Zahrali sme si hru Red Faction: Armageddon

0
1754

Red Faction je vo svete počítačových hier známy pojem, najmä pre hráčov akčného žánru. Armageddon je pár dní starým najnovším počinom vývojárov THQ a pokračovateľom v tejto menšej sérií. Prináša akciu na cudzej planéte plnú boja o vlastný život, ale aj o život ostatných. Hra príliš nezdržuje komplikovaným príbehom a tak umožňuje priamu akciu so slušnými možnosťami postavy, jednoduchými na rozmýšľanie, reakciu a najmä zvládnuteľnými aj príležitostnému hráčovi. Úroveň obtiažnosti ďalej robí z hry zážitok šitý na mieru vaši priznaných zručností. Stretávate sa s peknou hromadou nielen podzemných beštií a šialených krvilačných tvorov, ale aj s obrovskými pavúkom podobnými monštrami s nechutne ostrými čepeľami na tele. Miestami tvrdá atmosféra v neznámom teréne jaskýň a skalnatého terénu nedáva nikdy pocit bezpečia. V hraní napomáha radar, ktorý pre svoju jednoduchosť môže pomôcť nájsť aj dobre skrytého protivníka.

Zbierajte body a vylepšenia
V hre máte možnosť správnym výberom zbraní rozbiť čokoľvek. Veľký robot, ktorého môžete osedlať v štýle tých z filmu Avatar, má neobmedzenú muníciu a mohutnú konštrukciu, ktorá dokáže zbúrať aj budovu. Ničiť sa dá mnohé a energetické články, ktoré sa tak dajú získať, prinášajú body. Rovnako tak aj po celej hre na rôznych miestach ukryté vylepšenia, munícia a zbrane pomáhajú nazbierať body. Tie sa dajú pri špeciálnych paneloch vymeniť za špeciálne schopnosti. Pri nich určite zbytočne bodmi nešetrite. Často sa dá naraziť na nepriateľa, pri ktorom by ste zaujímavú silu a vylepšenie ničivosti uvítali. Z vylepšení možno vyberať zo schopností, z ničivosti, aj z vylepšení rýchlosti a podobne. Tak ako je počas hrania na niektorých miestach herné sveta dostupný panel na vylepšovanie postavy, sú tu aj panely, kde možno vymeniť svoju zbraň za inú už nájdenú, čo sa môže hodiť, pokiaľ sa nechcete vzdať na trvalo obľúbenej zbrane, ale nepriateľ po blízku sa ňou nedá účinne zničiť. Zbraní možno niesť naraz štyri, no pripočítajme k tomu aj schopnosť odpáliť dvere, alebo nepriateľov bez zbrane silou jednej ruky.

Herný svet
Hra poskytuje rôzne misie na rôznych miestach. Tie vás vôbec nejako extrémne nepotrápia na rozmýšľanie, no samozrejme nesmie vám chýbať logika a chuť. Spadnúť sa dá do rôznych roklín, ale ak ide o rozpadnutý starý most, nezabudnite na silu vašej postavy, ktorou dokáže obnoviť zničené konštrukcie. Rovnako tak sa dajú obnoviť staré generátory, ktoré odpálila nálož. Obnovíte tak celú štruktúru prístrojov, obnovíte konštrukcie budov, pilierov mostov a podobne. Vytvoríte si tak cestu niekde, kde už nejaký čas žiadna nebola. Rôzne vylepšenia a náhradné nálože možno nájsť na rôznych miestach skryté, alebo voľne dostupné. Niektoré sú na zdanlivo neprístupných miestach, ale chce to len trochu pozornosti a máte to.

Nepriatelia z každej strany
Pokiaľ hovorím o nepriateľoch z každej strany, tu to platí doslovne. V tomto prípade totiž nepriateľ pred vami môže byť kedykoľvek aj za vami. Viacero druhov skáče ako kobylka, uchytávajú sa na kvapľoch, na stenách okolo vás, snažia sa ukryť, alebo premiestňovať, no len čo pochopíte ich zmýšľanie, nemajú až takú výhodu, ako si myslia. Sú tu aj nepriatelia žijúci pod zemou. Pripomínajú hadov a vedia uchytiť vo svojom okolí kusy odpadu a hádzať ho po vás. To ale viete aj vy. Na ich zničenie, rovnako ako na zničenie čohokoľvek môžete využiť aj okolie. Buď zostrelíte nosné piliere starej budovy, odpálite reaktor, alebo použijete zaujímavú magnetickú zbraň. Tá funguje na dva krát. Prvým zásahom umiestnite super silný magnet na cieľ a druhý výstrel umiestni ďalší magnet na miesto, kde sa pritiahne ten prvý. Predstavte si tento fakt na príklade nepriateľskej beštie a veľkého kvapľu 30 metrov za ňou. Škoda, že jej výraz, keď ju zdvihne a tresne o kvapeľ, nie je vidieť v detaile.

Grafika, efekty a zvuk
Po grafickej stránke nie je hra vôbec zlá. Aj na počítači, ktorý dnes nepatrí medzi top, sa dá slušne zahrať. Videá medzi misiami majú tiež celkom príjemne pekne stvárnené postavy. Tvrdí svalnatí chlapi sú zrejme neodmysliteľnou súčasťou podobných hier. Ale toľkú dôveru by sme ťažko vložili do vychudnutého okuliarnika s jedným pre neho ťažkým revolverom. Takže aj naša hlavná postava je poriadny chlap s vojenským výcvikom a silou udržať viac zbraní aj munície naraz.
Efekty príjemne dotvárajú pocit z hry. Tá pritom nepatrí medzi nejaké trháky a brutálne žánre. Klasický zástupca akčného žánru s prvkami sci-fi pobaví, neurazí a najmä zamestná aspoň na taký týždeň večerného hrania. Na rozdiel od niektorých iných hier, Red Faction: Armageddon nenudí, prináša správnu atmosféru do hry, mení tiež miesta, kde sa môže niečo odohrávať a umožňuje občas aj zájsť do rôznych miestností, a miest, ktoré nemajú priamo s úlohou a priebehom hry súvislosť. Toto naozaj nebýva časté a skôr sme zvyknutí, že všetko v hre s hrou aj súvisí. Armageddon občas skrýva vylepšenia na miestach, kde ich možno očakávať a tak sa nebojte odpáliť stenu, alebo priestor obísť z druhej strany.
Zvuk už nie je tak precibrený. Trochu kríva fakt, že pokiaľ na vás kričí niekto z druhej strany jaskyne, alebo z diaľky, počujete ho podobne, akoby stál vedľa vás. Nedoladenie môže byť tiež spôsobené iným zvukovým nastavením na testovanom počítači, avšak nejde o tak závažnú chybu, aby mohla byť hra prehliadnutá a odignorovaná.

Hru do SR distribuuje ComGad (bývalý CDprojekt) a zakúpiť ju je možné napríklad aj tu.