Nordické múzeum v Stockholme: keď z bežného sú poklady

0
1984

Nordické múzeum je vo švédskom Stockholme jedno z najzaujímavejších múzeí, pokiaľ jeho návštevník skutočne venuje pozornosť vystavovaným objektom. Z pohľadu etnografie výnimočným múzeom, z pohľadu historickým dnes nesmierne cennou pokladnicou tak bežných predmetov ako je zariadenie bežnej domácnosti a chudobných ľudí, je Nordické múzeum postavené na ostrove Djurgården, ktorý bol dokonca už od 16. storočia plánovaný ako stredisko múzeí a etnografie.

Nordiska Museet, Stockholm

Jeho zakladateľom bol učiteľ a etnograf Artur Immanuel Hazelius, stavali ho 10 rokov a v roku 1873 ho otvorili ešte ako Múzeum škandinávskych etnografických zbierok, a až po roku 1880 získalo názov Nordiska Museet – Nordické múzeum. Od svojho počiatku ide o vskutku neobyčajné miesto, ktoré na začiatku nemalo takú hodnotu, ako má dnes. Pred 130 rokmi bolo múzeum plné rôznych zbierkových predmetov z domácností, spôsobu života, textilnej výroby, zdobenia, domáceho interiéru, prestierania a vôbec života ľudí vo Švédsku a Škandinávií.

Čo nájdete v Nordickom múzeu
Oproti nádherného múzea Vasa a neďaleko Biologiska museet stojaca budova s krásnym schodiskom stojaca budova v pekne udržiavanom okolí má podlhovastý tvar. Vo vnútri je akoby dutá, veď ju tvorí jedna hlavná sieň a niekoľko poschodí, ktoré majú jednotlivé prechádzateľné miestnosti. Celú budovu postavili presne pre účel možnosti prechádzať jej vystavované plochy do kruhu po obvode celej budovy a zatiaľ v strede zostáva stále hala s výhľadom do všetkých častí budovy. Oproti vchodu vás v múzeu víta obrovská socha kráľa Gustava Vasu. Obdivovať môžete poschodia s jedálenskými súbormi, čisto textil, ba dokonca celý jeden drevený dom pastiera prenesený sem aj so zariadením doplneným z rôznych iných zbierok podľa toho, či ide o zariadenie pripojiteľné do súboru. Celé zariadené miestnosti sú viditeľné aj na videu nižšie. A verte tomu či nie, ide o poklady, originály svojej doby a žiadnu IKEU.

Hlavnou zaujímavosťou celého objektu je fakt, že v čase, kedy ho budovali, nemali vystavované predmety takú cenu, ako im rastie každým rokom dnes. Komu by napadlo inštalovať a zariadiť jedáleň so zariadením z roku 2014 dnes? Možno by sme ho považovali za hlupáka. Na takýto zámer sa však o sto rokov bude pozerať ako o veľmi múdry krok pre budúce generácie. Práve v čase je ten podstatný rozdiel (T).

Skansen, prvým múzeom (skanzenom) v prírode na svete
Hazelius mal sľúbenú štátnu podporu, no tá nechodila. Namiesto nej prichádzala výrazná podpora zo strany bežných ľudí, ktorí mu radi venovali niečo zo svojho majetku a dedičstva po predkoch a pomohli dotvoriť celý obsah múzea. Hazelius zbieral nie len drobné predmety, nábytok a predmety dennej potreby, ale postupne aj celé budovy. Tak vznikol prvý skanzen na svete, neďaleký Skansen, v ktorom nájdete mimo zoo aj viacero stavieb a ohrád so škandinávskymi zvieratami. Miestne budovy sú to drevené, ponúkajú autentický pohľad na škandinávsku históriu architektúry.

Poznámka: o Nordickom múzeu od roku 2009 píšu jediné slovenské stránky, ktoré neskôr citovalo mnoho iných stránok. Nájdete ich na adrese stockholm.naetoo.com. Nájdete na nich aj ďalšie zaujímavý tipy na výlety a miesta, ktoré v Stockholme určite musíte vidieť.