Portugalská raritná dedinka Monsanto v objatí žulových balvanov

0
2416

Dedinka Monsanto v Portugalsku je v skutku nádherným múzeom, ktoré prežíva už niekoľko storočí nezmenené medzi balvanmi. Leží na kopci s nádherným výhľadom na šíru krajinu a stavby sa rozprestierajú medzi veľkými nie vždy presne okrúhlymi balvanmi, ktoré rozširovaním obce využili aj do miestnej nezameniteľnej architektúry. Kamene tvoria steny domov, oddeľujú ulice, alebo sú možnosťou pre upevnenie prístavby.

Portugalská dedinka s balvanmi

Stavba na tomto mieste mohla v minulosti prebiehať aj tak, že by sa obrovský kameň spustil do doliny a uvoľnilo sa tak miesto, avšak niečo také by bolo veľmi riskantné. Preto zostali všetky skaly na svojich miestach a človek až pomedzi ne vytváral svoje chodníky, cesty, domy, celé ulice a podobne. Zachovaná tu je aj klasická portugalská architektúra, v ktorej prevláda kameň ako stavebný prvok, dláždenie chodníkov má niekoľko storočí a stále plní svoj účel. Miesto lákajúce skôr turistov stále žije aj miestnymi obyvateľmi, prípadne kaviarňami a obchodníkmi, ktorí využívajú miesto a jeho turistický potenciál. Monsanto sa nachádza na severovýchode krajiny v regióne Idanha, na stromom svahu miestnej hory.

História
Hrad, ktorý sa nachádza celkom hore má bohatú históriu začínajúci niekde v roku 1165, kedy ho dal postaviť kráľ Afonso Henriques. Kráľ Sancho hrad prestaval na pevnosť a zvýšil populáciu v „podhradí“, no nie na dlho, keďže v bojoch proti druhému kráľovi bolo zničených mnoho stavieb, ako aj hrad. V roku 1308 získala dedinka práva na konanie trhov od kráľa Dinisa a v roku 1510 zas mestské práva od kráľa Manuela I. Od 17. storočia bolo miesto obliehané niekoľkými nepriateľmi, no nikdy sa ho nezmocnili celkom. V 19. storočí bol hrad zničený neopatrnosťou pracovníkov v muničnom sklade, keďže na hrade sídlila menšia cvičná vojenská posádka.

Pamiatky
V celej dedinke nájdete mnoho zaujímavých stavieb. určite jednou z hlavných je Kostol Svätej Matky, ktorý postavili v 15. storočí, no prestavali ho ako chátrajúcu budovu v 18. storočí. Dodnes nesie niekoľko prvkov inšpirovaných románskym slohom. Námestie Rua da Capela je zaujímavé zachovanými budovami v okolí a dlažbou, no taktiež starými pivnicami. Na námestí zvanom Námestie milosti môžete nájsť pranier, ale aj kostol Božej Milosti. Mnohé ulice ponúkajú posedenie an lavičkách, alebo ako inak na kamenných balvanoch. Zachovalé stavby sa snažia miestni zachovávať neporušené, iné nahlodal zub času o niečo viac. Budov, rôznych kostolov, starších prevádzok, budov a domov, či spoločenských miestností, je po celom mieste naozaj mnoho. Kde tam sa nájde tabuľa, ktorá povie viac, no na všetko je potrebné pripraviť si dostatok energie. Miesto nie je vhodné pre vozičkárov a ľudí s obmedzeným pohybom.


Zaujímavosti
V roku 1938 Monsento vyhlásili za najväčšiu portugalskú dedinku, keďže pre rozlohu by sa jej skôr hodil viac prívlastok „mesto“. Dedinka zachovaná medzi žulovými balvanmi leží na rovnomennej hore, tiež nazývanej Mons Sanctus vysokej 758 metrov, pričom sa jej vrchole sa nachádza hrad. Ten je súčasťou miestneho festivalu Svätého Kríža, ktorý sa koná 3. mája na oslavu oslobodenia od obliehania. Ženy pri ňom nosia bábiky známe ako marafonas a hlinené nádoby s kvetinami hádžu do stien hradu. Celá obec sa rozvetvuje aj na menšie osady na úpätí kopca, ktoré boli osídlené už od dôb paleolitu, o čom svedčia bohaté nálezy v regióne. Našli sa tu pozostatky po rímskej kultúre, po kultúre Vizigótov aj Arabov. Doprava k tomuto miestu je bezproblémová po ceste, prenájom vozidiel je veľmi lacný, prípadne aj hromadnou dopravou (príjazdové miesto hľadajte pod menom Castelo branco, prípadne ako Castelo Branco Monsanto). Parkovanie je bezplatné pod dedinou.