Google a my si pripomíname: Jules Verne sa narodil 8. februára 1828

0
2016

Google.skJules Gabriel Verne bol výnimočným spisovateľom poznamenávajúci detstvo aj dospelosť mnohých ľudí aj dnes. Ako bol Leonardo da Vinci, aj on prekonal svoju dobu a myslel ďaleko vpredu. Mnohé s jeho románov sa naplnili. Písal scifi žáner v dobe, kedy vyznieval ako šialenec, ale zároveň aj ako človek s nesmiernou fantáziou objavujúci to, čo svetu dovtedy chýbalo. Písal o ceste na mesiac a tá sa splnila. Písal o ceste do stredu zeme, aj to sa čiastočne naplnilo, písal o Nemovi a ponorkách pod vodou, čo sa naplnilo. Bolo by ešte mnoho vynálezov, o ktorých písal a budúcnosť ich znovu objavila. Výnimočný spisovateľ sa narodil 8. februára 1828, presne pred 183 rokmi. Pochádzal z Francúzska. Začínal na počudovanie hneď na začiatku písania s úspechom. Svoje prvé dielo Päť týždňov v balóne predal za 10 000 frankov spisovateľovi P. J. Hetzelovi aby ho vydal. Úspech nedal na seba dlho čakať, Hetzel spoznal talent a podpísal s Julesom zmluvu na dva romány ročne. Pri stúpajúcom úspechu sa zachoval ako priateľ a Julesovi jeho honoráre neustále zvyšoval. Len písaním si tak Jules zarobil viac, ako niektorí politici.

Medzi jeho najznámejšie diela patria: Deti kapitána Granta, Cesta do stredu Zeme, Cesta na Mesiac, Dvadsať tisíc míľ pod morom, Čierna India, Pätnásťročný kapitán, Denník stroskotanca, Zelený lúč, Tajomný ostrov a mnoho ďalších. Najúspešnejšia z nich bola kniha Cesta do stredu Zeme z roku 1864.

A prečo sa dnes novinka o tomto literárnom velikánovi a vlastne zrejme aj zakladateľovi sci-fi literatúry týka aj Googlu? Pripomína si ho. Vyhľadávač zmenil podobu svojho nápisu, je tam niekoľko okien ponorky kapitána Nema a ovládacia páka, s ktorou môžete ovládať ponáranie lode. Prechod do strán je obmedzený, no ponor a vynáranie fungujú ako treba. Interaktívne logá Googlu sú novinkou.

Google Jules Verne
Google Jules Verne