MS v ľadovom hokeji 2015 Praha – Ostrava: kto bude hrať?

0
2141

79. hokejový šampionát u našich západných susedov sa nezadržateľne blíži. V prebiehajúcich i nasledujúcich týždňoch tréneri skladajú svoje výbery. Samozrejme nechýbajú prípravné stretnutia a turnaje, kde všetci hráči bojujú o miestenku. Naposledy sa na území Českej republiky konali MS v roku 2004 podobne, ako tento rok hostili hokejovú elitu mestá – Praha a Ostrava. Naša reprezentácia vtedy obsadila 4.miesto, keď v zápase o bronz podľahla USA 0:1 po samostatných nájazdoch.

O2 Arena Praha
(foto O2 Aréna Praha: wikipedia)

Zloženie základných skupín:
[tabs tab1=“A-skupina (PRAHA)“ tab2=“B-skupina (OSTRAVA)“]
[tab id=1]Švédsko
Kanada
Česko
Švajčiarsko
Lotyšsko
Francúzsko
Nemecko
Rakúsko

Praha (O2 Aréna):
Hlavné mesto Českej republiky, je jedno z najzaujímavejších miest v Európe. Býva v ňom vyše 1,2 milióna ľudí. Štadión O2 Aréna (bývalá Sazka Aréna), má kapacitu 17 360 miest. Je to druhá najväčšia európska hokejová aréna (hneď po nemeckej Lanxess Arena). Bola vybudovaná kvôli potrebám svetového šampionátu, ktorý sa tu konal v roku 2004.
[/tab][tab id=2]Fínsko
Rusko
Spojené štáty
SLOVENSKO
Nórsko
Bielorusko
Slovinsko
Dánsko

Ostrava (ČEZ Aréna):
Mesto Ostrava, v ktorom budú hrať zápasy aj naši reprezentanti, sa nachádza od nášho hlavného mesta približne 300 km. Najbližšie ju zo Slovenska budú mať Kysučania, keďže Ostrava je približne hodinka cesty vlakom priamym spojením z Čadce cez Žilinu, avšak pri trase z Košíc vedie priame železničné spojenie cez Ostravu až do Prahy. Obyvateľstvo v tomto 3. najväčšom meste Českej republiky uvádza počet 296 000 ľudí. ČEZ Aréna má po rekonštrukcii kapacitu 10 595 divákov.
[/tab]
[/tabs]

Aktuálny vzhľad tímov v príprave
Švédsko: – V príprave „Tre Kronor“, ako znie prezývka Švédskeho národného tímu figurujú zatiaľ prevažne hráči z domácej Eliteserien. Z hráčov mimo Švédskej ligy má malé zastúpenie aj Ruská – KHL, z ktorej je v tíme napríklad 32-ročný obranca hrajúci za Lokomotiv Jaroslavľ. Jeho 34-ročný brat Niklas pôsobí od draftu v roku 2000 v štruktúrach klubu Detroit Red Wings. „Červené krídla“ si ho vybrali v 1. kole z 29. miesta. Švédsko má v tíme z Detroitu jedno z najväčších zastúpení v zámorskej NHL a práve tento tím si zahrá aj PLAY OFF, takže zatiaľ sa do prípravy nezapojí žiaden hráč. Z hráčov v NHL budú pre služby reprezentačného trénera Pära Martsa voľný napríklad: brankár Dallasu Jonas Enroth, útočník z Colorada – Gabriel Landeskog, či z Arizony obranca Oliver Ekman Larsson.

Kanada: – Kanadská reprezentácie bude ako vždy plná kvalitných hráčov z NHL. Do úvahy pripadajú z útočníkov hviezdy ako: J. Huberdeau, J. Spezza, T. Seguin, Ja. Benn, C. Giroux, E. Staal, J. Eberle, T. Hall, M. Duchene, J. Carter a ďalší. Z obrancov sú to napríklad: D. Doughty, D. Phaneuf, M. Del Zotto, A. Ekblad, B. Burns a daľší. Z brankárov skúsený R. Luongo.

