Husacie hody doma: recept na vynikajúcu pečenú hus s ovocím

11
4024

Husacina husacie hodyJeseň je obdobie v niektorých regiónoch charakteristické aj svojimi plodinami a tradíciami. V záhradách dozrelo ovocie, žatvy priniesli úrodu, v ohradách husi dozreli do správnej veľkosti. Pečená hus je lahôdka a k nej sa na mnohých miestach pridávalo aj to, čo dala záhrada. Jablká, hrušky, či slivky, si našli miesto v rôznych oblastiach gastronómie. Využijeme ich aj dnes.

Potrebujeme:
1 hus
Soľ, rasca
Teplá voda na podlievanie
2 väčšie jablká, hruška, alebo jablko a väčšie slivky

Postup:
Do vyhriatej trúby na 200 stupňov dáme hus otočenú na prsia v krytom pekáči a podlejeme teplou vodou do nie viac ako tretiny pekáča. Po okolí husi naukladajte celkom očistené ovocie, nakrájané. Do kačky je možné vložiť celé očistené jablko, alebo tvrdšiu hrušku. Dodá to lepšiu chuť rozoznateľnú od chuti bez ovocia. (V prípade ak chcete pridať pár sliviek, stačí ich naukladať okolo husi až necelú polhodinku pred koncom pečenia, nie skôr). Počas pečenia občas prepichujte, no nie až do mäsa. Prepichovaním docielite vytekanie tuku po husi. Počas pečenia hus polievajte týmto tukom. Hus nepodlievajte vodou kým nie je tuk z prepichovania vytečený pod husou priehľadný s typickou správnou farbou. Tuk získajte z pekáča skôr ako sa spečie. Urobte to tak, že vyberiete celý pekáč pred trúbu, chvíľu počkáte, tuk odoberiete a hus vrátite do trúby. Až vtedy hus podlejte teplou vodou. Počas pečenia stále občas prelejte.

Platí, že ak je hus upečená na chrbte do zlata, otočíme ju a pokračujeme v polievaní výpekom až kým nebude do zlata upečená aj na druhej strane. Opäť je možné získavať tuk podobným spôsobom.

Záverečné procedúry
Hus upečenú do mäkka vyberieme, preložíme do vhodnej nádoby a zakryjeme alobalom, aby sme neprišli o teplo. Výpek v pekáči a drobné nečistoty, to všetko prelejte do omáčnika. Pokiaľ je tuku málo a chcete ho viac, je možné priliať opäť trochu teplej vody a celú zmes spoločne povariť, čím sa voda spojí s tukom a je ho viac. Naporciované mäso môžete vrátiť do pekáča a vložiť do trúby, ktorá zatiaľ zatvorená čakala a držala si horúci vzduch. Tukom môžete poliať lokše, alebo mäso pri podávaní. Podávame s lokšami, zemiakovými pevnými knedlíkmi.

Comments are closed.