Recenzia veľkolepej encyklopédie – VEDA

0
3795

Už niekoľko dní môžete súťažiť o výnimočnú knihu o ktorej si skrátka musíme povedať viac. Nejde totiž len o úžasnú publikáciu, v ktorej možno nájsť odpovede na veľké množstvo otázok, môže pobaviť a pri jej čítaní stráca informácií chtivý človek pojem o čase, je to tiež úžasný a ideálny tip na darček pre školáka, pre ktorého ešte stále môže byť kniha dobrým priateľom. Možno tento úvod trochu preháňam, no nakoniec, pokiaľ máte možnosť sa s ňou bližšie zoznámiť, dáte mi za pravdu.

Veda
Publikácia Veda je slušne hrubá a ťažká kniha, ktorá nemôže byť považovaná za nič iné, ako hodnotný dar a zdroj informácií. Celkom 512 strán plných informácií tvorí knihu, v ktorej edícií vyšlo ešte viacero ďalších známych publikácií. Napríklad História, Človek, Príroda alebo známa ZEM. Predsádku tvorí zväčšená kresba blchy, o ktorej sa viac dozviete na 94 strane. Obsah na prvých stranách je rozdelený do jednotlivých vekov. Dávnovek vedy, priemyselná revolúcia, atómový vek a ďalšie obdobia. Postupne sa tak v rôznych vekoch stretávame s objavmi, teóriami a osobnosťami onej doby. Bohatý grafický materiál je ku všetkému. Buď dobové fotografie, kresby, reálne fotografie, alebo nákresy. Neexistuje prázdny fádny text na nejakej strane. Práve toto robí z knihy lákavú publikáciu pre deti aj dospelých. Niektoré zo strán sú doplnené o časové údaje, a tabuľky s etapami, rokmi a krokmi rôznych vývojov a štádií. Kniha dokáže stručne vysvetliť na praktických veciach javy ako tlak, vznášanie balónov, geológia a taktiež niekoľko prvkov, ktoré z knihy tvoria aj prierez histórie. Azda každý jeden vedec, vynálezca, alebo bádateľ, ktorý pre svet niečo znamenal sa tu dá nájsť. Nakoniec heslovitý register na 16 stranách pomôže pri abecednej orientácií v slovách a výrazoch.

V celej publikácií je naozaj čo objavovať a stále bude čo čítať. Je to ten tip knihy, ktorý školákovi prinesie bohatý zdroj informácií, zdroje na referáty. Strany tvorí kvalitný lesklý papier, na ktorom sa grafické spracovanie lepšie vyníma. Celú knihu má v originále na svedomí britský popularizátor vedy a známy moderátor z BBC Adam Hart Davis, ktorý spolu s ďalšími odborníkmi vytvorili tento skvost. V slovenskom jazyku od IKAR.