Ako (skoro) legálne stiahnuť z Google Images obrázky

0
2857

Google obrázkyGoogle Images je jeden z nástrojov známeho vyhľadávača Google, ktorý umožňuje prechádzať medzi obrázkami a často odhalí aj konkrétneho človeka, stačí pritom v stránkach nastaviť v kóde ALT text, alebo v okolí obrázka o danom človeku hovoriť. Mnohí blogeri a autori stránok siahnu po Googli, ak potrebujú obrázok. Žiaden profesionál nesiahne po Googli, pokiaľ vytvára projekt pre firmu, reklamu, alebo čokoľvek, čo je prezentáciou jeho práce a vecou predaja. Aj neprofesionál tým riskuje v najhoršom prípade basu, prinajmenšom vážne opletačky s autorom pre porušenie autorských práv, práv distribučných, práv duševného vlastníctva a pri veľkom „prieseri“ by sme mohli ešte naškrabať pár ďalších zákonov. Ak ste však bloger, menej významný autor, ktorý nemieni zarábať veľké peniaze, existuje pre neho možnosť, ako získať obrázky relatívne bezplatne. Google samotný vo vyhľadávaní obrázkov má možnosť filtrovať vyhľadávanie.

Rozšírené nastavenia v Googli
Pri hľadaní v Googli si všimnite celkom v hornej časti vpravo ozubené koliesko, ktoré po kliknutí vysunie niekoľko možností.

Google obrázky

Rozšírené nastavenia vyhľadávania umožňujú nastavenie farieb obrázkov, ktoré potrebujete, no pre právne otázky vás nepochybne bude zaujímať spodná časť nastavení. Časť „práva na používanie“ je potrebné vybrať podľa toho, o čo presne máte záujem. Či o komerčné, alebo nekomerčné používanie. Pozor, za komerčný blog sa považuje aj blog umiestnený na firemnej doméne, alebo pod hlavičkou akejkoľvek firmy, hoci obsah v konkrétnom článku by nebol komerčný.

Gogle obrázky legálne

Samozrejme, ani tu nie sú kompletné záruky toho, že ide o správne nastavenia. Google v tomto určení vychádza z niekoľkých atribútov. Vyhľadávanie obrázkov bez tohto nastavenia je vždy bohaté. Po tomto nastavení zostane veľmi málo obrázkov použiteľných pre potrebné účely. Nakoniec však v každom prípade odporúčam prehodnotiť používanie nástroja, do ktorého môže ako voľné určiť fotografie ak človek, ktorý ich sám zenužil a získal, hoci boli pôvodne ako nešíriteľné a nepoužiteľné.

S článkom úzko súvisí dávnejší článok.