Lode Vikingov umožnili nájazdy aj vo vnútrozemí Európy

0
4515

Vikingovia pochádzajúci zo Škandinávie boli v časoch od 8. do 10. storočia postrachom pre prímorské mestá severného Atlantiku a Baltického mora a nie len toho. Vďaka ich lodiam s plytkým kýlom sa im hravo podarilo plaviť aj proti prúdu riek a tak sa z otvoreného mora dostali bez ťažkostí do vnútrozemia Európy. Plytké dno bez veľkého ponoru umožnilo vikingskú loď ukotviť kdekoľvek, aj blízko brehu a následne vytiahnuť a prenášať po súši do inej rieky, alebo jazera. Práve im plavidlám vďačili za výnimočné prepisovanie histórie tvrdou rukou vikingských mužov, bojovníkov.

Vikingovia, loď, Škandinávci

Lode s ojedinelou stavbou
Drevené lode s veľmi nízkym ponorom boli podlhovastého tvaru v strede viac rozložené do šírky. Na stavbu mohli použiť dubové drevo, čím si zaistili síce veľmi ťažkú loď, ale pevnú a stálu konštrukciu odolnú voči vode. Veľmi častou bola konštrukcia osvedčených tvarov, ktorú možno považovať za akýsi prototyp s rozmermi 21 metrov na dĺžku a približne 5 metrov na šírku. Ich tvar im neumožňoval celkom rýchlu plavbu, no pre dostávanie sa čo najtesnejšie k brehom, alebo po prúdoch riek do vnútrozemia, to bola ideálna konštrukcia. Plytké riečne dno tak nebolo často problém. V prípade problémov mohli loď ťahať, alebo vyzdvihnúť a prenášať po súši. Tak sa tieto lode dostali až do Stredomoria a Arabských krajín.
Vybavené jedným stožiarom, na ktorom bola veľká štvorcová plachta pri využívaní vetra. V prípade bezvetria si postačila s veslami. Práve veslá umožnili postup vikingských lodí aj v dolinách a pri pokojnom počasí. Veslá boli vstavané cez otvory na okrajoch lode, aby sa nedali stratiť v prípade búrok. Stiahli sa dnu a trčali tak, aby neovplyvňovali plavbu plavidla na plachte.

Pohrebisko v Osebergu
Nórsky Oseberg v minulosti odkryl nesmierne cennú vikingskú kráľovskú hrobku. Kráľa v nej pochovali s celou loďou, ktorú však zrejme vyrobili len za obradným účelom. Jej bohaté zdobenie a váha by totiž nebola ideálna na náročné plavby Vikingov. Vyhotovená uz dubového dreva niekedy približne v rokoch 815 až 820 nášho letopočtu. Tým, že sa loď našla celá, umožnila odborníkom nádherný a neoceniteľný pohľad na nepoškodenú loď v excelentnej kvalite.