Cesta v čase: staré relácie ČS TV o počítačoch

0
2479

Relácie Československej televízie o počítačoch z čias socializmu pre dnešného vidáka vyznievajú neuveriteľne tupo, zaostalo a slabo. Tí, ktorí sa považujú za odborníkov sa aj zasmejú, ale nebudeme sa smiať. Skôr pouvažujme, ako ďaleko je dnešná doba od tej minulej. Tej, kde boli istotne diváci nadšený z toho, že na počítači sa dá aj písať a opraviť chybné slovo. Ale ej toho ďaleko viac. Zaspomínajme tak trochu pri nasledovných videách. Najčastejšou tvárou týchto videí je moderátor Ing. David Gruber z Československej televízie štúdio Ostrava.

Ako bude fungovať internet – vízia z roku 1986
Redaktor zabudol pri vete „Vo svete fungujú informačné systémy“, spomenúť, že sú to krajiny kapitalistické. Dokonca ukázal predchodcu aplikácií typu ICQ, či emailov. Len chlapík celú vec zahral, bez spojenia s nejakým internetom, či druhým človekom.

1988 – kúpili by ste deťom počítač?

Počítačová dilema

Ľudí desia slová ako kilobajt, megabajt

Asi najväčší a najťažší elektronický telefónny zoznam
Dokáže to minimum, váži to dvekilá a i tak to fascinuje odborníkov.

Máte doma počítač? 19 ľudí z 20 nemá.
Našli jediného čo počítač má. To vo vlastnom štúdiu zrejme, lebo by celá relácia vyznela asi úboho, v tomto roku sa pýtať na počítač v domácnosti. MOderátor hneď po vstupe do programu poznamenal, že vskutočnosti sa pýtali viacerých ľudí. Čo je to za hlúposť? Prečo pre vylepšenie programu nedali ďalšiu odpoveď, že počítač má? Jeden má dokonca skoro počítač, má kalkulačku.

Sťahovanie software z roku 1988