Za vyhynutím mamutov môže zrejme pád meteoritu, ako aj pri dinosauroch

0
1723

Mamut, autor Mark, BlogspotMedzinárodný tím vedcov, ktorí skúmali usadené vrstvy z obdobia pred 12 800 rokmi dospeli k prevratnému objavu. Ako aj publikoval denník Daily Telegraph, dospeli k zaujímavým faktom, ktoré potvrdzujú, že práve v čase, keď hromadne začali umierať mamuty a aj iné dnes už neexistujúce živočíchy, muselo sa udiať niečo veľmi zásadné a rozsiahle. Práve na obdobie pred 12 800 rokmi sa totiž predpokladá výskyt vesmírnej vplyvu a teda zrejme výbuch meteoritu, ktorý je najpravdepodobnejším dôvodom, prečo sa našli uhlíkové čiastočky v usadeninách na rôznych kontinentoch a v približne rovnakom období. Spôsobené to mohlo byť tým, že po dopade meteoritu sa do oblohy dostalo veľké množstvo prachu a výbuch tiež spôsobil zvýšenie teploty, prípadne roztavenie niektorých čiastočiek. Ak meteorit dopadol, nie je známe kam a ktorý z doteraz známych kráterov by to mohol byť. Doteraz bol najrozšírenejším názorom, že za vyhynutím mamutov mohol aj človek svojim lovom a rastúcou populáciou.

Doteraz vedci len predpokladali, čo mohlo spôsobiť náhle vyhynutie celého druhu a meteorit bol jednou z verzii, ktoré boli najviac reálne, no doteraz chýbali akékoľvek dôkazy. Po nových výsledkoch skúmania hornín na konci doby ľadovej, sú však múdrejší aj vedci. Meteorit sa teda nakoniec možno nepostaral len o vyhynutie dinosaurov, ale aj mamutov. Tie nedokázali prežiť v zmenenej klíme, v ktorej mohli mať pokojne problém rásť rastliny a teda obživa veľkých bylinožravcov.

Riziko do budúcna?
Tematika pádu meteoritu bola oživená po nedávno výbuchu meteoritu v Rusku. Vzhľadom na nízky rozpočet všetkých krajín venujúcich sa výskumu, ktorý nedovoľuje kontrolovať celú oblohu, sa nedá ustriehnuť všetko. Mnoho asteroidov (až pri a po páde na Zem je to meteorit) lieta vesmírom nekontrolovateľne a väčšina z nich zhorí ešte v atmosfére (meteorický dážď). Pokiaľ však asteroid veľký ako celá Orava preletí atmosférou, je schopná spôsobiť problémy na minimálne v Európe. Nekontrolovanie nočnej oblohy na väčšine sveta môže mať za následok aj únik nebezpečenstva pokojne aj od „spodu“. Antarktída je len minimálne chránená.

foto: Mark F.