymi farbami a zobrazením čiernej, nemá žiaden problém pri prechádzaní, rýchlych voľbách, alebo pri reakciách. Pri automatickom režime si nemusí vždy poradiť s vyhodnotením veľmi blízkych predmetov. Objekty bližšie, než 10 centimetrov môžu predstavovať problém. Spoľahnúť sa naň môžete pokojne v zlom osvetlení pri fotografovaní portrétov, aj interiéru. Bez blesku je v tme a pri pohybe stratený. Napríklad tam, kde si poradí bez blesku napríklad Nikon D3200, si neporadil Samsung NX2000. To je však rozdielna technológia. Naopak, na NX2000 sa dá spoľahnúť pri zložitej kompozícií, rôznych predmetoch rôznej vzdialenosti a pri rôznych podmienkach. Veľmi pekne fotografuje v noci a nočný režim má aj vo svojich režimoch pri výbere fotografovania. Snímky vyzerajú na displeji fotoaparátu oveľa živšie a krajšie, než je realita. To robí kvalitné prevedenie zobrazovacieho displeja WVGA a jeho viac ako milión zobrazovacích bodov.

Nakrúcanie videa
Video je kvalitné Full HD. Nahrávanie je bez väčších ťažkostí, avšak nemeňte vzdialenosti objektov, pretože objektív môže zaostrovať, alebo meniť svoju polohu, čím sa môže zmeniť mierne kvalita snímkov, na krátky moment rozmazaných. Vyriešiť by sa to dalo iným objektívom s možnosťou vypnutia automatického ostrenia. Setový objektív v balení má len možnosť poistky a tlačidla iFn. Video je možné priamo v prístroji zostrihať a už pri nahrávaní je možné pridať efekt zatmenia. Zatmenie je však dodatok k snímanému videu a tak je pri nakrúcaní nutné počítať s ešte tak troma sekundami na nahratie sekvencie zotmenia. Stať sa vám totiž môže, že pri ukončení nahrávania stlačením tlačidla pre jeho ukončenie ihneď beriete fotoaparát zo scény, no práve to zatemnenie si žiada ešte krátky čas. Je to celkom pekný efekt, ak chcete nakrúcať a následne video odosielať, či bez potreby zapájať do úpravy strihový software na počítači ste chceli takýto záver nahrávky.

Objektív 20-50mm
Setový objektív dodávaný štandardne v balení s fotoaparátom je 20-50 mm. Ide o malý, základný a nekomplikovaný objektív, ktorý disponuje poistkou pri otváraní. Aktivovanie objektívu je možné z továrenského/vypnutého režimu zapnúť pootočením. Poloha poistky sa prepne bez ťažkostí a hladko. V prípade záujmu objektív zaistiť stačí len zatiahnuť poistku na viditeľnom a dosiahnuteľnom mieste a objektív je možné opäť zasunúť späť do polohy vypnutia. Celý je ladený v rovnakej bielej farbe, ako je telo prístroja. Má celkom dve pohyblivé časti, pričom tá vzdialenejšia a užšia je manuálne ostrenie. Celý koniec objektívu je tvorený čiernymi kovovými a plastovými dielmi a krytom objektívu, pomerne malým na uchopenie v chlapskej ruke. Objektív je živý a pokiaľ ste fotoaparát zapli skôr ako ste odopli kryt, zrejme zaznamenáte pohyb – objektív sa snaží ihneď zaostriť, no v tme mu to nejde. Objektív nedisponuje možnosťou prepínania režimu zaostrovania A/M. Jediné tlačidlo je iFn, čo je naprogramovateľná skrátená voľba.

Plusy:

  • Vysoká kvalita snímkov, vyniká napríklad na veľkých televízoroch, ideálne snímky prírody, blízkych predmetov a keď chcete docieliť bukeh
  • Vymeniteľné objektívy a pomerne dobré vyhotovenie
  • Jednoduchosť a dostupnosť jeho funkcií pokojne aj začiatočníkovi
  • Elegantné prevedenie a možnosť pridať externý blesk
  • Veľmi pekné nočné fotografie a jednoduché ovládanie, ktorým zvládne aj iné režimy aj začiatočník
  • Pripojiteľnosť cez USB, ďalej cez WIFI a čoraz známejšie NFC
  • Fotografuje aj v poradenom RAW
  • Licencia Lightroom 4 v balení
  • Spracovanie fotografii priamo v prístroji

Mínusy:

  • Setový objektív ostrí až príliš, prípadne až pričasto
  • Kryt objektívu je veľmi drobný na uchopenie a držanie
  • Prístroj potrebuje MicroSD kartu (pre rok 2013 je tento fakt medzi mínusmi, hoci o pár rokov by patril medzi plusy, alebo medzi štandard), klasický formát nie je kam dať
  • Automatický režim si príliš neporadí s veľmi blízkymi predmetmi

Fotoukážky budú pripravené čoskoro.