Hodinky Samsung Gear vás prekvapia spojením so smartphone aj obsahom

0
1609

Hodinky GearHodinky Samsung Gear sú jednou z najzaujímavejších technologických noviniek, ktoré sa dostali medzi ľudí v posledných mesiacoch. Samozrejme nezabudnime na dve zariadenia, ktoré vychádzajú spoločne a to parádny smartphone/tablet Samsung Note 3 a Samsung Gear. Obe navzájom komunikujú a pre milovníkov inovácií a zaujímavých hračiek predstavujú naozaj niečo zaujímavé, čomu sa budú venovať a na čo si veľmi rýchlo zvyknú. Po pravde sme prvé správy o hodinkách od Samsung ignorovali s tým, že hodinky nás určite nemôžu zaujať. No máme to na stole, pozeráme na to, cez to, aj do vnútra a nestačíme sa čudovať. Nielen že ide o praktické spojenie, no na fungovanie malého Androidu na ruke si môžete veľmi rýchlo zvyknúť. Už ste niekedy fotili, alebo telefonovali hodinkami?

V prvom rade hodinky
Samsung Gear sa v našom prípade u nás objavil v čiernom vyhotovení. Dodávaný je s dokovacou stanicou s umelou kožou, ktorá slúži na nabíjanie, alebo presun súborov z hodiniek. Tie majú celkom slušnú výdrž, pretože majú špeciálny režim úspory, kde čas zobrazia po stlačení tlačidla. Ak počítate s tým, že GEAR sú hodinky, áno, je to prioritná úloha tohto zariadenia pripnutého na ruke na spôsob hodiniek aby aj vyzerali a plnili úlohu hodiniek. Je tu však jeden rozdiel. Omrzia vás digitálne? Zmeníte si ich na ručičkové, moderné, starodávne, šialené, farebné, akékoľvek podľa nálady a schopností.

Ale nie sú len hodinkami
Pobavil som sa, musím priznať. Ploché vyhotovenie s kovovým lemom a plastovým náramkom je upraviteľné na rôzne veľkosti ruky. Po nasadení si nemôžete nevšimnúť malú kameru v hornej polovici remienka. S tou môžete na spôsob špióna, alebo len frajera s novou vychytávkou, fotiť fotografie veľkosti 1392×1392 a teda s pomerom 1:1, alebo 1280×960 čo predstavuje 4:3, nakrúcať 15 sekundové spoty a to dokonca s rozmermi 1280×720 (16:9 pomer), alebo trochu neobyčajný 640×640 (pomer 1:1). Celé ovládanie je jednoduché, ide zväčša len o pohyb prsta do dvoch strán a keď sa na začiatku zdá príliš ovládanie jednoduché, po čase pochopíte, že pri drobnej veľkosti je i tak Gear nabitý funkciami.

Technická špecifikácia:
Bluetooth v 4.0, podstatná súčasť novinky,
Displej s perfektnou čiernou AMOLED veľkosti 1.63“ a rozlíšením 320×320
Vlastný CPU rýchlosti 800Mhz,
Interná pamäť 4 GB,
Operačná pamäť 512 MB
Rozlíšenie fotoaparátu: 1.9 Mpx s možnosťou automatického zaostrovania, prípadne makra
Batéria 315 mAh bez nabitia vydrží reálne niekoľko dní pri minimálnom používaní

Telefonovanie
Smartphone pichnutý vo vrecku, na ušiach handsfree a vy chcete vytočiť konkrétne číslo, alebo vybrať si z telefónneho zoznamu? Možno práve tento dôvod dal vzniknúť hodinkám Gear. Ale vôbec netreba slúchadlá, skrátka len zariadenie na ruke do ktorého hovoríte. Už dávnejšie som asi nebol jediný, čo premýšľal nad ovládaním telefónneho zoznamu aj v prípade, že sa mi nechce ísť do vrecka. Vytasíte rukáv, aktivujete hodinky a na numerickej klávesnici vyťukáte číslo, alebo vyberiete v adresári kontakt. V tom momente sa na telefóne objavujú zobrazenia vytáčania hovoru a vidíte všetko, rovnako tak môžete hovor ukončiť na hodinkách. Sranda, že aj pri vypnutých zvoneniach sa na hodinkách dozviete, že vám telefonujú, pretože netradične – vibrujú.

Fitness
Táto sranda stále nekončí. Vec, ktorú som ako jedinú pre vlastnú lenivosť a časovú tieseň neotestoval na poriadnej bežeckej trati, je krokomer. Vďaka dvom senzoru zrýchlenia pohybu vie prístroj vyhodnotiť, kedy vraciate pri chôdzi a behu ruku. K tomu sa dá pomocou ďalších aplikácií zameraných na osobný tréning vytvoriť spojenie, ktorým získate ďalšieho pomocníka a možno motivátora k vlastnému pohybu. Samozrejme u každého podľa možností.

GEAR - inštalácia do mobilu

Odporúčam prihlásiť sa do Samsung Apps, ktoré sprístupnia ďalšie aplikácie a možnosti spojenia, vylepšení a využitia hodiniek. Oficiálne aplikácie sa počítajú zatiaľ na desiatky, ale chce to čas a bude ich viac. Hodinky sú kompatibilné s Note 3, no v októbri mala vyjsť aktualizácia software, ktorá mala sprístupniť kompatibilitu aj medzi zariadeniami Galaxy S4, S4 Zoom, Note 2, S4 mini, Mega 5.8, a Mega 6.3. Spojenie s inými zariadeniami sme u nás netestovali.

Pre koho je Gear určené?
Gear je nepochybne primárne určený pre všetkých nadšencov pre novinky, pre ľudí, ktorí nemôžu vždy siahať do kabelky, do vreciek, brašne po mobil, chcú mať hodinky po ruke, alebo hľadajú zámienku, aby si zvykli na hodinky tak ako ja. Nejde o lacnú záležitosť a tak z nich bude každý chcieť získať čo najviac. Note 3 je celkom veľké na bežné držanie v ruke počas chôdze a tam pomáha Gear. Ide o zábavnú technologickú hračku, praktickú zároveň. Zatiaľ nedokážem povedať, do akej miery sa opotrebuje a ako rýchlo sa môže zničiť, no pre vyhotovenie z kovu a pevných materiálov to zatiaľ vyzerá pozitívne.