Recenzia hry Sniper Elite III: výborná hra na ostreľovača

0
2177

Sniper Elite III je 28. Júna celkom čerstvým prírastkom vo svete akčných vojnových hier. Nebudem sám, čo hier s tematikou II. svetovej vojny hral neúrekom a tak čakal, že už ho nič neprekvapí… dobre, možno čakal na jedno prekvapenie po dlhom čase. Vychádzajúc na viacerých platformách je z pokračovateľom známej vojnovej série a hoci názov napovedá, že v nej bude hojne príležitostí strieľania s približovačom, vlastne ide o plnohodnotnú vojnovú hru s rovnako využívaným aj ďalším arzenálom. Musím priznať, že pred otestovaním hry som mal obavu najmä z kombinácie Playstation 3 (hra vychádza pre viacero platforiem) a hra samotná. Strieľať pomocou ovládača na konzole nemusí byť vždy jednoduché. Nakoniec však aj bez potreby automatického zameriavania autori hry vypracovali hrateľnosť do takej miery, až si vôbec konzolovosť neuvedomíte. Áno, zameriavanie niečo občas môže trvať, ale systém hry je vytvorený tak, že na to skrátka máte čas a ak aj nie, stále je tu postreh a využitie zbraní na blízko. Hra nie je vhodná pre deti. 

Sniper Elite 3

Sniper Elite III je výborná hra
Veľmi skoro prezrádzam záver, no je potrebný. Pri 6 hodinovom hraní bez prestávky hra dokáže udržať hráča stále pri hre – to nie je údaj o dĺžke hry, len prvého nášho testu. V misiách ponúka nie malý svet, ktorý sa dá prechádzať aj spätne. To využijete, keď akosi premrháte muníciu a ešte nejaká rezerva by mohla byť pri tele protivníka niekde vzadu. Závisí od obtiažnosti, koľko toho v okolitom svete nájdete. Už nález dynamitu a nášlapnej míny svedčí o tom, že ho určite využijete. Poteší fakt, že občas nájdete aj nejaký navyše, či ten potrebný na splnenie misie nebol nikde doteraz, ale bude niekde vpredu. Stručne povedané tu nemusíte čakať presnosť, ale vyššiu pravdepodobnosť ako v realite.

Oficiálna ukážka hry:

Sniper na lepšej úrovni
Ostreľovanie je jedna z najobľúbenejších činností vo vojenských hrách medzi hráčmi. Užijete si ho do sýtosti a to aj vrátane viacerých detailov. V realite je podstatné po odhalení pozície vďaka streľbe presúvať sa. Sniper Elite III počíta s nutnosťou presunu a úteku z miesta. Útek nie je zbabelosť, často totiž pomôže zachrániť život, alebo zmätie nepriateľov, ktorí sa vydali hľadať strelca. Takýto moment môžete využiť vo svoj prospech. Práve pri prechádzaní po grafickej stránke dobre zvládnutým svetom a manévrami, pri ktorých sa snažíte byť po tichu a neviditeľný, dostávam pocit, aký získavam z hry málokedy. Jedným z vylepšovákov, na ktorý lákajú vývojári hry už od prvých ukážok, je detail zásahu. Spomalený záber kamery sledujúcej projektil režúci si vzduch až k obeti je efektným zobrazením miesta zásahu. Zasiahnutý vojak sa vtedy v mieste zásahu mení na anatomickú ukážku stavby ľudského tela s kosťami a orgánmi. Hráč tak vidí efekt zásahu od lámania kostí, po prienik tkanivami… Ozaj, hra nie je vhodná pre deti. Ale to už bolo hádam zrejme z prvej vety.

