Stonehenge, jedna z najtajomnejších atrakcií Británie

0
4313

stonehengeUž starovekí Rimania, keď tiahli na Britániu, museli naraziť na túto zvláštnu stavbu ako opustenú. Kmene po mnoho rokov žijúce v Británií ju mali vo svojej domovine a nikto k nej nepoznal ani jedno stopercentné vysvetlenie, skrátka nič. Stonehenge, mohutná kamenná stavba, ktorá akoby neporušene stála v rovnakej podobe po celé stáročia podľa rádio-uhlíkovej meracej metódy pochádza z roku až 3000 p. n. l. Presnejšie merania pred pár rokmi odhalili, že prvé kamene boli na toto miesto dopravené a vztýčené v presnej geometrii na seba v rokoch 2400 až 2200 p. n. l. no o niektorých iných sa zas vedú diskusie, že môžu vekom siahať až za rok 3000 p. n. l. Stonehenge nie je len kamenná stavba, ale aj terénna úprava s priekopou. V jeho blízkosti sa podarilo v minulosti nájsť aj zvyšky iných kamenných stavieb. Aj pod miestnym parkoviskom, kde parkujú autobusy s množstvom turistov, sa podľa záznamov archeológov pred niekoľkými desaťročiami podarilo objaviť dôkazy o osídlenosti tohto miesta z roku až 8 000 p. n. l. Treba však podotknúť, že celá táto oblasť bola výrazne zalesnená a odlesňovanie sa začalo až v priebehu stredoveku a novoveku, kedy aj požiare spôsobili, že vyhorel celý les, no Stonehenge zostalo takmer nepoškodené.

Záhadný účel je možno jasný
Dlhé roky sa viedli diskusie o tom, na čo stavba slúžila, čo vlastne znamená a prečo vydržala tak dlho. Ak sa vlastne tak dlho dochovala, môžeme si len predstaviť, čo všetko z menej stálych materiálov sa nám nezachovalo. Stavbu pokladali za pohrebisko, obetné miesto, zvyšky chrámu, dokonca padli názory, že môže ísť aj o bývalú vežu, či pristávaciu konzolu pre mimozemskú loď. Vedcom sa však pri bližšom výskume nedávno podarilo objasniť, že zrejme šlo o pohrebisko, kde sa spaľovali mŕtvi. Mohutná kamenná stavba sa nedala pôsobením ohňa porušiť a mala stále svoj tvar. Keďže smrť v dávnych dobách a aj dnes je úzko spätá s náboženstvom, nakoniec bolo Stonehenge tiež miestom vykonávania náboženských rituálov. Rituálov pri spaľovaní mŕtvych. Všetko odhalili hlavne nedostatočne zhorené zvyšky úlomkov ľudských kostí a pozostatky ľudského popola. Ani táto teória, hoci sa zakladá už na lepších základoch, ako mnohé pred tým, nie je stopercentná. Keďže sa podarilo nájsť telesné pozostatky chlapca z oblasti Stredozemia, a niekoľko ďalších telesných pozostatkov ľudí z rôznych častí Európy a Británie, mohlo by ísť aj o nejaké centrum. Možno náboženské centrum, v ktorom dúfali v lepší život, ozdravenie, alebo sme mierili ľudia z ďaleka, aby práve tu našli svoj pokoj. Mnohé teórie sa vždy opierali, a stále tomu tak je aj v moderných teóriách významu stavby, o dôležitosť rieky Avon.

Dnes je turistickou atrakciou

Dnes je Stonehenge turistickou atrakciou. Na dohľad Stonehenge sa dá dostať autom, alebo autobusom na miestne parkovisko. Areál pamiatky chránenej UNESCOm je však ohradený a spoplatnený. Najviac je populárny v čase dennej rovnodennosti a počas rôznych slávností. Všade navôkol je zelená rovina len s malým vrásnením.