Česká republika: Usporiadateľská krajina má vo svojom výbere z Európy skúsených hokejistov. Jan Kovář hrajúci za Magnitogorsk, Jiří Novotný hrajúci za Jaroslavľ, či skúsený útočník z MODO a zároveň kapitán výberu Radek Smoleňák by mohli tvoriť základ tímu z Európy. Samozrejme aj Česká reprezentácia očakáva príchod hráčov z NHL. K reprezentácii sa pripojí aj 42-ročná legenda Jaromír Jágr, ktorý po minuloročných MS v Minsku ukončil reprezentačnú kariéru, ale teraz už je prípadnému štartu na MS otvorenejší a určite budú prebiehať diskusie či už medzi fanúšikmi, ale aj medzi nim a trénerom Růžičkom. Voľný z TOP hráčov v NHL sú: J. Voráček, A. Hemský, P. Eliáš, T. Hertl, J. Hejda, M. Erat a prípadne ďalší.

Švajčiarsko: V príprave sú hráči z Európskych tímov resp. z domácej súťaže. Kapitánom je momentálne D. Hollenstein. Vo finále domácej ligy sú Davos a Zurich a v oboch tímoch sú určite aj hráči, ktorí budú reprezentovať na MS. Z NHL pripadajú do úvahy brankár R. Berra, obranca M. Streit.

Lotyšsko: Tím Lotyšska zatiaľ neprežíva najlepšiu prípravu a forma nieje optimálna. Vo výbere tejto krajiny nájdeme mená ako L. Darzinś, K. Redlihs, J. Sprukts. Z tímu Buffala sa očakáva príchod najväčšej hviezdy Z. Girgensonsa.

Francúzsko: Výber Francúzska bude ako vždy postavený prevažne na tímovom duchu a sile kolektívu. Francúzsko sa v posledných rokov čoraz viac presadzuje na MS ukazujú, že nie sú len „fackovacím panákom“, ale vedia zahrať vyrovnanú partiu s každým súperom. V tíme samozrejme nechýbajú stálice ako bratia Treilleovci, skúsený brankár C. Huet, D. Fluery. K tímu sa čoskoro pripojí S. Da Costa hrajúci za CSKA Moskva a z NHL sa očakáva príchod kapitána Bellemara z Philadelphie Flyers.

Nemecko: Tento tím sa zatiaľ v príprave výsledkovo aj herne trápi a o tom svedčí šnúra 6. prehier v rade. V tíme nechýbajú D. Pietta, Y. Seidenberg, či P. Reimer. V NHL je na zatiaľ nepostupovej priečke obranca Bostonu D. Seidenberg.

Rakúsko: Prevažná väčšina tímu, je z domácej súťaže. Rakúsko nemá tiež veľmi oslnivú formu z tímov v Európe a hlavným cieľom na MS bude určite záchrana v A-kategórii. V prípade vypadnutia v 1. kole PLAY OFF v NHL by boli voľný M. Grabner (NY Islanders), T. Vanek (Minnesota)

Fínsko: Vo výbere Fínska je viacero veľmi dobrých hráčov z Európskych klubov. Nechýbajú hráči ako P. Kontiola, J. Aaltonen, J. Hietanen, A. Pihlstrom a veľa ďalších… Káder Fínska bude určite veľmi silný. Z NHL budú voľný: brankár A. Niemi, z Toronta útočník L. Komarov, mladučký útočník z Floridy A. Barkov a z Buffala obranca R. Ristolainen. Do úvahy pripadá aj brankár Bostonu T. Rask, ktorého tím – Boston Bruins bojuje o Play Off.

Rusko: Jeden z najväčších favoritov na zlato „zborná“ bude ako vždy disponovať širokým a veľmi kvalitným kádrom. V súčasnom „Európskom“ kádri sú napríklad: D. Zaripov, S. Mozyakin, A. Loktionov… V NHL budú voľný pre trénera Olega Znaroksa: V. Nichushkin, S. Varlamov, N. Yakupov, D. Kulikov, A. Anisimov, S. Bobrovsky, A. Semin, M. Grigorenko či N. Zadorov.

