Sladké dobrodružstvá cronutov zaplavili New York i svet

0
2929

Od mája sa pomaly po svete rozširuje hriešne sladká dobrota zvaná cronut. Názov cronut je vytvorený z dvoch slov, a to: croissant a donut. Je výstižný, nakoľko cronut je vytvorený z obidvoch. Dominique Ansel z New Yorku túto pochúťku vytvoril aby spojil niečo francúzske a americké. Týmto chcel demonštrovať absolútnu odlišnosť francúzskej a americkej kuchyne. Kým vynašiel dokonalý recept, trvalo mu to asi dva mesiace.

cronut

A ako vlastne cronut vyzerá a chutí?
Vyzerá na pohľad rovnako ako obyčajná šiška s dierou. Avšak pri rozrezaní, rozpolení či odkusnutí vidíte a cítite rozdiel. Krehké francúzske pečivo, navrstvené na sebe a voľným priestorom s trochou vzduchu. Pochúťky bývajú obalené v cukre, plnené krémom a na niektorých býva farebná cukrová poleva.

Záujem je enormný a na dobré sa oplatí čakať
Počas prvého dňa sa cronutov predalo iba 50. Na druhý deň sa však ich počet zdvojnásobil. Na ďalší deň si prišlo pýtať novinku už vyše 150 ľudí. Odvtedy záujem vzrástol a niektorí maškrtníci sú ochotní stáť v rade už od tretej rána, aj keď pekáreň otvárajú až o ôsmej, len preto aby si mohli pochutnať na cronute. Aj napriek vysokému záujmu, pekár obmedzil počet predaných kusov na 2, vraj kvôli tomu, aby túto pochúťku mohlo ochutnať čo najviac ľudí. Zákazníkom nevadí ani vyššia cena, ktorá činí 5 dolárov (približne 3.76€). Aj keď podobné nápady vznikli už aj v iných štátoch a na iných kontinentoch, nikde nemali taký úspech. Preto si aj objaviteľ a majiteľ pekárne Dominique Ansel dal cronuty patentovať a teraz čaká na schválenie.