Briti dokážu vyrobiť benzín zo vzduchu a vody, potrebný je oxid uhličitý

0
1822

Britská spoločnosť Air Fuel Synthesis sa nechala počuť, že vyvinula technológiu schopnú vytvárať zo vzdušného oxidu uhličitého benzín. Na výrobu pritom potrebujú len vodu a vzduch, využívajú reakciu vodíka a vytvárajú v poslednom čase známu látku metanol, ktorý sa ďalej upravuje na benzín. Prevratná metóda by pritom mohla vlastne prečisťovať vzduch, kým by výfukové plyny naďalej vytvárali kolobeh potrebných látok. Vyzerá to na neuveriteľne zásadný úspech vedy. Otázne je, do akej miery je nákladná takáto výroba. Informácie britské médiá radi od firmy prijali a zdieľa ich už celý svet. BBC nakrútilo aj svoju reportáž. Dá sa povedať, že Briti šli tak trochu odzadu. Chytili sa toho, čo zostane po spálení paliva z výfukov a spätne sa z toho pokúsili vytvoriť benzín.

Benzín zo vzduchu a vody zatiaľ nie je lacnejší
Benzín, ktorý sa Britom podarilo vytvoriť, ešte nie je možné považovať za lacnejší. Vzhľadom na laboratórne podmienky, v ktorých vznikol, ho je veľmi málo. Niekoľko miliónov eur sa zatiaľ minulo na výrobu pár litrov pohonnej látky, pričom ako vždy býva pri podobných výskumoch všetko otázka peňazí a zdokonaľovania výroby. V plánoch tak majú začať s výrobou vo veľkom a priebežne pracujú na vývoji technológie, ktorá by pomohla s výrobou paliva vo veľkom a s čo najmenšími nákladmi. Zatiaľ totiž výhoda tohto benzínu spočíva v recyklovateľnosti škodlivého plynu z ovzdušia za použitia elektrickej energie a vody. O výhodnosti ceny zatiaľ nemôže byť reč.

Ešte sa neradujme
Určite nie je zatiaľ dôvod na radosť. Vo svete je za posledné roky neustále množstvo dobrých správ, hoci nič prevratné sa nezaviedlo, ak nerátame dotykové tablety a nejaké veci z oblasti software, kde je ich zavedenie nutné pre finančný úspech autora. Medicína neustále napreduje vo vývoji techniky, liečív a látok na zastavovanie rôznych druhov rakoviny a ľudia na ňu stále zomierajú. Neustále sa dozvedáme o nových druhoch látok, zlúčenín a predsa žiadne v reálnom živote nepoužívame. Ak aj je v plnom rozsahu pravda, čo oznámila médiám malá firmička Air Fuel Synthesis, môže sa tešiť na zvláštne nehody a okolnosti, ktoré mnohí očakávame, že obmedzia ich výskum, alebo akokoľvek narušia ich fungovanie. Pochybujem totiž, že si obrovské ropné spoločnosti, ktorých zisky sú počítateľné v miliardách, nechajú len tak jednoducho ujsť tento svoj nepopierateľný význam a základ na trhu. Ak je vôbec pravdou, že je možné vytvárať zo vzduchu a vody nový druh paliva, nepochybne celý nápad a projekt získa množstvo ocenení, zaujme zahraničných investorov a mnohí sa budú chcieť podieľať na prístupnejšom benzíne. Svet by sa tak vyhol závislosti na Rusku, Arabských krajinách, Amerike a relatívne prístupné by mohli byť pohonné hmoty aj pre menšie krajiny. Spustenie takéhoto zdroja paliva by však znamenalo šialený obrat na burze, pád ekonomík krajín, ktoré sú odkázané na ropu (Perzský záliv, alebo napríklad Líbya) a zbohatli jedine z ropy, úplne by to zničilo niekoľko krajín, na lopatky položilo nenažraných miliardárov a mocných ropných magnátov, ktorí by možno až potom konečne začali s klesaním ceny ropy a azda by dostali rozum aj krajiny, aby znížili šialené daňové zaťaženie palív. Má to aj jeden veľký význam, pretože technológia spracúva skleníkový plyn oxid uhličitý. Nevedno však, čo by mohol spôsobiť jeho zásadný úbytok v atmosfére.

Pozrite aj: BBC, alebo Mirror