USA: V posledných rokoch tím USA neohuruje svojimi výkonmi na šampionátoch. Štatistika, že Spojené štáty majú od roku 1996 len 3 bronzové medaile hovorí jasnou rečou. Na posledných MS v Bielorusku obsadili zverenci trénera Sacca až 6.miesto. K dispozícii by mohli byť tieto „esá“: N. Foligno, B. Dubinsky, J. Faulk, P. Kessel, J. Van Riemsdyk, D. Brown, A. Goligoski, J. Pavelski. Pred pár hodinami podpísal najlepší strelec KHL a tímu Jokerit Helsinki – Steve Moses zmluvu s tímom NHL Nashville Predators, takže dá sa očakávať, že aj hráč z Európy sa dostane do výberu. Bola by to určite škoda, keby tréner USA nedal Mosesovi šancu ukázať svoje schopnosti.

Nórsko: V tíme Nórska v príprave nesmú chýbať J. Holos, A. Bastiansen, M. Trygg alebo M. Roymark. Toto sú reprezentačné stálice, ktoré tvoria základ tímu. Najznámejší hokejista z Nórska Matts Zuccarello Aasen postúpil so svojim tímom New York Rangers v NHL do PLAY OFF z 1. miesta v Západnej konferencii.

Bielorusko: Ako každoročne v tíme Bieloruska nájdeme mená Kalyuzhny, Kostitsyn, Kovyrshin, Demagin. Tím samozrejme profituje z hráčov Dinama Minsk a ostatných, čo pôsobia v KHL alebo v Európe. Najväčšia hviezda M. Grabovskij je hráčom NY Islanders, ktoré postúpilo do Play Off a navyše 31-ročný center je už dlhšiu dobu zranený.
Slovinsko: Slovinci by sa dali porovnať s Francúzmi a tiež robia veľké pokroky. Ten najväčší prišiel na minuloročnej Olympiáde v Soči, kde postúpili až do štvrťfinále a obsadili tak 7.miesto. V základnej skupine porazili našu reprezentáciu. V bráne bude opäť spoľahlivý R. Kristan. K hráčom z Európy Jegličovi, Tičarovi, Saboličovi by sa mal pripojiť najznámejší hráč zo Slovinska a ťahúň tímu – Anže Kopitar, ktorého Los Angeles zostalo pred bránami Play Off. Slovinci môžu príjemne prekvapiť hokejovú verejnosť.

Dánsko: Vo výbere Dánska prevažujú hráči zo severských krajín a domácej súťaže. Dánsko bude mať náročné zápasy a ich primárnym cieľom bude určite vyhnúť sa „záchranárskym“ prácam a pokúsiť sa prekĺznuť do štvrťfinále. Najznámejší hráč Dánska hrajúci v NHL – Mikkel Boedker je zranený. Dôležitými hráčmi budú Kim Staal, Frederik Storm a hlavne celkovo tímová hra.

Slovensko: Na záver si priblížime situáciu v našom výbere. Tento rok potešil hlavne vďaka tomu, že oproti minulému je menej „ospravedlnení“. Chlapci momentálne bojujú o reprezentačné miestenky. Pozícia „jednotky“ v bráne by mala byť pre Jána Laca a kryť chrbát by mu mal Július Hudáček. Meno tretieho brankára ešte nie je známe. Z hráčov by mali reprezentovať Ladislav Nagy, Marek Viedenský a aj Dominik Graňák. Zaujímavá situácia je aj v NHL, kde sú voľný pre trénera Vůjteka: Andrej Meszároš, Richard Pánik, Tomáš Kopecký a najnovšie aj Marián Gáborík. Prvý traja menovaní sa pripoja k tímu na 100% a tak by mal urobiť aj Gáborík. Ten ešte počas prvých rozhovorov s našimi trénermi prisľúbil, že v prípade vypadnutia jeho tímu pricestuje na MS. Gáboríkovi sa ozvú tréneri v najbližších dňoch. Veľmi reálny je aj príchod Marka Daňa, ktorého Columbus už dlhšie vie, že do Play Off nepostúpi. Daňo by však v prípade postupu „farmárskeho“ tímu v AHL – Springfield Falcons ísť na „farmu“. Springfield je však zatiaľ na nepostupovej priečke. Kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára tiež prisľúbil svoju účasť v prípade neúspechu so svojim klubom. Boston je momentálne prvý pod čiarou Play Off na 9.mieste (postupuje prvých 8). Martin Marinčin z Edmontonu bude musieť ísť pravdepodobne na „farmu“ do Oklahomy. Marián Hossa z Chicaga a Tomášovia Tatar aj Jurčo (Detroit) postúpili ďalej do vyraďovacích zápasov.