Google obrázky nie sú zadarmo! Správny profesionál sa im vyhne

0
3267

Google obrázkyMnoho ľudí je vo firmách na marketingových oddeleniach a pri grafikoch, ktorí majú svoju víziu nápadu a chcú ho zrealizovať s pomocou Googlu. Na Slovensku je celkom bežné, ak sa do reklamy, na billboardy a bannery použije zaujímavá grafika. Neraz je jej pôvod na Googli, bez nákupu potrebných licencií, alebo vôbec bez súhlasu autora. Google však len prístupňujú informácie a dáta, ak na stránke obrázok nazvaný prislúchajúcim kľúčovým slovom je, nájde ho a zobrazí. Jedine na vás následne je, ak chcete niekde obrázok použiť, zistiť si všetky potrebné obmedzenia a kontaktovať autorov.

Slušné vyžiadanie obrázkov môže byť jednoduché
Zdá sa vám to komplikované? Nič nie je komplikované. Nájdete skvelý obrázok hodiaci sa do vašej kampane a nemienite ho kupovať vo fotobanke? Hovorí sa, že zadarmo dnes ani kura nehrabe. Každej fotografie je niekto autor a každý jeden autor musel pre odfotografovanie záberu niečo podstúpiť. Buď byť na správnom mieste v správny čas, fotografovanú osobu zaplatiť, zaplatiť si vstup na dané miesto, alebo čokoľvek iné. V každom prípade ak cez Google nájdete vhodný obrázok a ste si istý, že ide o profil / stránku autora, a na obrázku je autor uvedený, vyhľadajte ho a spýtajte sa na práva. Kontaktujte server, na ktorom obrázok je, alebo hľadajte iné miesta, kde by sa mohol objavovať. Osobne som zažil aj dohodu a pri reálnom preukázaní autorstva mi nerobilo problém za dobrú fotografiu poslať symbolických 10 EUR o ktoré autor požiadal. Mnohí si povedia, že ak bývajú v Košiciach, predsa skopírovať fotku nejakej Ostraváčky nemôže byť na škodu…. Cha! Divil by sa!

Najčastejšie obete
Sociálne siete, osobné albumy ľudí, fotoalbumy na Picasse, na Flickri a na množstve ďalších miest, kde sa nachádzajú fotografie vo vyššej kvalite. Všetky tieto miesta môžu ako nechránené zásobovať niekoho plán a neskôr aj výsledný produkt. Odfotili ste si krásny západ slnka, stoličku, starého otca, alebo nejaké miesto na dovolenke. Pokiaľ sprístupníte fotografie verejnosti, nemôžete si myslieť, že sa nestanú objektom zneužitia.

Najčastejší previnilci
Vo firmách to už je raz tak, že pokiaľ chcú použiť nejakú grafiku, tvár, alebo čokoľvek, mali by mať na to licenciu, práva, alebo skrátka jasne povedané – fotku si spraviť vlastnoručne, alebo si ju kúpiť. Najlepšie mať písomný súhlas s autorom, alebo fotografovanou osobou. Aká anarchia by vypukla, keby každý mohol do loga dať Toma Hanksa s textom „Odporúčam jedine túto firmu, Váš Tom Hanks“. Aká by to bola anarchia, keby si hocikto mohol dať na billboard Cameron Diaz so zdvihnutou ofinou (grafika filmu Niečo na tej Mary je), či nejaké dieťa stiahnuté niekde na internete. Je teraz úplne jedno, či je daná osoba známa, alebo nie. Stiahnuť obrázok niekde na Googli a zverejniť na stránkach alebo reklame firiem, či akejkoľvek organizácie je nemožné. Najčastejšie sa s niečím takým stretnete v malých firmách. Osobne som stretol množstvo malých firiem, čo si kopírovali obrázky jeden od druhého, ikonu peňazí, pani s telefónom pri uchu, ktorú len prikrášlia s telefónnym číslom…. samozrejme fotografia z Googlu. Ide o kvantá materiálu, ktoré reálny profesionálny grafik do reklamy a na web nepoužije. Je si vedomý problémov, ktoré nastávajú. Zároveň však mnoho z nich vie, ako obrázky upraviť tak, aby ich nepoznal ani autor. Ale žiaľ nie sú to ani malé firmy. Našli by sme na Slovensku dve veľmi veľké firmy, kde na vedúcej stoličke sedí blbec, kde si ani za svet nedá povedať, že to takto robiť nejde a aj preto už prišiel jeden grafik o svoju stoličku. Dokonca aj ten čo ho zastúpil, trochu menej skúsený grafik, nepokladá za rozumné do reklamy dávať fotografiu neznámej krásky so zdvihnutým prstom (v skutočnosti menej známa zahraničná herečka) a vystrihovať ju z fotografie, kde je uvedený „© Photo By Pete….“

