NHL 13 pre XBOX 360 – Dokonalý simulátor hokeja

0
1348

nhl13 od electronic artsPri vyslovení slovného spojenia Dokonalý simulátor si zrejme každý z nás vybaví programy používané armádou. Či už pomocné programy na výcvik letcov alebo rôzne matematicky presné používané organizáciami ako NASA. S omnoho jednoduchšími softvérmi simulujúce reálne činnosti sa mnohí stretávame aj v bežnom živote. Spomeňte si na dobu, kedy ste popri cvičných jazdách v autoškole zasadli za simulátor jazdy v aute. Riadili ste virtuálne auto v naprogramovanom svete s nasimulovanými zákonmi. Ak by sme si chceli vyskúšať nejaký ten simulátor práve dnes, nemusíme sa uchádzať o armádny titul ani si robiť znova vodičský preukaz. Tie najdokonalejšie máme v obývačke na herných konzoliach alebo v izbe na počítačoch. Áno, sú nimi dnešné video hry.

Simulácia ľadového hokeja
Keďže vonku bije mráz do líc je vhodný čas sa pozrieť na jeden simulátor bližšie. Ide o simulátor ľadového hokeja. Ten najdokonalejší nemajú profesionálni hokejisti skrytý pod vankúšom, ale ktokoľvek z nás doma v poličke. Je ním hra od spoločnosti EA Sports, NHL. Od roku 1991 vychádza táto video hra každý rok a každý krát posunie simuláciu tohto športu zas o pomyselný schodík vyššie. Športové hry, rovnako ako pretekárske, sa posúvajú ku realite každým dňom. Dnes sú na tak vysokej úrovni, že si ich jednoducho s kombináciou klávesnice – myš neužijete na plnej úrovni. Preto výrobcovia hier presúvajú niektoré naše obľúbené športové/pretekárske hry iba na konzoly (NHL), prípadne nútia používať hráča na počítači USB joysticky (futbalový simulátor FIFA).

Bez ovládača by sme tak nemohli používať takmer žiadnu z popredných funkcií hry NHL. Za roky vývoja sa zlepšil azda každý jeden aspekt, začnime základným pri hokeji – hokejka. Keďže na oboch konzoliach (Xbox/PlayStation) sú na ovládači dve ovládacie páčky a jedna je štandardne rezervovaná pre chôdzu/pohyb po hre, druhá logicky ostáva pre pohyb rúk, respektíve hokejky. Pokiaľ momentálne nekorčuľujete s pukom, pri pohybe páčky hokejista švihne rukami a môže tak útočiť na ostatných na ľade. S rôznymi kombináciami páčky s ďalšími tlačítkami sa tak vytvoria rôzne triky s hokejkou pri oberaní nepriateľa o puk. Po tom čo puk získate, páčka automaticky ovláda všetky pohyby v rámci pohybu s pukom. Trhnutím do ľubovoľného smeru hokejista namiesto útoku rukami vystrelí hokejkou. Pre silnejšiu strelu sa hráč musí napriahnuť. Intuitívne teda potiahnete pomaly páčku proti smeru streli a následne ju švihnete na smer bránky. Možno to po prečítaní znie komplikovane, no verte že po prvom zápase budete švihať páčky do každej strany ako profesionál.

Zameranie tentoraz aj na pohyb
Prekopaný štýl ovládania puku a hokejky tu už pár rokov je. Tento rok sa ale na rad dostala druhá, rovnako podstatná časť hokeja, a je ňou korčuľovanie. Ako sme napovedali vyššie, druhá páčka podobne, ako vo väčšine iných hier, slúži na pohyb vašej postavičky po hracej ploche. Najväčšou novinkou v tohtoročnej NHL 13 je funkcia True Performance Skating, ktorá dodáva aj do obyčajného pohybu po ľade nádych simulovanej reality. Pri korčuľovaní po ľade sa hráči logicky unavujú a tak je nutné obmedzovať cestu na čo najpriamejšiu. Každá jedná nadbytočná kľučka spomalí hokejistu a môže tak pokaziť šancu na gól. Čím rovnejšiu trajektóriu smeru cesty zvolíte, tým rýchlejšie prepletá hokejista korčuľami, no o to nebezpečnejšia je zrážka s iným človekom na ľade. Rovnako tohtoročnou novinkou je korčuľovanie dozadu. Pri stlačení páčky pre pohyb sa hráč otočí a začne korčuľovať v opačnom smere. Tým sa napríklad ušetrí čas na spracovávanie puku, ak vám spoluhráč pošle prihrávku zozadu. Ideálne sa tak vytvorí možnosť vystreliť ihneď z otočky, ale aj prirodzenejšie bráni v obrannom pásme pri bráne.

Na ilustráciu: vypočujte si ako Američania vyslovujú mená slovenských hokejistov

V NHL sa samozrejme rokmi zlepšuje okrem samotnej simulácie na ľadovej ploche aj všetok ten „humbuk okolo“. Či už je to kompletné hranie za brankára, manažéra klubu (počkajme si na hranie za fanúšika 🙂 ), zreálnenie pästných súbojov po zhodení rukavíc, zvolenia si svojich radostných gest pri strelení gólu, alebo dokonca kompletného manažovania týmu zo stoličky trénera. Podľa nášho názoru, práve takéto funkcie budú v blízkej budúcnosti jedinými, aké sériu NHL čakajú, keďže simulácia hry samotná je na vrcholovej úrovni.
Pri nahliadnutí do vešteckej kryštálovej guli ešte hlbšie, sa nám naskytá pohľad na veľmi zaujímavú novinku v hre FIFA 13 simulujúcu futbal. Exkluzívne na konzolu Xbox 360 je podpora pohybového a hlasového ovládania senzorom Kinect. Hráč tak dostáva možnosť meniť priebeh hry iba zvolaním hlasového povelu a meniť tak formácie bez prerušenia hry, vypýtať si prihrávku alebo dokonca pustiť na rozhodcu spŕšku škaredých slov :-). V budúcich rokoch sa tak táto veľmi pozitívne prijatá novinka možno dostane aj do NHL a posunie tak vrchol športovej dokonalosti nad úroveň stropu, na akej je teraz.

Na ilustráciu: oddychový súboj Japonska a Slovenska z youtube

Možno sa vám jedného dňa stane, že ku vám do obývačky vojde iný človek a na televízii uvidí hokej. Hráčov rôzne rýchlych a rôznych veľkostí, ich štuchance a následné pády na ľad, góly a ich profesionálne vyzerajúce zostrihy. A pri otázke kto dnes hrá iba odvetíte – veď ja.

pre Zaujimavosti.net napísal Roman Herr Lipka