Špinavé peniaze, neobyčajný a pútavý životopis bývalého kriminálnika

0
1288

Špinavé peniazeKedysi bol spojkou medzi drogovými kartelmi, dnes pomáha bankám a vládnym agentúram vystopovať novú generáciu práčov špinavých peňazí. Ken Rijick bol veteránom vietnamskej vojny, slušným právnikom, ktorý sa jedného rána prebudil a povedal si: „Oddnes sa zo mňa stane podvodník.“ Odvtedy si rád zašnupal a pral špinavé peniaze vo veľkom.

Špinavé peniaze je životopis celkom obyčajného človeka, ktorý však prežil neobyčajný život.
Ken Rijock bol v osemdesiatych rokoch v Miami spojkou medzi kolumbijskými a domácimi drogovými kartelmi, ktoré zaplavovali ulice amerických miest kokaínom.

Každý piatok nasadal s obitým kufríkom plným tisícok dolárov na lietadlo smerujúce do daňového raja v Karibiku. Rijock zhruba za desať rokov prepral vyše dvesto miliónov dolárov. A pritom takmer celý čas miloval policajtku a žil s ňou pod jednou strechou. Nakoniec všetko prasklo, keď proti nemu svedčili bývalí klienti. Odsedel si devätnásť mesiacov vo väzení a po prepustení súhlasil, že bude spolupracovať s DEA a dohodí im veľkú rybu.

Špinavé peniaze sú pútavým príbehom o človeku, ktorý má vyše dvadsaťpäť rokov skúseností s praním špinavých peňazí, dnes upozorňuje na hroziace riziká, prednáša právnikom aj predstaviteľom vládnych agentúr vrátane FBI a zaškoľuje ich. Tri razy svedčil pred výborom Kongresu. Neuveriteľný príbeh o tajomstvách muža, ktorý viedol dvojaký život.