Konvertovanie video súborov AVI a iných do mobilného formátu 3GP

0
3255

Software, konverter ilustračná fotoPotrebujete občas prerábať AVI súbory na 3GP súbory, ale nemáte ani poňatia ako na to? Potrebovať to môžete napríklad vtedy, keď máte svoje obľúbené seriály a filmy len v AVI, no radi by ste ich mali aj v mobilnom telefóne, či v tablete a nie je nutné, aby zaberali až toľko miesta. Dobrou aplikáciou sa dá zíksať z 700 MB veľkého filmu len 150 MB veľký 3GP film. Na internete nájdete najmä v angličtine mnoho návodov, ako si z AVI, WMV, MOV, či MP4 spraviť 3GP, no pozor, niektoré z nich obsahujú odkazy na podvodné aplikácie, ktoré nie sú skutočnými konvertormi, či dokonca v ČR nájdete aj návody na zaručené konvertory, a v skutočnosti ide len o shareware, ktoré nespravia nič, prípoadne vôbec nebsahujú kovertor na 3GP. Otestoval som pre vás niekoľko aplikácií, ktoré sa pýšia touto vlastnosťou a tu je zopár názorov a tipov.

Free Video Converter V3.1.0.0.
Aplikácia má jednoduchý názov, no pozor, jej jednoduchý názov sa opakuje a podobá na inú, od iného výrobcu. Po tento program choďte na adresu www.Koyotesoft.com a tam si stiahnite bezplatnú verziu. Má to však háčik. Hoci inštaláciou programu získate výborného pomocníka s výbornými možnosťami nastavenia, nainštalujete si do počítača aj poriadne veľa bordelu. Existuje spôsob, ako tomu predísť. Pri inštalácií hneď prvá obrazovka ponúka jazyk. Určite si vyberte češtinu a v druhej obrazovke nedávajte automatickú, ale len CUSTOM – VLASTNÚ inštaláciu. Nenechávajte zaškrtnuté rôzne voľby ako rôzne dodatočné služby, nejaký pochybný vyhľadávací software a pri voľbe či na plochu nainštalovať odkaz na Online hry a na software nechajte zaškrtnutú len voľbu odkazu na software a nič iné. Predítete tak inštalácií dodatočného bordelu. Aplikácia je jednoduchá. Umožňuje dokonca DRAG & DROP, čiže označenie súborov niekde v zložke a ich presunutie na aplikáciu. Aplikácia má aj slovenčinu. Výstupný formát v spodnej časti je jasný, stačí kliknúť, čo chcete získať pri konverzii, v strede vyberte kodeck pre video a nakoniec kodeck pre zvuk. Pri konverzii je možné priamo aj vidieť konvertovaný film. Ide to približne 4 násobne oproti dĺžke trvania bežne prehrávaného filmu. Dá sa nastaviť výstupný adresár a samozrejmosťou je LOG. Aplikáciu hodnotím ako výbornú pre menej skúsených, hoci inštalácia je chyták. Výborné ovládanie a prehľadnosť sú tiež plusom. Fakt, že je celá aplikácia free je opäť len bodom k dobru.
Okrem cieľového 3GP to zvláda aj formáty WMV, ZUNE, MPEG1, MPEG2, Mp4, iPod, iPhone, OggTheora, 3g2, Avi, Flv, a DVD v PAL aj NTSC.

AnvSoft Video to 3GP
Software s jasným názvom už vopred dáva najavo, na čo slúži. Po grafickej stránke staromódny software, ale s prehľadným ovládaním. V podstate stačí nahrať video s možnosťou označenia viacerých do veľkého okna a následne len kliknúť na koncert do 3GP. Smutné je, že program skonvertuje len prvé tri minúty a na ostatok potrebujete kúpiť celú verziu programu Ide tak skôr len o skúšobný program, alebo aplikáciu pre tých, čo si stiahli nejaké srandovné scénky, ktoré trvajú menej ako 3 minúty. V priebehu jari 2013 sa jeho cena za plnú verziu pohybuje okolo približne 17 EUR. Aplikácia umožňuje možnosť strihu videa, prípadne je možné pridať alebo odstrániť hudbu, či skôr povedané zvukovú stopu do pozadia.
Rovnaký výrobca má na svedomí prehľadný a bezplatný Any Video Coverter, len ten nezvláda prevod AVI do 3GP. Stiahnuť si ho môžete na odkaze: http://www.anvsoft.com/3gp_video/