Kauza ISIFA
Niekto skopíroval fotografiu a dal ju na svoj blog. Neuviedol autora a našiel sa ďalší hlupák, ktorý tú fotografiu našiel, zistil, že nie je podpísaný autor a myslel si, že si ju preto môže skopírovať. O mesiac si našiel email s výzvou na uhradenie pokuty 750 EUR za nepreukázanie licencie na použitie obrázku. Zdá sa vám to ako vtipná príhoda? Nie, slovenská realita. Od roku 2010 si vo svojich emailových schránkach a v schránkach domov našli už mnohé firmy, mnohí nekomerční blogeri a aj bežní malý autori stránok výzvy na úhradu pre porušenie licencie na použitie obrázkov. Drobné obrázky, posťahované z Google Images takmer v každom jednom prípade. Fotobanka Getty Images / ISIFA stratila trpezlivosť s množstvom miest, ktoré si kopírovali obrázky jeden od druhého, alebo bez zaplatenia od nich. Nakoniec, hoci už dnes nie je veľa miest, kde sa otvorene na tento postup firmy nadáva, nejako sa stratili, stále však je pár viditeľných miest, kde sa o kauze hovorí a plačú mnohí… pritom občas doplatia na veľmi malú nepatrnú chybu.

Reálne prípady
V Čechách jedna fotopredajňa stiahla na webe šťastnú americkú rodinku s deťmi a dala si ju do výkladu ako obrovskú nálepku. Po dvoch rokoch šiel náhodou cez námestie Američan, ktorý rodinu poznal a poslal im fotografiu, že akí sú slávni. Pár dní na to rodina zasiahla právnymi krokmi. Osobne by som nebol vôbec nadšený, ak by som sa usmieval z nejakého výkladu… určite nie, ak by šlo o výklad nejakého neatraktívneho sortimentu. Na východnom Slovensku zas do reklamy obchodu použili dieťatko, ktoré si stiahol nezodpovedný majiteľ z prezentácie fotografií fotografky z južného Slovenska. Trochu si ten blbec neuvedomil, že to malé dievčatko má rodinu aj na východe a našli ju na jednej grafike v regionálnej inzercii po niekoľkých mesiacoch nerušeného používania a krátko na to neskôr priamo aj na mieste vo výklade. Spomeniem prípad, keď Jozef plnil eshop s fotkami produktov a stiahol jeden konkrétny výrobok z Google obrázky. Žiaľ fotografia mala okolo aj nejakú výzdobu a na fotke sa potrápila autorka iného eshopu, ktorá si vyhotovuje vlastné fotografie. Tá si samozrejme objavila a spoznala svoju fotografiu, ozvala sa na priamo rovno so žalobou. Ďalší, pomerne podobný prípad s už spomenutým, len z inej brandže firmy, je pani P.V.. Ako vedúca marketingového oddelenia v jednej firme zásobovala amatérskych grafikov vlastnými fotografiami. Sama, ako zrejme najväčší neprofesionál vo firme kázala zamestnancom vytvárať vizuál reklamy do tlače s grafikou, ktorá pochádzala práve z Google Images. Šlo často o obrázky s označením © a s vodoznakmi rôznych fotobánk. Aj na protest odvážnejších zamestnancov sa jej plán podaril a reklama vyšla. S obrovským šťastím uplynul rok a nikto sa na to neozval. V podobnom riešení daná nadriadená naďalej funguje. Keďže s jej postupmi jeden zo zamestnancov nesúhlasil, vyletel a po čase rozmýšľa, či nenájde autorov pôvodných fotografií. Ukázal by im čo musel robiť a kde všade to viselo. Je však zatiaľ v úzadí, lebo by zrejme poškodil bývalého kolegu, ale možno aj seba samého vzhľadom na naše krásne zákony schopné obviniť aj jeho.

Dennodenne sa stretávam s podnikmi, reklamami a grafikami, ktoré obsahujú niekedy autorsky nevyriešené obrázky. Aj vedenie magazínu si žiada obrovskú zodpovednosť, keďže ako ilustračnú fotku nemôžeme použiť hocičo prvé v Googli. Viac času ako písaním článkov napríklad občas strávime riešením a vyhľadávaním povolení na fotografie, fotografovaním a riešením súhlasov autorov. Kde fotografie vydať ide, tam ich vydáme, alebo sa snažíme podporiť autora fotografie ďalšou reklamou. Nie sme však firmou, ani nás nevlastní firma a pokiaľ tvoríme reklamnú kampaň, potom určite nie z obrázkov z Googlu. Bol by som rád, ak by bol tento článok dôvodom na zamyslenie tých, ktorí ostatných podriadených nútia doslova kradnúť a zbierať skúsenosti s retušovaním vodoznakov a rôznych ochrán obrázkov. Viacerí sú radi, že majú zamestnanie a tak toto tolerujú. Sú miesta, kde sú protesty zbytočné, pretože šéf má vždy pravdu a v každom prípade aj lepšie právne vzdelanie. Informácie k článku boli zbierané od roku 2010 a z dôvodu, že neočakávam nový prípad, prírastok k článku, vychádza po rozsiahlej úprave už dnes.