Gameplay ukážka / ako hra samotná, nevhodné pre deti do 16 rokov:

Výborná grafika a herné možnosti
Po grafickej stránke výborne vytvorené svety. Rôzne prostredia severnej Afriky, bojov proti nemeckým, ale aj talianskym vojakom, prostredia pri vode, či vo vnútrozemí využívajúce prírodu a jej terén. Oči vyhľadávačov detailov v hrách pohladia rôzne drobnosti, prach, prírodné pohyby, voda… Možnosť prenášania tiel, ich prehľadávanie, alebo keď to podmienky dovolia, nahradenie svojej zbrane tou cudzou. Predsa len k nej nájdete viac munície pri čistení okolia. Príroda počítajúc so stromami, kríkmi, fázou dňa a rôznymi skrýšami ovplyvňujú vašu viditeľnosť tvoria podstatnú súčasť hry, pokiaľ chcete byť neviditeľní. Úroveň neviditeľnosti neustále vidíte prostredníctvom symbolu oka a jeho otvorenosti. Pri zameriavaní máte údaj o srdcovom tepe a teda aj roztrasenosti približovača. Ako aj hra samotná upozorňuje, vždy je v každej misii jedna úloha spojená s veľmi ďalekým dostrelom približovačky. Zvyšné zásahy v hre môžete riešiť akokoľvek, no jeden sa bez dlhého dostrelu prekonať skrátka nedá. Pre nadšenca v tejto hre to bude celkom jedno, keďže dlhý dostrel prináša pekné body navyše a využiť ho môžete pri mnohých iných prípadoch. Je potrebné sa pripraviť na to, že herná postava nenabíja automaticky po vybrakovaní zásobníku a je nutné dať pokyn na nabitie. V prvom momente som to priznám sa netušil a v zúfalstve s plnými len nenabitými zbraňami som chcel po všetkých hádzať kamene. Až po chvíli sledujem, že nabíjanie je pod samostatným tlačidlom. Skrátka činnosť navyše.
Výbornou je hra aj preto, že ak vyčistíte jednu oblasť a neustále hľadáte skryté body, diely zbraní ako bonusové vecičky, nemôžete očakávať, že táto oblasť bude čistá donekonečna. Už hneď v druhom svete v nočnej misii sa presvedčíte, že vojaci sa presúvajú a zisťujú, čo sa deje. Ak je niekde príliš čisto, nie je to na dlho. Avšak pravdou je, že ak vyčistíte aj druhú oblasť, už sa nebudú mať odkiaľ presúvať. Veľkou výhodou je, že nie ste viazaný na jediný smer a jediný uhol pohľadu. Vy ste ten, ktorý sa ocitol v tomto svete a vyberáte si smer, priority a poradie obetí. Keďže nie je vopred daná cesta, kadiaľ ísť, sami sa môžete rozhodnúť pre miesta úkrytu, úniku a objavovať tak aj širší svet. Práve do takejto hry sa potom lepšie ukrývajú rôzne bonusy a možnosti bodovania navyše, keďže pri jednolíniovej hre by boli skrátka všetky po ceste a nešlo by o takú zábavu. Za bonusy možno považovať diely zbraní, nové druhy nájdených nábojov, ľahnutie na špeciálnych pozíciách ideálnych pre ostreľovačov a pod. Body získavate aj za plnenie úloh nad rámec hlavnej úlohy. Napríklad za sabotovanie zariadení, nájdenie špeciálnych vecí, či zničenie nákladných áut, tankov a transportérov nepriateľa. Tie možno odpáliť dobrým zásahom silnej pušky, alebo im pomôcť jednoducho granátom.

Plusy

  • Výborná hrateľnosť a vlastnosti hry
  • Rozsiahly slobodný svet v ktorom si smer a cestu vyberáte vy
  • Výborný systém hrania aj na konzole
  • Grafická stránka hry
  • Kvalitnejšia verzia „sniper“ hry a vôbec vojnovej tematiky
  • Netreba inštalovať (PS3), hra funguje ihneď bez prieťahov, sekania, problémov, zdĺhavého načítavania a pod.
  • Zbrane sa prenášajú aj do iných misií, pokiaľ si ich sami nevymeníte
  • Možnosť uložiť hru a načítať kedykoľvek kedy potrebujete
  • Dôležitosť presunu a úniku dáva zmysel najmä preto, že protivník sa vydáva na miesto pôvodného výstrelu, ba dokonca ak odstrelíte jedného vojaka v guľometnom hniezde, tých ostatných to nenechá chladnými a pôjdu zisťovať, čo sa stalo a hlavne odkiaľ protivník strieľal. Presun je skrátka dôležitý a neraz ho využijete vo svoj prospech.

Mínusy
Možno to znie zvláštne, ale nenachádzam až na pár bezvýznamných drobností nič zásadné… čo nie je zvykom. Avšak azda niečo pribudne… hrám ďalej.