Tip na knihu: nové kuchárske Nebíčko v papuľke 2 od Jara Žideka

0
1571

nebicko v papulke2Po obrovskom úspechu knihy Nebíčko v papuľke šéfkuchára a svetobežníka Jaroslava Žídeka, prichádza dvojka – Žídek v nej opäť spoznáva rozličné regióny, pátra po miestnych jedlách a vyvára pre vás tradičné recepty.

Aj v druhej knihe Nebíčko v papuľke nájdete okrem zaujímavostí z rozličných regiónov veľa tradičných receptov od slovenských mamičiek, babičiek, ale aj od šikovných gazdov. Veľkou výhodou týchto receptov je, že sú overené generáciami a zaslúžia si, aby sa na ne nezabudlo. „Preto dúfam, že sa pustíte do ich skúšania, vyvárania aj pečenia. A keď budete mať chuť aj na čosi odvážnejšie a menej bežné, stavte na moje extra recepty, ktoré som starostlivo vyberal ku každej kapitole tak, aby ju vhodne doplnili a najmä aby všetkým šmakovalo rovnako ako mne!“ píše v knihe obľúbený Jarda Židek.

Recepty, ktoré poznáte z televíznej obrazovky dopĺňajú zaujímavé fotografie z nakrúcania. Na Slovensku je naozaj množstvo miest, ktoré majú svoje prírodné aj kultúrne krásy, žijú tam milí ľudia a mnohí vedia nielen zanietene rozprávať o svojom domove či histórii, ale aj skvelo a chutne variť. Preto sa relácii Nebíčko v papuľke tak darí a Jarda Žídek má stále čo objavovať a degustovať.

Tu je jeden z jeho extra receptov, ktoré neodzneli v TV relácii:

Kokosový puding

Kokosový puding
20 minút  —– čas varenia: 10 minút  —–  čas pečenia: 40 minút  —– jednoduché

Suroviny:
5 toboliek zeleného kardamómu
2 klinčeky
300 g hnedého cukru
1 l kokosového mlieka
2 – 3 lyžice melasy
10 vajec

Postup:
Kardamóm a klinčeky zahrejeme v hrnci, aby uvoľnili svoje arómy. Pridáme 200 g cukru, skaramelizujeme ho a zalejeme kokosovým mliekom. Na miernom plameni rozvaríme karamel a pridáme melasu. Krátko povaríme a dáme vychladnúť. Potom scedíme do misy a pridáme celé vajcia. Všetko rozmixujeme ponorným mixérom a ešte raz precedíme.

Zo zvyšného cukru pripravíme karamel, rozdelíme ho do zapekacích misiek a nalejeme naň kokosovú zmes. Formičky dáme do pekáča (alebo širokého hrnca) s vodou – mala by siahať do 3 formičiek –, prikryjeme ho, vložíme do rúry vyhriatej na 90 °C a pečieme 40 minút. Tento čas sa vzťahuje na formičky s objemom 100 ml. Ak sú misky menšie, treba z času pečenia trochu ubrať. Hotový kokosový puding vyklopíme z misiek na tanieriky a môžeme podávať s ovocím alebo ovocnou omáčkou.

Jardove tipy a triky
• Kokosové mlieko odporúčam kupovať thajské v tetrapakovom balení (1 l) alebo v konzerve (250 ml). Je bežne dostupné nielen v špecializovaných predajniach, ale aj v bežných supermarketoch. Skontrolujte si na obale, či je to naozaj 100-percentné mlieko, inak sa môže stať, že sa puding pri pečení zrazí.

Prelistujte si Nebíčko v papuľke 2 v internetovom kníhkupectve BUX.sk.