Slavín, masový hrob 6845 vojakov a slávny pamätník nad Bratislavou

0
7980

Slavín je jedno z najslávnejších miest Bratislavy. Za socializmu bol častou súčasťou pohľadníc a miestom pionierskych sľubov. Týči sa nad Bratislavou neďaleko Palisád a bratislavského hradu v lokalite veľmi lukratívneho bývania. Hoci mnohí zdola vidia len 37 metrov vysoký obelisk so 7 metrov vysokou bronzovou sochou sovietskeho vojaka, nie všetci zavítajú až hore. Každého návštevníka prekvapí až 10 000 m2 veľká plocha, na ktorej mimo slávny obelisk nájdete niekoľko ďalších zaujímavostí a faktov. Slavín nie je typickým miestom, ktoré turisti navštevujú a hoci ho mnohí berú ako pamätník, je súčasne obrovským masovým hrobom vojakov Červenej armády bojujúcim v roku 1945 proti nacistickému Nemecku.

Slavín, Bratislava © zaujimavosti

Masový hrob
Oslobodenie Bratislavy a západného Slovenska na jar v roku 1945 prinieslo mnoho obetí na oboch stranách. Sovietska Červená armáda tu stratila mnoho mužov. 6845 z nich našlo miesto večného odpočinku práve tu. Mŕtvych privážali niekoľko týždňov. Celkovo 6 veľkých masových hrobov dnes neuvádzajú žiadne tabule. Vidíte len vyvýšené miesto zarastené udržiavanou trávou. Po obvode masových hrobov s bezmennými vojakmi nájdete individuálne hroby dôstojníkov a veliteľov. Je ich 317 a každý jeden je tvorený jednoduchým náhrobným kameňom z tmavého mramoru, s menom a hodnosťou. Len zopár z nich má fotografiu. Celý areál z kamenných blokov je rovný, nepoškodený a udržiavaný. Celkovo stavba okolo obelisku je zachovalá, akoby mala len možno 20 rokov. Okolie areálu tvoria rôzne dreviny, prevažne borovice a jednoduché listnaté stromy.

Slavín, Bratislava, foto zaujimavosti.net

Slavín, Bratislava, foto zaujimavosti.net

Slavín, Bratislava, foto zaujimavosti.net

Obelisk s vojakom stojacim na hákovom kríži
Obelisk, ktorý je jedinou časťou viditeľnou z veľkej diaľky, má 37 metrov, z čoho tvorí vrchol 7 metrov vysoká bronzová socha sovietskeho vojaka, ktorý šliape po hákovom kríži. Ten vidieť len ak ste hore, alebo nad obeliskom. Šliapanie naň má symbolizovať víťazstvo nad fašizmom a autorom sochy je Alexander Trizuljak.

Slavín, Bratislava, foto zaujimavosti.net

Celý obelisk stojí na obradne miestnosti obloženej tmavým mramorom, ktorého ťažké bronzové dvere sú vyzdobené vystúpenými reliéfnymi motívmi problémov počas II. Svetovej vojny od Rudolfa Pribiša. Okolo siene je niekoľko stĺpov a priamo na stene sa nachádza mesto a dátum, v ktorom sa odohrávali najväčšie víťazstvá Červenej armády proti Nemcom. Záznamy tu nájdete pre Prešov, Košice, Liptovský Mikuláš, Komárno a pre ďalšie miesta. Hlavne však pre Bratislavu, ktorú oslobodili 4. 4. 1945.

Slavín, Bratislava, foto zaujimavosti.net

Celé miesto však zdobí aj niekoľko ďalších diel od známych sochárov.

Cieľ výletu
Slavín môže byť cieľom vášho výletu pri cyklistike, či strečingu, alebo na vyplnenie dňa zaujímavým spoznávaním jednak histórie mesta, ale aj histórie socializmu. Ide o príklad pamätníka, ktoré pre socialistickú vládu znamenal viac, než pre súčasnú generáciu dnes. Pionierske sľuby, stretnutia, titulky v článkoch… v spojení so Slavínom sú už skôr vecou histórie, no i dnes je miesto veľmi pekne zachovalé a cieľom turistov. Prichádzajú sem turisti zo zahraničia, aj Slováci. Nie sú tu takmer žiadne možnosti parkovania, no autobus 147 vás vyvezie až pod Slavín, kde je oficiálna zastávka, len na znamenie. Toalety a ani nákupné možnosti tu nie sú. Treba preto s tým počítať,. K miestu vedú schody z hladkých kamenných blokov. Neodporúča sa návšteva so psom, na korčuliach a na bicykli.

Slavín, Bratislava, foto zaujimavosti.net

Napriek zákazu prístupu psov na to pár ľudí zvysoka kašle. Napríklad tento párik, ktorý len čo spozoroval, že si ich sučka vychutnáva mäkkú trávu, otočili sa a tvárili sa, že ten pes nie je ich.

Foto: Zaujimavosti.net ©