67. výročie oslobodenia podtatranského regiónu a Osvienčimu

0
1416

Pred 67. rokmi bol oslobodený podtatranský región od okupantov z fašistického Nemecka. Výročie oslobodenia sa stretlo v niekoľkých obciach a mestách pod Tatrami s rôznym rozsahom osláv a pripomenutia tohto výročia. Protifašistické boje pod Tatrami neboli až tak mohutné ako v iných častiach sveta, no zohrali významnú úlohu pri postupe oslobodenia slovenskej zeme. Je pravdou, že ani potom si slovenský ľud neužil príliš slobodu, no nemusel sa báť toľko o svoj život, ako počas vojny. 27. januára sme si pripomenuli výročie oslobodenia Kežmarku, a dnes 28. januára si pripomíname oslobodenie Popradu. Stará Ľubovňa si pripomenula ich oslobodenie 24. januára pietnym aktom pri pomníku padlých pred miestnym kultúrnym domom.


foto: pamätník padlých hrdinov v Poprade, pri príležitosti pripomienky výročia sa v blízkosti pamätníka stretla aj mládež z miestnej školy.
autor: zaujimavosti.net

27. januára si pripomenul 67 rokov od oslobodenia aj Osvienčim
Známe poľské mestečko, ktoré sa stalo miestom výstavby vyhladzovacieho tábora pre Židov aj nežidov, oslobodili pred 67 rokmi a jedným dňom. Smrť v ňom našlo aj niekoľko tisíc Slovákov, nie vždy len Židov, ale aj Rómov, homosexuálov, nepohodlných osôb a väzňov. V neuveriteľne zlých podmienkach nemecká armáda držala oddelene ženy aj mužov, hromadne ich zabíjala, alebo využívala na rôzne experimenty, práce a podobne. V priebehu nasledujúcich desaťročí po vojne vyplávalo na povrch neuveriteľné množstvo príbehov a faktov, ktoré sa odohrali v koncentračných táboroch, vrátane Osvienčimu. Osvienčin je pre Slovákov blízky a býva tiež častým cieľom školských exkurzií. Návšteva tohto miesta môže byť emotívna. Najmä sklady starých zachovalých kufrov, vlasov, okuliarov, hračiek a ďalších predmetov, ktoré si so sebou celé rodiny brali s domnienkou, že ich budú potrebovať v novom domove, ktorý im bol pri násilnom zatýkaní a odvážaní preč sľúbený. Smutne ironicky vyznieva nápis nad vstupnou bránou „Arbeit Macht Frei“ v preklade „Práca oslobodzuje“.