Hodnotenie hernej myši od Gamdias s mytologickým menom Demeter

0
1635

Test myši Gamdias DemeterGamdias je na poli herných hráčov a progamingovej výbavy novinkou. Aj ja osobne som k novej značke pristupoval ako k značke neznámej. Naša redakcia sa nedávno zásobila niekoľkými technologickými novinkami a medzi nimi bol práve aj zástupca herných myší od Gamdias s názvom Demeter. Zatiaľ to znie ako pokus o žart. Myš s menom Demeter? Kým v hovorovej reči znie meno Demeter trochu zábavne, ide o meno gréckej bohyne plodnosti zeme a roľníctva, dcéry Titána Krona a jeho sestry Rheie. Z gréckej mytológie vychádzajú aj ďalšie názvy tohto výrobcu herných zariadení. Myš sa síce na bohyňu nepodobá, no jej meno si tak zapamätáte oveľa lepšie, než by šlo o číselné označenie. Po dlhom používaní bežných myší vítam niečo zaujímavejšie, najmä ak po troch dňoch používania prichádzam k názoru, že sa k pôvodnej myši už nevrátim.

Demeter pod drobnohľadom
Ešte si budem chvíľu zvykať na jej meno, predsa len na Slovensku ide o meno, používané skôr v žartoch. V zahraničí je však najmä mytologický význam vážny. Vážny má však táto optická myš výzor aj funkcie. Mimo klasické dve tlačidlá obsahuje aj po tlačidle na ľavom boku pri palci a druhé pri prstenníku. Na prvé poťažkanie ide o ľahkú myš, ktorá nevŕzga, nemá uvoľňujúci žiadny dielik a pôsobí na uchopenie veľmi pevne. Na držanie ponúka celkom tri rôzne porchové úpravy, matnú na vrchu pre možno nekĺzanie spotených prstov, hladkú kostru a zdrsnenú vzorovovanú časť pri parkoviskách pre palec a prstenník. Medzi oboma hlavnými tlačidlami odhalené koliesko je hrubé a pogumované, čo je výhodou pri rýchlej manipulácii. Pochopiteľne koliesko tvorí po neotočení a stlačení ďalšie tlačidlo. Viac k stredu sa nachádza DPI prepínač. S ním si poradí Windows 7 aWindows 8 aj bez inštalácií akýchkoľvek driverov. Pri programovaní tlačidiel sa vám bude hodiť HERA software. Stačí vložiť myš, systém za niekoľko sekúnd myš automaticky zistí, nainštaluje a je pripravená na používanie. Prepínačom DPI sa upravuje rozlíšenie (inak povedané rýchlosť, alebo rozsah pohybu na obrazovke oproti posune na stole) ihneď a v celkovo 4 rôznych výškach cyklicky za sebou.

Dalšou jej zaujímavosťou je 2 metrový kábel, pri ktorom budete mať len ťažko problém s dosahom kábla od skrine. USB konektor je už na dotyk rozpoznateľný od iných pre tvarovanie a je vyhotovený z tvrdého kovového materiálu, ktorý ďalej nebudem odhaľovať, keďže sa v kovoch naozaj nevyznám. Po zapojení myši do USB portu sa rozsvieti okolie kolieska na červeno a bielym svetlom v tvar eloga Gamdias sa rozviesti aj chrbát myši, čo je skôr vec dizajnu a efektu a nejde o spojenie s nejakou funkciou. Zaujímavo je riešený aj jej spodok, kde časť dotýkajúcu sa stola tvorí nie celkom séria tvrdých plastových prúžkov, ktoré tvoria pocit kĺzania ako po masle. Výhodou myši je fakt, že je rovnaká pri držaní v ľavej aj v pravej ruke. Symbol kostlivcovej ruky na ľavom tlačidle síce neprehodíte, no pokiaľ používa myš ľavák, nemusí sa obávať žiadnych komplikácií a ani problémov s prípadným tvarovaním. V niektorých rodinách tak pôjde o prednosť, pokiaľ s myšou narába ľavák aj pravák.

Oficiálny popis myši vyzdvihuje jej 1000Hz odozvu a rozlíšenie až 2000 DPI. Programovateľné tlačidlá majú mať výhodu v tom, že sa ich profily ukladajú priamo do myši a jej internej pamäte. Celkovo je možné použiť tri profily.

Demeter v akcii
Myš bola testovaná niekoľkmi hodinami kancelárskej práce. Netreba si na ňu zvykať nijako komplikovane, pretože neprináša žiadne nutné zvyklosti a nové pohyby. Dobrá presnosť, bezproblémový chod so spokojnou prevádzkou je ťažké popisovať a istotne to ani nie je nutné. Niekoľko hodín hier GTA IV a Bioshock Infinite s touto myšou neprinieslo žiadne sklamanie. Skôr prekvapenie, pretože kým niektoré myšky si neporadili s extrémnymi povrchmi, v tomto prípade akoby myške nevadilo, kde je, funguje stále ďalej. Za extrémne podmienky považujem napríklad hrubú nerovnú deku, koberec, dlážku, vlastné koleno a podobne. Na cestách s notebookom teda niečo podobné ocenia určite aj iní.

V porovnaní s inými hernými myšami s rovnakými vlasnosťami pritom ide o cenovo prijateľný model.