Tip na knihu: 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov…

0
2070

Dostala sa nám do rúk kniha, ktorú sme mali dávnejšie aj v našej súťaži a o ktorú ste mohli súťažiť. Krútiť sa nekoľko týždňov okolo jej obsahu a nevidieť, čo má kniha vo vnútri, sme tak trochu pokladali za škodu. Knihu máme teraz na chvíľu v rukách a už po chvíľke držania sa dá hovoriť o hodnotnej publikácií. Hneď si aj povieme prečo.
Autorom textu aj fotografií je Ján Lacika. Je až nemysliteľné, že to jediný človek dokázal, prejsť toľko panstiev, hradov, sídel a kaštieľov na Slovensku a priniesť z každého fotografie. Kniha uzrela svetlo sveta v roku 2010 a o vydanie sa postaralo vydavateľstvo IKAR. Už na váhu je kniha slušne ťažká, veď má 320 strán. Bohatých 320 strán. Celkovo je každý jeden objekt zoradený podľa abecedy, začína sa Abovcami, Adamovskými Kochancami, Bábom alebo Báčom a končí sa Žilinskými objektami, Žitavcami a Župčanmi. Miesto si tu našlo naozaj mnoho objektov, dokonca aj takých, o ktorých bežný človek aj cestovateľ nemal ani zdanie. Každý fotografia má svoje číslo a k tomuto číslu sa viaže aj číslo pri texte. Pokiaľ je viac fotografií k jednému objektu, sú podľa písmen. Pekné a veľmi jasné fotografie sú perfektným spestrením vždy zaujímavého textu, spomína v krátkosti niečo o histórií, dospozíciách alebo o možnosti vstupu, príp. neprístupnosti objektu. K hradom známych mien ako Červený Kameň, Bojnice, či Spišský hrad nájdete viacero fotografií. V podstate ak si vyberiete 10 hradov a významných stavieb, v knihe nájdete 10 z nich. Nuž ale nepochybne by sa našiel aj taký prípad, kedy by ich bolo deväť.

700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov... 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov...
700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov... 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov...

Hodnota? V rôznych smeroch vysoká!
Ak je človek cestovateľ a váži si svoju rodnú krajinu, kniha ho presvedčí, že oprávnene. Málo kto by uveril, že toľko nádherných stavieb máme na tak malej krajine. Koľko kaštieľov sa nachádza všade naokolo. Každý jeden región sa môže nejakým pýšiť. Skratky regiónov sa nachádzajú aj pri popise. Na pošudovanie aj ja sám som zistil mnoho prekvapivých vecí, koľko kaštieľov sa nachádza v obciach mojich priateľov, v okolí známych miest, čím všetkým sa napríklad môže pýšiť Levoča, Banská Bystrica alebo Košice. Je obrovské množstvo kaštieľov, ktoré si nikto nevšíma a chátrajú. Autor pri chátrajúcich objektoch tento fakt nezamlčuje a tak pri dlhšom čítaní máte pocit o ozajstnej slovenskej realite. Dozvedáme sa o aktuálnom stave, o bývalých pánoch, aj o tom, čo v súčasnosti objekt ponúka. Kedysi niečo podobné vychádzalo aj od Karola Plicku, našlo by sa to v mnohých našich domácnostiach, len dnes akosi ľudia nesiahnu po knihách. V tomto konkrétnom prípade to bude ale škoda. Mne osobne kniha priniesla niekoľko tipov na víkendy, na návštevy miest o ktorých nebolo ani zdania, že tak blízko sú, alebo len sú po ceste k iným bežným zastávkam.

700 slovenských hradov, zámkov

Knihu nájdete aj na tomto odkaze:  Knižný web.sk