Letné hodnotenie nabíjacích batérií, značiek a výdrže

0
3225

Dnes pri všetkých prístrojoch, kamerách a fotoaparátoch, ktoré používajú tužkové klasické AA batérie sa pre mnohých oplatí kúpiť nabíjačku a pár nabíjacích batérií. Určite sa to oplatí pre niekoho, čo batérie využíva často. Avšak pozor. Nabíjacie batérie nemusia byť žiadnou výhrou. V nemenovanom supermarkete sa dva krát ročne objavuje zaujímavá ponuka lacných nabíjacích batérií. Podobne tak fungujú akcie aj v Rakúsku, kde je k dispozícií iná značka a tiež za výhodnú cenu. Tie batérie za pár korún vás nakoniec budú stáž viac nervov, než peňazí. Z malého testu vychádzajú nasledovné výsledky. Vyskúšali sme štyri značky a pravidelne sme ich naraz začali používať v digitálnom fotoaparáte. Názory sú z pohľadu bežného používateľa. Mnohé parametre sú španielskou dedinou pre 95 percent bežného obyvateľstva… takže?

GP 2700 NiMH – asi najznámejšia značka batérií GP patrí medzi stálice na trhu a nemá sa za čo hanbiť. Dobré skúsenosti s inými rovnakými s označením 2500 NiMH boli o tom istom. Spokojnosť, nabíjateľnosť a výdrž. Batérie sú od novembra niekoľko krát nabíjané, aj opakovane v rámci jedného mesiaca a fungujú bez problémov len s miernym oslabením výdrže.

HAMA 2500 NiMH – celokovové batérie HAMA vyzerajú vzhľadom fádne, no sú výbornou kúpou, ktorú nemožno oľutovať. Tieto batérie sú totiž v tomto malom teste absolútny top. Potom, čo zhasli niektoré iné značky, HAMA stále drží a zámerne je využívaná ako spoľahlivý zdroj energie aj momentálne teraz, bez použitia iných. HAMA stála len niečo viac ako GP no investícia do kvality sa istotne oplatí.

TRONIC Energy 2500 NiMH – batérie z cenovo dostupnej kategórie zo supermarketu na Slovensku. Dve batérie vydržali 3 nabitia, dve ďalšie vydržali štyri nabitia a následné pokusy nabiť boli len o asi troch až piatich fotkách.

ACTIV Energy 2300 NiMH Akku – batérie akoby bez značky kupované v sieti Hoffer v Rakúsku za výhodnú cenu. Batérie vydržali asi 7 až 8 nabití. Druhé rovnako používané balenie vydržali približne toľko isto. Následne začali rapídne klesať ich životnosti. Možno po 12 nabití už neposlúžili ani pre jednu fotografiu a bola z nich len záťaž v brašni.

GP ReCyko+ NiMH HR6 Typ .2050 mAh 1.2V – s batériami sme boli spokojní v každom prípade použitia. Majú slušnú živostnosť podobne ako spomínaná HAMA, alebo GP. Nabíjané boli už viac krát ako 20 a nie sú žiadne pozorovateľné zmeny v kvalite. Batéria je charakteristická zelenou farbou.

BlueBaby NiMH 2600 mAh – z našej skúsenosti sú tieto batérie naozaj zlý vtip. Jedny boli kúpené v Čechách ako jediné, ktoré mali v ponuke v jednom nutnom prípade za 85,- Kč za batériu ešte pred dvoma rokmi. Avšak podarilo sa nám opäť dostať k novým rovnakým batériám aj v marci tohto roku za rovnakých okolností – ako posledná možnosť, no že ide o tú istú značku aj vzhľad v tej chvíli na um neprišlo. Tie prvé absolútne zlyhali po druhom nabití. Podivne ľahká váha batérií neveštila nič dobré ani po druhý raz. Vydržali len 3 alebo 4 nabitia a potom celkom zhasli. Pri vysokej cene za tieto batérie sa ich pre jedno dve plné nabitia absolútne neoplatí ani len kupovať. Pri nasr…sti z kúpy týchto batérií som nebol jediný, čo ich mal sto chutí vrátiť a zažiadať si aj odškodné, že si človek vôbec opovážil dôverovať im.