Spoznajte zaujímavú knihu Radosť zo záhrady na jeseň a v zime

0
1395

Radosť zo záhradyMať záhradku a vypestovať si vlastné ovocie a zeleninu začína byť opäť trendom. Hoci už dávno vedci dokázali, že BIO nie je o nič výrazne zdravšie než neBIO potravina, stále má pre nás význam a najmä zvláštny hrejivý pocit a pocit radosti, keď úroda na stole je vlastná. Viacerí máme záhradu a nie každý je z generácií pred ním vybavený znalosťami o všetkom. Občas poradí dobrá kniha. Ak náhodou netušíte, ktorá to môže byť, môže to byť tá, ktorou som bol sám obdarovaný a inšpirovala ma pomerne rýchlo k viacerým zmenám a najmä prehodnoteniu niektorých chýb, ktorých som sa v záhrade sám dopustil.

Radosť zo záhrady na jeseň a v zime od Christine Wiedenweberovej
Kniha Radosť zo záhrady na jeseň a v zime popisuje pomerne rozsiahlo a predsa stručne možnosti, ktoré vám záhrada môže dať po dekoračnej, ale aj pestovateľskej stránke. Dá niečo záhradkárovi, ktorému ide o plody, no zároveň dáva mnohé aj tým, čo svoju záhradu riešia skôr len ako miesto oddychu a pastve pre oči. Už prvé strany tejto 256 stranovej publikácie sa venujú rôznym kvetom, v tabuľkách sú zhrnuté ich vlastnosti a pokiaľ neviete, čo sa k čomu hodí, tu to zistíte. K azda všetkému, čo sa spomína nechýba fotografia a tak máte všetko písmom spojené s obrazom. Od trvaliek a rôznych druhov tráv kniha prechádza ku stromom a dáva viacero rád o tom, ktoré stromy sa kam hodia, s čím treba počítať, a skrátka celá kniha dokáže z laika spraviť z človeka oveľa viac pripravenejšieho zákazníka neskôr v špecializovanom záhradníctve, pretože si vie vybrať správne a vie aj správne do záhrady umiestniť. Aspoň ja sám mám tento pocit po prečítaní viacerých kapitol, nie len o stromoch. Bohatá časť knihy je venovaná jesennej záhrade a úrode.

Možno i vás inšpiruje na budúci rok využiť pôdu trochu inak ako tento rok. Kniha podáva priamo tipy na pestovanie a najmä rozdeľuje plodiny do skupín, podľa ktorých môžete v prípade menších skúseností pochopiť rast a nároky rastlín. Asi ťažko by to mohla byť dobrá kniha o záhradkárčení a predzáhradkách, ak by neobsahovala tipy a rady k bylinkám. Spoznáte viacero druhov stromov ovocných, druhov ovocia, zeleniny a keďže sa kniha volá Radosť zo záhrady na jeseň a v zime, celkom v dobrej miere podáva dobré rady na prezimovanie kríkov, rastlín, plusy aj mínusy rôznych úkonov, ktoré pokladáme za bežné a podobne.

Nechýbajú praktické rady
Nie že by chcel niekto podceňovať ženu, autorku knihy, no prekvapila aj rôznymi malými radami v jednotlivých sekciách a nakoniec na posledných desiatkach strán rôznymi postupmi a radami na štiepanie stromčekov, rôzne tipy na postavenie pivnice z betónových skruží, postavenie pivnice vo svahu a ešte pár ďalších. Samozrejme podobných tipov by bolo viac určite vítaných, avšak i tak možno hodnotiť knihu za komplexného pomocníka ako pre neskúseného záhradkára, tak aj pre pokročilého pestovateľa a obrábača pôdy. Nikdy nie je na škodu si pozrieť niečo viac a utvrdiť sa v správnosti vlastných postupov.

Pokiaľ rozmýšľate o správne načasovanom darčeku pre záhradkára, myslím že ani nie je o čom rozmýšľať. Sám som ju dostal do daru a pre radosť z listovania v nej som jej venoval práve pár riadkov.