FormatFactory 3.00
FormatFactory je aplikácia, ktorá ako jedna z mnohých, bude chcieť do počítača nainštalovať aj rôzny bordel. Hneď prvá voľba možno aj u Vás bude snaha inštalovať lištu portálu Seznam. pokiaľ ju nechcete, vyškrtnite ju a pokračujte. Po inštalácií sa objaví ďalšia podobná možnosť. Pokiaľ nechcete žiadne reklamné lišty, je tu jedna finta. Najskôr odškrtnite v poradí druhú a až prvú, inak sa vám v opačnom poradí nainštaluje lišta pre Ask.com. Hneď potom sa vám bude núkať ďalší software a to urýchlovač počítača Speedchecker Ltd, ktorý tiež ak nepotrebujete (ani ho neodporúčam) tak ho vyškrtnite a pokračujte. Keď sa konečne dostanete k aplikácií, čaká vás prehľadný software, ktorý je iný ako predchádzajúce v tom, že zdanlivo ponúka ďaleko viac možností. Hneď na boku si vyberte formát, ktorý chcete získať. V našom prípade kliknete na 3GP formát. Následne sa vám zobrazí okno v ktorom budete môcť vyberať súbory, z ktorých neskôr vytvoríte výsledný 3GP. Nie je možnosť DRAG & DROP, čiže všetko je nutné vyberať ručne. Výhodou je, že môžete vybrať pokojne mix WMV, AVI, MP4 a všetko prerobiť na 3GP. Bohaté možnostinastavení umožnia napríklad pridať titulky do prerábaného videosúboru zo SRT, či TXT súboru. Po kliknutí na OK sa dostanete na hlavné okno, kde sa každá úloha vsunie do hlavného okna a celý proces konvertovania sa dá spustiť jediným tlačidlom SPUSTIŤ. Výhoda aplikácie je slovenčina v celom jej rozhraní. Aplikácia umožňuje konvertovať aj do AVI, RMVB, GIF, WMV, MKV, VOB, MOV, FLV a SWF. Ďalej sú tu bohaté možnosti prevodu zvukových súborov ako AAC, MMF, AMR, M4A, M4R, MP2, WAV, potom rôzne súbory obrázkov a nakoniec zvláda aj DVD konvertovaie do videosúboru, DVD do ISO alebo prevod medzi ISO a CSO.
Oficiálne stránky, kde program nájdete sú http://www.pcfreetime.com/

Any Video Converter 5.0
Táto aplikácia patrí do rodiny software s označením ANY, ktoré sú reálne freeware, nepotrebujú od vás vlastne nič, okrem samotných súborov a niekoľkých inštrukcií. Ihneď po spustení aplikácia ponúka jasné rozhranie vo svetlých farbách. Podľa hneď jasných inštrukcií je aplikácia vhodná na prekonvertovanie DVD a rôznych iných videosúborov priamo v počítači, či na médiu. Cez aplikáciu je dokonca možné sťahovať video, pokiaľ poznáte jeho priamu URL a následne konvertovať. Každé načítané video má v hlavnom okne vlastný riadok s miniatúroou a informáciami o rozlíšení, zvuku, obsahu tituliek a čase trvania videa. Aplikáciu možno považovať za výbornú aj v tom, že pár ikoniek pri videu otvára špeciálne editori. Nožnice vám otvoria okno v ktorom je možné video zostrihať a upraviť, ako potrebujete. Celkom dole v rohu na pravo je možné vypnúť náhľadové video okno a zväčšiť hlavné okno. Celkovo máte tri možnosti nastavení. Vlastne čokoľvek skonvertujete, no v základe len na MP4 súbor (iPhone, PC a iné), ktorému však môžete nastaviť rôzne vlastnosti od kvality, rozmerov, pomeru strán, a podobne. Priamo 3GP súbor tento konvertor nevyrába, hoci ho nájdete vo vyhľadávačoch ako nástroj, s ktorým sa dajú vytvárať 3GP súbory.
Konvertované súbory sa ukladajú štandardne do Documents\Any Video Converter\IPHONE\ . Pre mnohých majiteľov mobilov , tabletov a iných zariadení však celkom bude stačiť aj práve MP4 formát.