Čitatelia e-kníh si obľúbili najmä slovenských autorov

0
1308

Medzi najpredávanejšie slovenské elektronické knihy patrí Kód 9 od Jozefa Banáša, Židovka od Andrey Coddington či knihy Evy Urbaníkovej. Rebríček obľúbenosti e-kníh na jednom z najväčších portálov u nás iBux.sk v mnohom kopíruje predaj tlačených kníh. Čoraz častejšie si fanúšikovia e-kníh sťahujú odbornú literatúru, rôzne motivačné a populárno-máučné publikácie.

Práve čitatelia odborných kníh majú bližší vzťah k elektronickej verzii a čítačkám. Vôbec najúspešnejším titulom za tri mesiace, čo portál iBux.sk funguje, sa stala kniha Úspech si ty od uznávaného lektora a poradcu Dalea Carnegieho. Ľudí tiež zaujíma Ako postupovať v súdnom spore, letia knihy Kurta Tepperweina Čo ti chce povedať choroba alebo Posolstvo tvojho tela.
V letnom období sa darí aj sprievodcom z Lonely Planet, ktorí sú aj o 80% lacnejší ako papierové verzie: podľa nákupov Slováci najradšej dovolenkujú v Chorvátsku, Egypte a Bulharsku.
Slovenskí čitatelia sú však stále značne konzervatívni a uprednostňujú klasické tlačené knihy. Predaj e-kníh sa tak nemôže vyrovnať predajom tlačených, no záujem sa zvyšuje. Ten by mohol vzrásť s príchodom lacnejších čítačiek a rozšírením ponuky. Na Slovensku začal ako prvý predávať knihy Martinus, ktorý ponúka vyše 400 e-kníh, nasledoval Raj kníh a pred tromi mesiacmi iBux.sk, za ktorým stojí vydavateľstvo Ikar. V jeho ponuke je takmer 1600 kníh a denne informuje o novinkách na svojom FB profile.

Najčastejšie si čitatelia sťahujú softvérovú čítačku iBux Wooky do počítača, na smartfóny, iPhony a iPady. Za tri mesiace si stiahli vyše 5000 kníh zdarma – sekcia ich ponúka už pol tisícky a súčasťou je aj Zlatý fond.
Z platených kníh je najviac sťahovaná slovenská próza. Najobľúbenejšími autormi na www.ibux.sk sú Jozef Banáš, Eva Urbaníková, Andrea Coddington a Eli Elias.
Zo zahraničných kníh letia najmä severské detektívky – trilógia Millennium od Stiega Larssona a dve knihy Larsa Keplera Hypnotizér a Zmluva podľa Paganiniho. Darí sa aj upírčine ako Škola noci či Upírske denníky.
Problémom stále môže byť pomerne vysoká cena čítačiek. Aj preto iBux ponúka softvérovú čítačku iBux Wooky zadarmo, ktorú si čitateľ môže stiahnuť až do šiestich zariadení naraz (počítač, mobil, tablet…). Čoskoro ponúkne aj hardvérovú čítačku, ktorá by mala mať wi-fi a zároveň pravdepodobne najlacnejšia na našom trhu. Podľa odborníkov sa však investícia do čítačiek oplatí, keďže e-knihy sú neraz výrazne lacnejšie ako ich papierové verzie. Napríklad spomínaný vyše 300-stranový sprievodca po Chorvátsku stojí 12,26€, za elektronickú verziu však zaplatí čitateľ iba 4,10€.
Pri výbere čítačky si však treba ujasniť, od koho budete e-knihy nakupovať. Nie všetky čítačky totiž dokážu korektne zobraziť všetky tituly.