V Bratislave jazdí poschodový autobus Sirius aké jazdia v Londýne

0
2464

Dopravný podnik mesta Bratislavy pred viac ako týždňom do vozového parku skúšobne pridal na obdobie 2 týždne poschodový autobus Troliga Bus Sirius. Rovnaký typ už jazdil v Poprade. Vozidlo v červenej farbe pripomína známe autobusy z Londýna a púta ihneď pozornosť. Mnohí ho vnímajú ako zatraktívnenie MHD, keďže ide o raritu a zaujímavosť, ktorá môže prilákať nie len záujem turistov, no nakoniec aj záujem Bratislavčanov cestovať v MHD. Cestovanie v dvojposchodovom autobuse je zážitkom pre návštevníkov Londýna, no prečo sa obmedzovať len na túto Európsku metropolu, ak sú možnosti aj mimo Britské ostrovy? Autobus momentálne premáva na bezplatnej špeciálnej linke a preto nemá označenie čísla a ani trasy.

Bratislava a doubledecker

Špeciálna linka
Autobus premáva na špeciálnej okružnej linke Jesenského – Štúrova – Pribinova – Olejkárska – Landererova – Karadžičova – ul. 29. augusta – Kollárovo nám. – Nám. 1. mája – Hodžovo nám. – Suché mýto – Staromestská – Rázusovo nábr. – Mostová – Jesenského. Ide tak aj o miesta, na ktorých je možné obdivovať historické budovy, zaujímavosti mesta dostupné z cesty a nejde tak o trasu cez polia a pomedzi paneláky bez využitia výhľadu. Odchody sú v hodinovom intervale od 12:00 do 19:00. Nie len my však veríme, že nezostane len pri teste a že sa naozaj autobus osvedčí. Bratislava má čo ponúknuť cestujúcim, môže zaujať poschodovými autobusmi.

Autobus vyrobili Slováci
Podľa informácií stránok imhd.sk ide o autobus slovenského výrobcu Troliga Bus s označením Sirius, ktorý sa podobá na autobusy Routemaster známe z Londýna. Ako prvé mesto na Slovensku, tento typ autobusu uviedla do prevádzky popradská mestská hromadná doprava. Práve SAD Poprad mestu Bratislava požičala bezplatne jeden z dvoch modelov, ktoré na svete existujú. Viac nebolo vyrobených pre nezáujem dopravných podnikov na Slovensku. Veľká škoda. Dlhý je približne 10,5 metra, široký 2,5 metra a vysoký 4,2 metra. Celkový počet miest by mal byť 72 a vodič.