Recenzia knihy: Krížom krážom, Východné Slovensko

0
2588

V edícii Slovensko Krížom – krážom vyšlo aj Východné Slovensko. Východné Slovensko je kraj bohatý na rôzne miesta, krásy, obce, hrady, zámky a mnoho ďalších krás, taktiež však aj chudoby. Aj táto časť Slovenska má toho mnoho, o čom sa dá hovoriť. Pokiaľ poznáte Slovensko západné a stredné, asi možno siahnete po práve tejto knihe. Publikácia na svojich 251 farebných stranách ponúka informuje čitateľa o rôznych miestach na východe.

Od Tatier po východný Gemer a výlety
Kniha začína Tatrami, pokračuje Spišom, Šarišom, Abovom, Košicami, Horným Zemplínom a ďalšími oblasťami. Celkovo kniha končí peknými tipmi na rôzne výlety a podobne. Napriek tomu, že ide o Východné Slovensko, nájdeme tu hodný kus Tatier a Poprad, hoci Popradčania sa neradi počítajú do východu krajiny. Úvod každej z popisovaných oblastí je vyznačený na mape, rovnako ako regióny, či v prípade hôr aj vrcholy. Pri jednotlivých mestách môže byť tip na to, čo by ste pri návšteve nemali vynechať. V prípade, ak je v meste či obci informačná kancelária, nájdete tu aj kompletné kontaktné údaje. K významným a zaujímavým stavbám sa neviaže len text, ale aj fotografie. Kvalitné, so slušnou oblohou a počasím, akoby fotograf číhal na to správne počasie.

Pri čítaní knihy zrazu človek spoznáva mnoho krásnych miest na východe, drevené kostolíky v Potokoch, v obci Uličské Krivné a ďalších, zrúcaniny hradov aj takých, o ktorých ste možno nepočuli, spoznávate Slovenský raj, viacero kaštieľov a mnoho ďalšieho. Pri listovaní v knihe sa vám aj vzdialená časť Slovenska odrazu javí ako známa, nie tak cudzia ako doteraz. Pred poznávacou cestou na východ za zážitkami sa dá práve táto knižka považovať za toho správneho spoločníka.

Autori
Knihu má na svedomí známe meno. Ján Lacika ju preložil, prekvapivo, z češtiny. Nepochybne však poopravil, prípadne doplnil informácie, ak niečo chýbalo v pôvodnej verzii. Pôvodne je kniha dielom Petra Ludvíka a Petra Davida ml. Kniha vyšla vo vydavateľstve IKAR v roku 2010.