Letecké dni NATO v Ostrave a Dni vzdušných síl Armády ČR 2012

0
1635

Letecké dni NATO v Ostrave Mošnove, Leoše JanáčkaDni NATO v Ostrave a Dni Vzdušných síl Armády ČR, ktoré sa opäť konali na Letisku Leoša Janáčka v Mošnove pri Ostrave aj tentoraz prilákali vyše 200 000 ľudí. Najväčším lákadlom tohto dvojdňového podujatia boli bombardéry B-52H Stratofortress US Air Force. Toto lietadlo sa dalo na Mošnove vidieť aj dva posledné ročníky, ale tentokrát sa tiež jednalo o unikátnu dynamickú ukážku, ktorá sa v Európe konala po 13-ti rokoch. US Air Force na túto akciu teda poslali hneď dva tieto letúny, pričom jeden bol k dispozícii na statickú ukážku a druhý na už spomínanú dynamickú ukážku.

Dni NATO v Ostrave 2012 - letectvo

Obrovským lákadlom bola aj simulácia dotankovania Gripenov v českých farbách z tankera KC-135 francúzskeho letectva. Vo vzduchu sme mohli vidieť aj dychberúce vystúpenie britskej akrobatickej skupiny Red Arrows, ktorú určite nemusíme predstavovať. Toto vystúpenie zožalo zaslúžene ohromný potlesk všetkých divákov, na čo sa britskí piloti odmenili ešte niekoľkými prelety navyše.
Francúzske letectvo prvýkrát v histórii mimo svoju krajinu predviedlo ukážku dvoch stíhacích lietadiel Mirage 2000N. Čo sa leteckých dvojíc týka tak v tento ročník bol program najbohatší vôbec. Vo vzduchu sme mohli vidieť aj dvojicu Su-22 poľského letectva alebo slovenské Mig-29 AS, ktoré predviedli dogfight alebo inak vzdušný súboj. Vo vzduchu sa ukázala napríklad aj F-16 tureckého tímu Soloturk patriaceho pod turecké letectvo, rakúsky a taliansky Eurofighter Typhoon a mnoho ďalšieho. Núdza nebola tiež ani o vrtuľové stroje, z ktorých stojí za zmienku napríklad skvelá ukážka talianskeho C27-J Spartan alebo B-25 Mitchell, čo je dochovaný ľahký bombardér z druhej svetovej vojny. K videniu boli samozrejme tiež vrtuľníky u nás známe ako Black Hawk, švajčiarska Super Puma alebo Mi-24 a Mi-171, ktoré sprevádzali pozemné dynamické ukážky.

Dni NATO v Ostrave 2012 - letectvo

Program sa odohrával samozrejme aj na zemi, kde sa o ukážky starala ako Armáda ČR, tak policajti a colníci z rôznych krajín. Vidieť sme mohli napríklad obliehania mechanizovanej brigády Armády ČR, ktorá bola divácky veľmi zaujímavá, pretože sa jej zúčastnili samohybné húfnice, tanky, BVP, vrtuľníky a pochopiteľne vojaci, pri tejto ukážke išlo vidieť teda to najlepšie, čím česká armáda disponuje.
Na ploche sme však mohli vidieť aj zásahy ako je prepadnutie väzenskej eskorty, oslobodenie rukojemníkov, prehľadávanie autobusu s pozitívnym nálezom drog, zadržanie páchateľov pri odovzdávaní tovaru alebo napríklad ukážku jazdných vlastností diaľničných vozidiel Polície ČR a pochopiteľne mnoho ďalšieho. O program teda nebola núdza.
Keď sa niekomu podarilo nájsť v programe niečo čo ho nezaujíma a vyrazil na prehliadku statických ukážok, tak mohol uvidieť dvojicu veľmi podobných lietadiel E-3A a E3-D čo sú radarové lietadlá, typické tým, že nesú na chrbte obrí radar. Hneď vedľa stál švédsky o poznanie menší konkurent S1000D Argus, ktorý slúži na úplne rovnaké účely. Na statických ukážkach išlo teda o leteckú techniku z 19-tich rôznych krajín. Jednalo sa tak o bojové stíhacie lietadlá, podzvukové alebo prepravné stroje. Nechýbali ani vrtuľníky.

Dni NATO v Ostrave 2012 - letectvo

Na druhej strane celej plochy akcie sme mohli vidieť výstavy rôznych zložiek z prevažne ČR. Jednalo sa napríklad o stroje na nelegálnu výrobe tovaru zhabanú Colnou správou, výstava techniky Armády, Vojenskej polície, Väzenskej služby a ďalších. Za zmienku stojí napríklad aj trenažér prevrátenia vozidla.

Dni NATO v Ostrave 2012 - letectvo

Veľmi nás prekvapilo priateľské správanie pilotov, ktorí väčšinou stáli pri svojich strojoch a nadšene odpovedali na otázky. Niektorí boli dokonca natoľko ochotní, že do kokpitu posadili deti. Posádky tiež predávali upomienkové predmety ako sú tričká, čiapky, modely lietadiel a nášivky vlastných Display Tímov alebo základne. O možnosť občerstvenia bolo tiež postarané veľmi dobre, pričom ani pri stotisícovej návšteve neboli dlhé rady.
Čo by som naopak vytkol je každopádne nedostatok WC, ktoré sa nachádzali iba v dvoch zónach a čakali sa na ne naozaj dlhé rady. Tiež si nebolo prakticky kde oddýchnuť a sadnúť, okrem doslova pár lavičiek v celom areály. Nás osobne znechutil aj predvolebný prejav, ktorý rušil koniec ukážky Red Arrows. Veľa ľudí si tiež sťažovalo na dopravnú situáciu v okolí letiska, kde sa tvorili kilometrové kolóny. Treba si však uvedomiť, že sa jedná o druhé najnavštevovanejšie dvojdňové podujatie v ČR, však areál letiska nebol k tomuto zámeru postavený, o čom svedčia aj príjazdové cesty, ktoré sú len z dvoch strán a potom sa spoja v jednu úzku cestu.

Dni NATO v Ostrave 2012 - letectvo

My sme si osobne privstali vyšli v 7 hodín ráno a v kolóne sme čakali iba približne 30 minút, čo podľa nás nie je vôbec zlé. Dni NATO sú každým rokom lepšie a lepšie a ten budúci opäť nebudeme chýbať.

Pripravil Martin Šindel, Ostrava
foto Dominik Dvořák, Ostrava – ďalšie fotografie facebook.com/Zaujimavosti