České úrady udelili za spam pokuty za viac ako 3 milióny Kč

0
1846

Súdnictvo právo zákony spravodlivosťČeské úrady sa v ochrane ľudí pred spamovaním a internetovými podvodníkmi činia oveľa viac, ako tie slovenské. Podľa tlačovej správy českého Úradu pre ochranu osobných údajov totiž udelili dve mega pokuty dvom subjektom, ktoré trápili stovky Čechov a Slovákov nevyžiadanými emailami. Pokutovanie za rozosielanie spamu tak postihlo zatiaľ dve firmy, ktoré hromadne posielali nevyžiadanú poštu.

Pokuta 1,5 milióna Kč a pokuta 1,9 milóna Kč
Úrad udelil pokutu vo výške 1 500 000 CZK subjektu s názvom eMarketing CZ s.r.o. za šírenie nevyžiadanej pošty opakovane viac ako rok. Spoločnosť nedokázala preukázať, že emalové adresy, ktoré oslovovala, súhlasili s príjmom spamu. Ďalej úrad udelil pokutuvo výške 1 900 000 CZK spoločnosti Traffic7 s.r.o. za hromadné a opakované posielanie spamu v rokoch 2013 a 2014. Samotný úrad konanie tejto spoločnosti označil ako vysoko obťažujúce.
Zrejme v pocite, že úrady nebudú konať podobne, ako nekonajú celé roky bežne, pokračovali a opakovane posielali emaily dokonca rovnakej obeti aj viac krát v konkrétny deň. Kým na Slovensku nám dennodenne plnia schránky pochybní predajcovia skladajúcej lopaty, predraženej kamery, lacných šmejdov a rôznych pochybných služieb, v susedných Čechách zrejme na určitý čas klesne záujem nemenovaných spoločností pokračovať v tejto klasifikovateľnej ako trestnej činnosti.

Na Slovensku zostáva veľký problém naďalej
Na Slovensku máme dlhodobo problém s konkrétnymi odosielateľmi spamu. Sú to pochybné tlačiarne, autori webov, opakované rozposielania hromadnej pošty na pôžičky, podvodné emaily smerujúce na fingované podvodné magazíny a falošnú kozmetiku, či mnoho iných služieb. Napriek nahlasovaniu rôznym úradom sa často nekoná. Slovenské úrady neinformujú o žiadnych pokutách za celú svoju históriu. Výška pokút pritom má šancu pokryť niekoľko násobne všetky náklady spojené s pátraním po škodcoch. Na Slovensku je najvýraznejší problém so spamom, ktorý sa spomína na stránkach, alebo so spamom, ktorý spomína tento článok. Uvádza problém s denne niekoľkými emailami, ktoré však nikto nerieši. Pre výraznú nečinnosť úradov sa však mnohí jednotlivci snažia zobrať spravodlivosť do vlastných rúk, čo nemusí končiť dobre.

zdroj: uoou.cz