Nie, toto nie je kalkulačka, ale USB 3.0 rámček na HDD so šifrovaním

0
1704

Pri prvom pohľade na toto zariadenie si väčšina povie, že ide o kalkulačku, alebo diel z aktivátora poplašného zariadenia. V skutočnosti som bol i ja dosť prekvapený z dizajnu tohto zaujímavého rámčeka na HDD. S takýmto kúskom jednak pre neznalého chmatáka pripravíte malé maskovanie, ale zároveň chránite svoje dáta. Numerická klávesnica na rámčeku nie je na parádu, ale slúži na 256 bitové šifrovanie.

Zalman rámček na HDD ZM-VE400

Model ZM-VE400 si uzamknete heslom
Dostali sme sa k modelu Zalman ZM-VE400, ktorý je na fotografii a ako položený na stole bol hneď prvými dvoma ľuďmi považovaný za ultra modernú kalkulačku. Žiadne plus či mínus medzi tlačidlami nenájdete, no vo vlastnostiach určite áno. Model, ktorý vychádza v bielej aj čiernej verzii, má podporu USB 2.0 (max. 480 Mbps) a samozrejme USB 3.0 (max. 5 Gbps). Určený je pre disky veľkosti 2,5″ SATA I/II alebo SSD. Jeho hlavným plusom je možnosť šifrovania disku pomocou hesla. Návod k tomuto nastaveniu je priložený v balení v stručnom manuáli v angličtine (azda zatiaľ). Hliníkové vyhotovenie pre lepšie chladenie a elegantný dizajn je tvorený aj plastovými dielmi. Na hladkom lesklom povrchu je vidieť každý dotyk prsta, ale vyzerá pekne. Výrobca ho dodáva spolu s púzdrom z umelej kože so zapínaním, malým skrutkovačom s drobnými skrutkami a samozrejme káblom USB 3.0 pre pripojenie rámčeka k PC, či multimediálnemu zariadeniu.

Jeho plusy sú nepochybne podpora diskov a ich šifrovanie, elegantné prevedenie a púzdro, ktoré pripomína, že externé disky sú vlastne primárne určené na prenášanie dát. Poteší, že napriek vsadeniu do púzdra je port pre USB neustále dostupný. Mínusy sú možno práve fakt, že je povrch veľmi lesklý a tak na ňom vidno každý dotyk, no v skutočnosti zásadný mínus nenachádzame. Chce to len nepísať si heslo na papierik vložený do púzdra pod rámček. Slovenská tradičná klasika. Potom je šifrovanie zbytočné.