Tohtoročný New York Marathon je zrušený, pre problémy spojené so Sandy

0
1179

ING Marathon mesta New YorkTradičný ING New York Marathon, ktorý má svoju tradíciu už od roku 1970 sa tento rok, alebo skôr minimálne tento mesiac zrejme konať vôbec nebude. Plánovaný pôvodne na 4. novembra v nedeľu bol zrušený starostom Bloombergom. Na jednej strane na základe hlasov verejnosti a na druhej strane aj predstaviteľov mesta. New York má totiž niekoľko problémov, ktoré sa nepodarí ani pri veľkom úsilí vyriešiť ani do zajtra, nieto ešte do mesiaca. Diskusia posledné dni neustále rástla, týkala sa toho, či je vôbec možné zaistiť správne fungovanie bezpečného maratónu ak sú priority momentálne celkom inde. Objavilo sa aj niekoľko protestov ľudí zasiahnutých Sandy, že si neželajú Maratón a ich názor podporujú ďalší Newyorčania.

Sú to najmä tieto problémy:

  • počasie nie je ideálne na konanie takéhoto dňa
  • obrovská účasť ľudí, ktorá je zväčša o usmiatych ľuďoch a aj zábavných kostýmoch, by mohla byť narušená nefungujúcou dopravou, nedostupnosťou benzínu a nie jednoduchou prístupnosťou pre osobné automobily na Manhattan.
  • prevádzky niektorých obchodov a reštaurácie sú zatvorené
  • celkový smútok v meste by nebol vhodný k zábave, ktorá sa s maratónom spája
  • zabezpečenie bezpečnosti a ciest je nemožné z dôvodu vyššieho zaneprázdnenia polície a záchranárov na iných miestach, ale u niektorých aj ich vyčerpanosti.

Turisti v meste
Turisti, ktorí dorazili do New Yorku aj pre blížiaci sa maratón, tak vyšli na prázdno. Získali maximálne možnosť byť v centre diania počas vyčíňania búrky a ukážky jej sily. Mali možnosť zažiť na vlastnej koži nedostupnosť služieb v malých hoteloch, aj ubytovaných hostí, ktorí napriek tomu, že hotely za to nemohli, predsa nepoznali mieru toho, čo si možno kompenzovať a žiadať a čo je už moc. Turisti nachádzajú aj zatvorené obchody a predajne. Najmä predajne s jedlom, alebo obchody, ktoré počasie a voda poškodila. Tí, ktorí prichádzajú do zasiahnutej oblasti tak musia očakávať obmedzené služby, dopravu a len postupne otvárané metro, kde naďalej zostáva vážne poškodené elektrické vedenie, práve v tej oblasti, ako sme písali v našom dávnejšom článku. Zrušenie maratónu však aj na webe chápu mnohí ako nevyhnutnosť. Očakáva sa, že sa zrejme preloží na jar 2013. Pravdou je, že jeho prípravy si vyžiadali veľké investície a veľké plánovanie. Napriek veľkému zisku, ktorý mohla akcia do mestskej kasy priniesť sa predsa len s maratónom nepočíta.

Benzínová kríza
Problém s benzínom sa tam začína momentálne týkať aj tých domácností, ktoré si mysleli, že sa ich problém týkať nebude. USA dokonca výnimočne vysadilo zákon, ktorý zakazoval vstup zahraničným tankerom do severovýchodných prístavov. Najmä preto, aby pomohli doplniť vysoký dopyt po benzíne.

Stránky maratónu nájdete na tomto odkaze: http://ingnycmarathon.org/